Zdroj: STÄDTER
Rýchla klasika, ktorú do Vianoc s prehľadom stíhate: Linecké kolieska s mletými mandľami
Linecké pečivo je vianočnou klasikou, ktorá snáď nechýba v žiadnej rodine. Na internete nájdete množstvo receptov a tipov na tieto chutné a krehké zlepované kolieska.
V klasickom recepte na svetlé linecké cesto môžete časť múky nahradiť mandľami. Presne tak sme to urobili aj my.
Budeme potrebovať
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 50 g mletých mandlí
- 1 štipka škorice
- ríbezľový džem na zlepovanie
Postup prípravy lineckých koliesok
- Všetky suroviny (okrem džemu) zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na približne 2 hodiny do chladničky.
- Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme zvolené tvary.
- Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 až 10 minút dozlatista.
- Linecké koláčiky necháme vychladnúť, pretože horúce sú veľmi krehké a lámali by sa.
- Vychladnuté kolieska zlepíme džemom a uložíme do nádoby s viečkom, aby sa chute navzájom prepojili. Z uvedenej dávky upečieme približne 35 kúskov.
Náš tip: Pomer cukru, masla a múky by mal byť vždy 1:2:3, teda 1 diel cukru, 2 diely masla a 3 diely múky. Ak ho dodržíte, linecké kolieska sa vám vždy vydaria.
Text: Sláva Štefancová
Foto: STÄDTER
Komentáre