
Linecké, medovníkové aj tradičné orechové: Takto si pripravíte tri základné vianočné cestá
Vianočné sviatky sú každým dňom bližšie a spolu s nimi aj jedno zásadné sladké rozhodnutie – aké vianočné koláčiky a suché pečivo napiecť? Ak sa nechcete stratiť v množstve kombinácií, nenechajte si ujsť recepty na základné vianočné cestá, z ktorých aj bez veľkých skúseností budete mať napečenú obľúbenú vianočnú trojicu pečív.
Recept na linecké cesto
Linecké koláčiky patria medzi najznámejšie sviatočné pečivo. Pripravujú sa v rôznych tvaroch (kruhy, hviezdy, srdiečka, …) a zlepujú sa najmä sladkými či sladkokyslými džemami. Ich prednosťou je dlhá výdrž bez špeciálnych podmienok skladovania.
Na linecké cesto budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 200 g studeného masla na kocky
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- nastrúhanú kôru z bio citróna
Ako linecké cesto pripraviť?
Múku a práškový cukor preosejeme do väčšej misy. Pridáme maslo, vanilkový cukor, vaječné žĺtky a jemne nastrúhanú kôru z citróna. Rukami rýchlo vypracujeme rovnomerné a dostatočne pružné cesto. Linecké cesto by malo byť na povrchu lesklé a nelepivé. Zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na 6 hodín.
Oddýchnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 4 – 5 mm a vykrajujeme želané tvary. Budúce linecké koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 10 minút. Hotové linecké pečivo po vychladnutí naplníme obľúbeným džemom.
Recept na medovníkové cesto
Ak by existoval iba jeden najlepší recept na medovníky, vianočné pečenie by bolo krásne jednoduché! No nie je tomu tak a čo rodina, to iný osvedčený poklad. Raz chceme medovníky tvrdšie, aby sa dali použiť na medovníkové chalúpky a dedinky, inokedy ich chceme mať okamžite mäkké a krásne nadýchané. Ak na tradíciu pečenia medovníkov ešte nemáte svojho favorita, vyskúšajte nasledujúci klasický recept.
Na medovníkové cesto budeme potrebovať:
- 550 g hladkej múky
- 220 g práškového cukru
- 180 g medu
- 60 g masla
- 3 celé vajcia
- 2 polievkové lyžice perníkového korenia
- 1,5 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Ako medovníkové cesto pripraviť?
Všetky sypké prísady preosejeme a premiešame v jednej mise. Presypeme ich na pracovnú dosku a do stredu „kôpky“ urobíme jamku. Do nej nalejeme tekutý med, rozšľahané vajíčka a roztopené maslo (nie úplne horúce). Vypracujeme tuhé a nelepivé cesto, nepridávame však múku navyše. Medovníkové cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 24 hodín.
Následne cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 – 4 mm podľa veľkosti medovníkových formičiek. Čím sú formičky menšie, tým môže byť aj cesto tenšie. Ak vykrojené medovníky potrieme rozšľahaným vajcom pred pečením, budú tmavšie. Ak ich potrieme ešte horúce po dopečení, budú svetlejšie a lesklé. Medovníky pečieme pri teplote 180 °C približne 6 – 8 minút (aj tu záleží od veľkosti jednotlivých kúskov).
Recept na orechové cesto
Voňavé orechové cesto je základom pre medvedie labky. Toto krehké, no pritom správne šťavnaté pečivo má svoju hlavnú sezónu cez Vianoce.
Na orechové cesto budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 170 g na jemno pomletých orechov
- 170 g práškového cukru
- 350 g masla/rastlinného tuku na pečenie
- 2 vaječné žĺtky
- ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
Ako orechové cesto pripraviť?
Preosiatu múku zmiešame s práškovým cukrom, štipkou škorice a zomletými orechami. Pridáme na kocky nakrájané maslo/tuk a žĺtky. Vypracujeme pružné cesto, ktoré následne ponecháme aspoň 30 minút odstáť. Medzi tým si pripravíme formičky na medvedie labky. Cesto povtláčame do suchých formičiek (nie je potrebné ich vymasťovať). Náhradou za formičky v tvare labiek môžu byť aj tradičné kovové košíčky. Formy poukladáme na plech a vložíme ich do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 10 minút.
Hotové labky ešte horúce vyklopíme z foriem, obalíme v práškovom cukre alebo ich môžeme do polovice namáčať do roztopenej čokolády. Ak sme napiekli orechové košíčky, naplníme ich džemom, sladkou maslovou plnkou alebo parížskym krémom.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre