Maková štóla bez kysnutia
Zdroj: Lena Fuchs/Gmundner Keramik

Maková štóla bez kysnutia: Výborná plnka a vďaka tvarohu aj zdravšie cesto

Vianočná štóla či závin je náročnejším múčnikom. A to ako na čas, tak aj na množstvo surovín. Ak si chcete to prvé ušetriť, vyskúšajte našu rýchlejšiu verziu štóly bez kysnutia.

Táto štóla je navyše aj o niečo zdravšia, čo sa v tomto vianočnom období, náročnom na trávenie, ráta dvojnásobne. Jej cesto je zo špaldovej múky a tvarohu.

Budeme potrebovať

Plnka:

  • 50 g masla
  • 200 g mletého maku
  • 50 g trstinového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g sušených sliviek, nakrájaných nadrobno
  • 1 vajce
  • 50 ml mlieka
  • 1 lyžica rumu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • kôra z polovice bio pomaranča

Cesto:

  • 350 g špaldovej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 g polotučného tvarohu
  • 100 g mäkkého masla
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičke mletej vanilky
  • štipka soli

Okrem toho:

  • 50 g masla na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy makovej štóly

  1. Roztopíme si maslo na plnku. V miske zmiešame mak, cukor, mandle, pomarančovú kôru a škoricu.
  2. Pridáme vajce, mlieko, rum, nakrájané sušené slivky a roztopené maslo a náplň necháme 10 až 15 minút postáť.
  3. Na cesto si zmiešame múku, cukor, vanilku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme tvaroh, maslo a vajcia a všetko vymiesime na hladké cesto.
  4. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na približne 1 cm hrubý obdĺžnik (25 x 35 cm). Natrieme ho makovou plnkou.
  5. Dve kratšie strany obdĺžnika mierne preložíme cez plnku. Cesto zvinieme na jednej z dvoch dlhších strán smerom do stredu asi do tretiny. Nakoniec zvinieme aj druhú dlhšiu stranu a preložíme tak, aby vznikol tvar typický pre štólu.
  6. Štólu uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 190 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 30 až 35 minút.
  7. Po upečení ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom, poprášime práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Maková štóla bez kysnutia
Zdroj: Lena Fuchs/Gmundner Keramik

Text: Sláva Štefancová
Foto: Lena Fuchs/Gmundner Keramik

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.