Medové maškrty pre chuť i pre zdravie
Galéria (8)

Medové maškrty pre chuť i pre zdravie oceníte nielen na Vianoce

Med je pre mnohých symbolom vianočných sviatkov, no v zimnom období je aj dôležitou prevenciou proti chorobám, a tiež liečivým zázrakom z prírody.

Galéria

Medové maškrty - 00_iStock-1059771944
Medové maškrty - iStock-598241998-(3)
Medové maškrty - iStock-681629202
Medové maškrty - mafiny_iStock-542198034
Medové maškrty - mojito_iStock-600673150
Medové maškrty - pečenie_iStock-519555655
Medové maškrty - recepty-iStock-1055574036

Tak, ako všetko, aj používanie medu pre zdravie má svoje pravidlá, aby sa jeho zdravotné a výživové účinky neznehodnocovali, ale naopak, znásobovali.

  • Med je takisto ako cukor vysokoenergetická potravina, takže pri predávkovaní sme ohrození rovnakými rizikami ako pri cukre – teda obezitou, ale aj disharmóniou v cukrovo-inzulínovom metabolizme a z toho vyplývajúcimi zdravotnými problémami, a preto jeho dávkovanie do pečiva či nápojov minimalizujeme.
  • Nepasterizovaný med od zodpovedného včelára užívajme ako liečebno-podporný prostriedok v primeranom množstve a bez tepelnej úpravy.
  • Med nejeme samotný, lebo podobne ako cukor môže atakovať a dehydrovať tráviace sliznice (napr. žalúdočné), a to až tak, že poškodí ich bunky.
  • Med vždy užívame rozpustený a zriedený vo vlažnom, teda nie horúcom nápoji, aby sme nezničili jeho citlivé liečivé látky.
med z vlastnej záhrady
Zdroj: istock.com

Glykemický index medu (GI)

O med sa zaujímajú nielen diabetici, ale aj zdraví ľudia, a neraz sa pýtajú, čo je pre nich vhodnejšie a zdravšie – či med, alebo cukor. Všeobecná, a predsa jednoznačná odpoveď je, že aj pre zdravých ľudí, ktorí sa k obezite či cukrovke nechcú dopracovať, ale najmä pre diabetikov je najzdravšia a najvýhodnejšia strava s najnižším glykemickým indexom (GI), ktorý charakterizuje rýchlosť vstrebávania glukózy z pokrmu do krvi. Toto vstrebávanie by malo byť pozvoľné a plynulé, zatiaľ čo pri čistej glukóze je, naopak, veľmi rýchle a prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Ako dôsledok takýchto často opakovaných krvných cukrových koncentračných skokov vzniká inzulínová rezistencia, obezita, cukrovka, problémy s imunitou, dokonca tento stav podporuje aj zápalové procesy a choroby, ale aj srdcové a onkologické ochorenia. Aby sa dal predpovedať a porovnávať vplyv rôznych potravín obsahujúcich sacharidy na hladinu cukru v krvi, pri ich testovaní sa merala rýchlosť a úroveň zvýšenia glykémie po konzumácii danej potraviny. To sa porovnalo s referenčnou látkou, ktorou je glukóza. Pre čistú glukózu bola zvolená hodnota glykemického indexu GI = 100.

svieži drink s medom
Zdroj: istock.com

Med má v priemere GI = 55, a to preto, že je v ňom iný pomer fruktózy a glukózy ako v cukre, teda v sacharóze. Med, v ktorom je viac fruktózy – teda pomer fruktózy ku glukóze je vyšší, je pre diabetikov vhodnejší. Agátový med má tento pomer najvyšší (1,61 : 1), obsahuje najviac fruktózy v pomere ku glukóze, a preto je pre diabetikov lepší ako repkový med, ktorý má tento pomer len 0,95 : 1. Med z jedlého gaštana má pomer 1,5 : 1, medovicový med má pomer 1,34 : 1, lipový med 1,18 : 1.

najdôležitejšie látky v mede

Med je teda aj z hľadiska obsahu cukru, neberúc zatiaľ do úvahy biologicky aktívne liečebné látky v ňom obsiahnuté, v malom množstve vhodnejší ako klasický cukor aj pre diabetikov. Je však vhodné ho vždy konzumovať spolu s nejakými „brzdičmi“ rýchlosti vstrebávania glukózy do krvi, z ktorých je najlepšia vláknina, ale dobré sú aj prímesi bielkovín, tukov a kyslé potraviny. Každý z nás by mal teda na „sladké“ sviatky uprednostniť namiesto cukru med, ale nie v kombinácii s tukom, ako je to často v prípade rôznych krémov a plniek. Tie by mali byť skôr pripravené z tvarohu, medu a sušeného ovocia s citrusovou šťavou alebo z čerstvého ovocia rozmixovaného s medom, mletými orechmi a citrusovou šťavou. Cesto na zákusky je zasa oveľa zdravšie, ale i chutnejšie, ak nepoužívame len čistú bielu múku, ale ju aspoň na polovicu „zrežeme“ s múkou celozrnnou a inou, ako len pšeničnou.

med v pohári
Zdroj: istock.com

Výborné recepty z medu

Perníky bez cukru

*Tajný renesančný recept

Potrebujeme: 250 ml oleja, 250 ml suchého vína, 1 l medu, múku podľa potreby, mleté korenie (voňavý klinček, škorica, vanilka), lyžičku šafranu, čierne korenie na špičku noža.

Vypracované cesto rozvaľkáme na 1 cm hrubé pláty, formičkami vykrájané figúrky poukladáme na plech vymazaný včelím voskom a pečieme pri 200 °C asi 15 minút.

Medové koláčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 175 g masla, 110 g hrozienok namočených do rumu, 1 lyžičku perníkového korenia, štipku soli, 1 vajce a 1 žĺtok, 150 g medu.

Múku premiešanú s práškom do pečiva prstami prepracujeme s maslom na mrveničku. Primiešame hrozienka s korením, pridáme vajce a žĺtok, med a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na 0,5 cm placku, z ktorej vykrajujeme kolieska.

Rozpálime panvicu potretú tukom a na nej po oboch stranách kolieska dozlatista opečieme. Vychladnuté potrieme rozmixovaným ovocím zmiešaným s mletými orechmi s medom a voňavým korením.

plnené medové mafiny
Zdroj: istock.com

Plnené medové mafiny

Potrebujeme: 4 lyžice masla, 5 lyžíc medu, 1 hrnček bieleho jogurtu, 1 vajce, nastrúhanú kôru z jedného citróna, 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 0,5 hrnčeka celozrnnej múky, 1 yžičku prášku do pečiva, štipku nastrúhaného muškátového orieška.

Rúru vyhrejeme na 190 °C. Rozpustíme a zmiešame maslo s medom a necháme trochu vychladnúť. Rozšľaháme jogurt, citrónovú kôru a šťavu, pridáme maslo s medom, ostatné suroviny a vymiešame na hladké cesto. Cestom do 2/3 naplníme formičky a na plechu pečieme 20 až 25 minút, pokiaľ nie sú mafiny navrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, ale nelepkavé. Po vychladnutí mafiny vydlabeme a naplníme zmesou rozmixovaného čerstvého ovocia s nasekaným sušeným ovocím a orieškami.

Vtáčie mlieko

Potrebujeme: 70 g medu, 1/2 l mlieka, 2 vajcia, kúsok vanilkového struku, mletú škoricu, rum (nemusí byť).

V 100 ml mlieka rozmixujeme žĺtky, zostatok mlieka s vanilkou privedieme v širšom kastróle do varu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a lyžicou z neho vykrajujeme snehové halušky, ktoré opatrne 1 minútu varíme a obraciame v horúcom mlieku. Uvarené bielkové halušky vyberieme a odložíme. Za stáleho miešania do mlieka vlejeme v malom množstve mlieka rozmixované žĺtky. Zhustnutý krém osladíme medom. Do pohárov nalejeme krém, pridáme snehové halušky a posypeme ich škoricou. Pre dospelých na prehriatie môžeme pridať rum alebo kakaový likér.

Gaštanovo-jablková torta

Na korpus: 200 g rozmixovaných ovsených vločiek, 2 – 3 lyžice medu, 1 lyžica kakaa, 2 lyžice gaštanového pyré, 2 lyžice jablkového pyré, 1 lyžica kokosového oleja.

Na plnku: 500 g jemného tvarohu, 200 g čerstvého syra, 250 g gaštanového pyré, 2 – 4 lyžice medu, 2 vajcia, ovocie na polevu.

Suroviny na korpus spolu dôkladne premiešame, cesto natlačíme a urovnáme na spodok veľkej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri 160 °C. Suroviny na plnku dobre premiešame, prípadne premixujeme a vylejeme na upečený korpus. Pečieme 60 minút pri 160 °C, až kým vrch nechytí zlatistú farbu. Po vychladnutí vrch torty oživíme polevou z rozmixovanej dužiny ovocia hurmikaki a ozdobíme kúskami jablka alebo hrušky.

Nepečená torta plná farieb i chutí

Na korpus: 2 šálky vlašských orechov, 1 šálka sušených vykôstkovaných datlí namočených na 2 hodiny do vody.

Na krém: 500 g kešu orechov namočených na 2 hodiny do vody, 400 g kokosového oleja, 4 – 5 lyžíc medu, 3 veľké mäkké hrušky, štipka soli, 1 a 1/2 šálky drene z červených ríbezlí (i mrazených), 1 a 1/2 šálky prepasírovaných marhúľ.

Vlašské orechy a datle rozmixujeme na mäkké cesto. K stenám tortovej formy pritlačíme potravinársku fóliu, aby sa torta ľahšie vyberala a na dno formy uložíme a urovnáme pripravené cesto. Všetky suroviny na krém, okrem ríbezlí a marhúľ, rozmixujeme na krém a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice vmixujeme marhule a do druhej ríbezle. Na cesto vo forme uložíme najprv ríbezľami sfarbený krém a na neho dáme vrstvu marhuľového krému. Tortu dáme na noc stuhnúť do chladničky, ozdobíme ovocím a posypeme strúhanou čokoládou.

Čokoládovo-orechové mafiny

Potrebujeme: 16 lyžíc zmäknutého masla, 8 lyžíc medu, 3 vajcia, 150 ml smotany na šľahanie, 12 lyžíc nasekaných pražených orechov, 1 a 1/2 šálky polohrubej múky, 2 lyžice holandského kakaa a 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.

V kuchynskom robote pri nízkej rýchlosti všetky suroviny postupne vymiešame dohladka. Nakoniec ručne vmiešame 8 lyžíc čokoládových hobliniek. Do formičiek na mafiny vložíme papierové košíčky a naplníme ich do 3/4 cestom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C cca 20 minút.

Fit krémeš

Na cesto: 1 hrnček pohánkovej alebo špaldovej múky, 2 lyžice medu, 5 lyžíc mlieka, 3 lyžice jablkového pyré, štipka škorice.

Na puding: 600 ml mlieka, 2 ks vanilkového pudingového prášku, 3 lyžice medu.

Na krém: 500 g jemného tvarohu, 100 g bieleho jogurtu, 2 lyžice medu, 20 g želatíny, 3 lyžice horúcej vody, horká čokoláda na posýpku.

Všetky suroviny na cesto premiešame a natlačíme na dno formy s rozmermi 25 × 25 cm, ktorá je vystlaná papierom na pečenie, a pečieme 25 minút pri 180 °C. Zo surovín uvaríme puding, vylejeme ho na upečené cesto a krémeš odložíme do chladničky. Tvaroh s jogurtom a medom zmiešame. Želatínu si rozpustíme v horúcej vode, následne k nej pridáme lyžicu krému, rozmiešame a všetko vmiešame do celého krému. Keď nám pudingová vrstva stuhne, nanesieme na ňu krém a necháme 4 hodiny v chladničke stuhnúť. Posypeme strúhanou čokoládou.

vyrezávanie medovníkov
Zdroj: istock.com

Zázvorové medovníky

V panvici na slabom ohni zohrejeme 150 g medu, 90 g jemného cukru, 30 g masla a miešame, kým sa nerozpustia. Necháme vychladnúť. Do misky dáme asi 2/3 z 375 g preosiatej múky, 2 lyžičky mletého zázvoru, štipku mletej škorice, štipku mletých klinčekov, štipku mletého kardamómu, 1 žĺtok, pripravenú medovú zmes a všetko dobre premiešame. V lyžici vlažnej vody rozpustíme lyžičku sódy bikarbóny a pridáme ju do zmesi. Pomaly vmiesime zostávajúcu múku tak, aby vzniklo tuhé cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm, vykrajujeme rôzne tvary, poukladáme ich na vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 12 minút.

Malinová panna cotta

Potrebujeme: 400 g malín. čučoriedok alebo jahôd (aj mrazených), 250 g bieleho jogurtu, 20 g želatíny, 3 lyžice strúhaných orechov, med podľa chuti. Maliny rozmixujeme s jogurtom, v hrnci privedieme do varu, vmiešame pripravenú želatínu, minútu povaríme, odstavíme a vmiešame orechy. Krém rozdelíme do 4 misiek, necháme v chladničke asi 4 hodiny tuhnúť, ozdobíme ovocím a posypeme kokosom.

Čokoládovo-kokosové pralinky

Nad parou rozpustíme 125 g horkej čokolády s 2 a 1/2 lyžičkou medu a vmiešame pol lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkovej drene a necháme vychladnúť. Nahrubo nasekanú dužinu jedného avokáda vložíme do mixéra, pridáme zmes čokolády, 3 lyžičky kokosovej smotany a rozmixujeme dohladka. V miske necháme 2 hodiny stuhnúť. Z tuhej hmoty kúsok oddelíme , vytvarujeme v ruke guľku, ktorú obalíme v nastrúhanom kokose a uložíme do cukrárenského papierového košíčka. Do guľky môžeme zapracovať aj višňu namočenú v rume. V uzavretej nádobe v chladničke vydržia pralinky pár dní.

medový chlebík s banánom
Zdroj: istock.com

Banánový koláč

Do misky kuchynského robota rozlámeme dva zrelé banány a rozmixujeme na kašu. Pridáme 100 g zmäknutého masla, 1 lyžicu medu, 2 vajcia, 225 g polohrubej, najlepšie celozrnnej múky, v ktorej sme rozmiešali lyžičku prášku do pečiva a 2 lyžice mlieka. Všetko dobre rozmixujeme dohladka a vylejeme do maslom vytretej tortovej formy s priemerom 20 cm. Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávame obložené čerstvým drobným ovocím.

Hobby záhradkár Ing. Jaroslav Pížl radí

Mali by ste vedieť, že…

  • … pečivo sa skladá z troch hlavných a niekoľkých doplnkových zložiek: z múky (škrob = sacharid), zo sladidla (sacharidy) a tukov (pochutiny a vajíčka) – prakticky sú to všetko vysokoenergetické potraviny, ktorých nepriaznivý účinok, najmä ak sa nehýbeme, môžeme zmierniť vhodnou náhradou alebo znížením ich dávky.
  • … musíme si uvedomiť, že v tomto prípade vlastne cukor cukrujeme cukrom – múka je totiž škrob a to je sacharid, ktorý (hlavne biela múka) sa pri trávení rýchlo mení na glukózu, ktorá sa zasa rýchlo vstrebáva do krvi a prudko zvyšuje glykémiu. Takže v našich klasických koláčoch je toho energetického i sladkého, čo rozhádže náš metabolizmus, až priveľa. Skúsme si preto sviatočné pečivo zlepšiť, ozdraviť tak, aby bolo nielen menej rizikové a zdravšie, ale aj šťavnatejšie a chutnejšie.
  • … bielu múku aspoň sčasti nahraďme celozrnnou alebo aj ražnou, či múkou z iných obilnín a zrnín s vyšším obsahom vlákniny.
  • … snažme sa postupne znížiť svoj chuťový prah sladkosti, teda zmenšiť obsah akéhokoľvek sladidla vo všetkých pečivách a pokrmoch.
  • … cukor môžeme nahradiť, ale aj to vždy menším množstvom medu, potom už nepridávame ďalšiu dávku cukru, ako je to dnes bežne uvádzané v receptoch, a to akéhokoľvek – prírodného, hnedého či trstinového.
  • … skúsme sladiť, výstižnejšie povedané dochucovať, cesto krémy či polevy korením, ovocím a ovocnou šťavou – najmä surovou. Takéto zákusky ale plníme krátko pred konzumáciou a jeme čerstvé.
  • … nepoužívame ani umelé sladidlá – sú to organizmu cudzie chemické látky. V prechodnom období k bezcukrovej strave skúsme napr. dochucovať malým množstvom stévie (dávajme ale pozor, sladí silno).
  • … ani používanie čistej fruktózy nie je fyziologické, ľahko sa mení na tuk, môže spôsobiť rôzne metabolické problémy a okrem toho sa z nej výdatne priberá.
medový krém
Zdroj: istock.com

Recepty pre zdravie i krásu

  • Úľava pri pri sennej nádche. Ak sa obávame zväčšenia problémov môžeme spočiatku použiť med filtrovaný, teda bez peľu. Zmiešame lyžičku medu s 1/2 lyžičkou mletého ďumbiera a 1/2 lyžičkou rozdrveného cesnaku. Podávame podľa potreby po lyžičkách alebo zmiešané s vodou.
  • Kašeľ. Zmiešame lyžicu medu, citrónovej šťavy, ovocného octu a každé 2-3 hodiny použijeme 1 lyžičku zmesi.
  • Nespavosť. Pripravíme si hrnček rumančekového čaju a zahorúca do neho pridáme hrsť čerstvých alebo sušených lístkov mäty, alebo medovky, necháme 10 minút postáť, precedíme a osladíme lyžičkou medu. Popíjame každý večer pred spaním.
  • Ranná nevoľnosť pri tehotenstve. Zmiešame lyžicu medu s lyžičkou čerstvo nastrúhaného ďumbiera a všetko vmiešame do ovsených vločiek (alebo do vody, ak je nevoľnosť silnejšia) a jeme ako cereálie. Môžeme skúsiť do nápoja pridať aj citrónovú šťavu. Je to vhodné aj na cestovnú nevoľnosť (kinetózu).
  • Na „opicu“. (blokuje cestu alkoholu do mozgu a zrýchľuje vylučovanie odpadných látok): Hrnček púpavového alebo žihľavového čaju osladíme dvomi lyžicami medu a popíjame.
  • Migréna, bolesti hlavy. Pripravíme si 1/2 l zeleného čaju a do horúceho vsypeme nasledujúcu zmes sušených bylín, každú bylinu po dvoch lyžičkách – medovka, mäta pieporná, myší chvostík, rumanček. Necháme 10 minút lúhovať, precedíme a osladíme 2 lyžicami medu, každé 2 hodiny vypijeme hrnček čaju. Na začiatku migrény jej rozvoj zablokuje čaj z rimbaby s medom.
  • Preležaniny. Pripravíme si pastu z rebarborovej šťavy a medu, dáme na gázu a obložíme preležaniny. Vymieňame 2-krát za deň. Rebarborovú šťavu získame varením jej stopiek vo vode až do zmäknutia a zliatím vzniknutej tekutiny. Liečenie trvá dlhšie.
  • Spálenie od slnka. Do nahriatej misky vo vodnom kúpeli vložíme 4 lyžice nadrveného včelieho vosku, 4 lyžice medu a 2 lyžice oleja s Aloe vera alebo z pšeničných klíčkov. Miešame až do rozpustenia vosku, nalejeme do zásobného skleného pohára, ktorý skladujeme v chladničke, a chladnou hmotou natierame pokožku. Upokojuje a má protizápalový a analgetický účinok. Môžeme ju použiť aj na bežné popáleniny.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje