Vianočné sušienky s jablkovým muštom
Zdroj: Sabrina Winter/Gmundner Keramik

Plnené sušienky s jablkovým muštom: Lacné, rýchle a netradičné vianočné pečivo od našich susedov

Typické rakúske sušienky sú nenáročným a pomerne lacným receptom, potrebujete k nim len zopár ingrediencií. Domáci ich volajú Mostkekse a pochutia si na nich nielen na Vianoce.

Chutné koláčiky s džemom majú viacero variácií. V našom recepte je použitý jablkový mušt, vyskúšať ich však môžete aj s hruškovým džúsom či šťavou, rovnako môžete meniť ich náplň podľa chuti.

Budeme potrebovať

  • 250 ml jablkového muštu alebo jablkovej šťavy
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • ríbezľový alebo malinový džem
  • 1 až 2 bielky na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy sušienok

  1. Mušt povaríme na miernom ohni a zredukujeme ho na 40 ml, čím sa zintenzívni jeho chuť. Toto množstvo sa zmestí do dvoch klasických krčmárskych štamperlíkov.
  2. Mušt necháme vychladnúť, pridáme múku, maslo, žĺtok, štipku soli a vypracujeme v miske alebo na pracovnej doske krehké cesto.
  3. Cesto necháme 2 až 3 hodiny odpočívať v chladničke prikryté potravinovou fóliou alebo utierkou z včelieho vosku.
  4. Rozvaľkáme si ho na pomúčenej doske (ak to pôjde horšie, môžeme ho vaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie) na hrúbku 3 milimetre a vykrajujeme okrúhle tvary s priemerom 4 až 5 centimetrov.
  5. Do stredu každého kolieska dáme asi lyžicu džemu. Odporúčame ríbezľový alebo malinový, môžete však použiť aj iný, aký máte práve doma. Cesto potom zložíme podobne ako raviolu – potrieme okraje bielkom a pritlačíme ich k sebe, aby nám vznikli polmesiačiky. Okraje nakoniec ešte dobre zatlačíme vidličkou, ktorá nám zároveň vytvorí typický vzor.
  6. Sušienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme bielkom. Pečieme približne 12 až 14 minút na 170 °C. Ešte teplé po upečení posypeme práškovým cukrom.
Vianočné sušienky s jablkovým muštom
Zdroj: Sabrina Winter/Gmundner Keramik
Náš tip: Pri tomto krehkom ceste odporúčame pracovať rýchlo a použiť dobre vychladené maslo.

Text: Sláva Štefancová
Foto: Sabrina Winter/Gmundner Keramik

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.