Výroba domáceho burčiaka
Galéria (8) Zdroj: shutterstock.com

Osvedčený recept na domáci burčiak? Takto postupujte, aby sa vám vydaril

Výroba vína je veda sama osebe. Urobiť si vlastný burčiak však nie je vôbec ťažké. Potrebujete na to len pár ingrediencií a trochu trpezlivosti.

Galéria

Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka
Výroba domáceho burčiaka

Vo všeobecnosti sa vyrába z bieleho hrozna, ktoré je zrelé už začiatkom jesene. Hlavná sezóna burčiakov však trvá od začiatku septembra do konca októbra. V zásade je na vás, ktorú odrodu hrozna použijete. Hrozno by malo byť zdravé a zrelé. Na výrobu burčiaku môžete použiť aj červené hrozno, chutí však menej sladko.

Pri klasickej pivničnej teplote hroznový mušt kvasí približne týždeň a o burčiaku možno hovoriť už pri treťom dni kvasenia. Kvalitný burčiak vydrží približne dva dni. Potom už nie je jeho chuť príjemná, pretože postupne zreje a mení sa na mladé víno.

Ako si pripraviť domáci burčiak

Požadované množstvo hrozna otrhajte od strapcov a pomeľte na mlynčeku na hrozno.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Pomleté hrozno vylisujte a odkaľte, použite lis na hrozno. Z 1 kg hrozna dostanete v priemere 7 dcl muštu.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Keď nemáte lis na hrozno – preš, použiť môžete aj veľký hrniec, v ktorom hrozno pomaly roztlačíte.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Po lisovaní je potrebné mušt odkaliť. Odkalenie trvá približne 24 hodín. Odkalený mušt je potrebné odčerpať naberačkou alebo hadičkou do inej nádoby.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Aby mušt nevykypel, nádobu na kvasenie naplňte približne len do troch štvrtín. Ak potrebujete urýchliť kvasenie, pridajte do muštu aktívne vínne kvasinky.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Fermentácia muštu by nemala prebiehať v chladných priestoroch, inak sa môže kvasenie zastaviť. Ideálne je, ak je v miestnosti 18 °C. Tu platí zásada: čím je teplejšie, tým je kvasenie rýchlejšie.

Výroba domáceho burčiaka
Zdroj: shutterstock.com

Text: Viliam Krížik v spolupráci so skúseným vinárom Jánom Butkom
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje