Linecké kolieska s mletými mandľami
Zdroj: STÄDTER

Rýchla klasika, ktorú do Vianoc s prehľadom stíhate: Linecké kolieska s mletými mandľami

Linecké pečivo je vianočnou klasikou, ktorá snáď nechýba v žiadnej rodine. Na internete nájdete množstvo receptov a tipov na tieto chutné a krehké zlepované kolieska.

V klasickom recepte na svetlé linecké cesto môžete časť múky nahradiť mandľami. Presne tak sme to urobili aj my.

Budeme potrebovať

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • ½ balíčka vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 štipka škorice
  • ríbezľový džem na zlepovanie

Postup prípravy lineckých koliesok

  1. Všetky suroviny (okrem džemu) zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na približne 2 hodiny do chladničky.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme zvolené tvary.
  3. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C približne 8 až 10 minút dozlatista.
  4. Linecké koláčiky necháme vychladnúť, pretože horúce sú veľmi krehké a lámali by sa.
  5. Vychladnuté kolieska zlepíme džemom a uložíme do nádoby s viečkom, aby sa chute navzájom prepojili. Z uvedenej dávky upečieme približne 35 kúskov.
Náš tip: Pomer cukru, masla a múky by mal byť vždy 1:2:3, teda 1 diel cukru, 2 diely masla a 3 diely múky. Ak ho dodržíte, linecké kolieska sa vám vždy vydaria.

Text: Sláva Štefancová
Foto: STÄDTER

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje