Zdroj: Lena Fuchs/Gmundner Keramik
Maková štóla bez kysnutia: Výborná plnka a vďaka tvarohu aj zdravšie cesto
Vianočná štóla či závin je náročnejším múčnikom. A to ako na čas, tak aj na množstvo surovín. Ak si chcete to prvé ušetriť, vyskúšajte našu rýchlejšiu verziu štóly bez kysnutia.
Táto štóla je navyše aj o niečo zdravšia, čo sa v tomto vianočnom období, náročnom na trávenie, ráta dvojnásobne. Jej cesto je zo špaldovej múky a tvarohu.
Budeme potrebovať
Plnka:
- 50 g masla
- 200 g mletého maku
- 50 g trstinového cukru
- 100 g mletých mandlí
- 150 g sušených sliviek, nakrájaných nadrobno
- 1 vajce
- 50 ml mlieka
- 1 lyžica rumu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- kôra z polovice bio pomaranča
Cesto:
- 350 g špaldovej múky
- 100 g trstinového cukru
- 200 g polotučného tvarohu
- 100 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičke mletej vanilky
- štipka soli
Okrem toho:
- 50 g masla na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy makovej štóly
- Roztopíme si maslo na plnku. V miske zmiešame mak, cukor, mandle, pomarančovú kôru a škoricu.
- Pridáme vajce, mlieko, rum, nakrájané sušené slivky a roztopené maslo a náplň necháme 10 až 15 minút postáť.
- Na cesto si zmiešame múku, cukor, vanilku, prášok do pečiva a soľ. Pridáme tvaroh, maslo a vajcia a všetko vymiesime na hladké cesto.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na približne 1 cm hrubý obdĺžnik (25 x 35 cm). Natrieme ho makovou plnkou.
- Dve kratšie strany obdĺžnika mierne preložíme cez plnku. Cesto zvinieme na jednej z dvoch dlhších strán smerom do stredu asi do tretiny. Nakoniec zvinieme aj druhú dlhšiu stranu a preložíme tak, aby vznikol tvar typický pre štólu.
- Štólu uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Teplovzdušnú rúru si predhrejeme na 190 °C a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 30 až 35 minút.
- Po upečení ešte za horúca potrieme rozpusteným maslom, poprášime práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Lena Fuchs/Gmundner Keramik
Komentáre