/ Recepty /

Ako si na štedrovečerný stôl pripraviť vianočnú štedrákovú tortu

image 37728 25 v1

Koláč štedrák patrí na štedrovečerný stôl, lebo vďaka bohatosti surovín obdarúva svojich konzumentov rozmanitými odtieňmi chutí. Rozšírený je najmä na juhozápadnom Slovensku. Ten náš je zaujímavý tým, že má tvar torty.

UROB SI SÁM

Štedrák

SPOLU: 13 €
PRE: 8 až 10 osôb
ČAS PRÍPRAVY: 60 minút
NÁROČNOSŤ: ++++

KONTROLNÝ ZOZNAM

SUROVINY 13 €*
• slivkový lekvár
(3 €/kg)
• hrsť hrozienok
• maslo na potretie

Cesto
 pšeničná múka
hladká, 250 g (0,50 €/kg)
• špaldová múka
hladká, 250 g (2,73 €/kg)
• 250 ml mlieka
• lyžica kryštálového cukru
• 1/2 kocky droždia
• 110 g masla
• 60 g cukru

Maková plnka
• mletý mak
200 g (6 €/kg)
• hrsť hrozienok
dajú sa nahradiť 2 lyžicami cukru
• 150 ml horúceho mlieka
• 50 g kryštálového cukru
• kôra z 1/2 citróna
• sneh z 1 bielka
• štipka soli

Orechová plnka
• mleté orechy
200 g (11,50 €/kg)
• 150 ml horúceho mlieka
• 50 g kryštálového cukru
• sneh z 1 bielka
• štipka soli

Tvarohová plnka
• hrudkový tvaroh
250 g (3,60 €/kg)
• 1 pudingový prášok
s pravou vanilkou (0,55 €/40 g)
 125 g mascarpone
(8 €/kg)
• kôra z 1/2 citróna
• 50 g cukru
• 2 žĺtky

* Ak chceme štedrák na veľký plech, zdvojnásobíme dávky.

POSTUP

1. PRÍSADY DO CESTA
Najprv vypracujeme kvások z teplého mlieka, lyžice cukru a kvasníc. Odvážené množstvo múky a cukru nasucho zmiešame, pridáme maslo a nakoniec kvások. foto: Lucia Súkeníková

2. KYSNUTIE
Vymiesime mäkké cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť. foto: Lucia Súkeníková

3. PLNKY
Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Návody na plnky nájdete nižšie. foto: Lucia Súkeníková

4. PRVÁ VRSTVA
Cesto rozdelíme na 4 bochníčky a 1 menší na mriežku. Rozvaľkáme ich. Keď je cesto vykysnuté, začneme vrstviť cesto a plnky do tortovej formy s priemerom 26 cm. foto: Lucia Súkeníková

5. MAKOVÁ PLNKA
Formu vystelieme papierom na pečenie a uložíme prvú vrstvu cesta. Naň rozotrieme makovú plnku. foto: Lucia Súkeníková

6. LEKVÁR
Prikryjeme ju ďalším cestom. Na cesto nanesieme slivkový lekvár. foto: Lucia Súkeníková

7. ORECHOVÁ PLNKA
Ten opäť prikryjeme cestom a potrieme orechovou plnkou. foto: Lucia Súkeníková

8. TVAROHOVÁ PLNKA
Opäť preložíme cestom a potrieme ho tvarohovou plnkou. Na tvarohovú plnku uložíme mriežku z cesta. Do každého okienka mriežky ešte dáme hrozienko. foto: Lucia Súkeníková

9. PEČENIE
Takto pripravený štedrák vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C asi 50 minút. Teplý koláč potrieme po mriežke maslom a necháme ho vychladnúť. foto: Lucia Súkeníková

Príprava plniek

NAJPRV SNEH
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Ten neskôr rovnomerne rozdelíme na 2 časti do makovej a orechovej plnky.

TVAROHOVÁ PLNKA
Tvaroh zmiešame s mascarpone, hrozienkami, 2 žĺtkami, cukrom a pudingovým práškom.

MAKOVÁ PLNKA
Mak zmiešame s cukrom, citrónovou kôrou, hrozienkami a zalejeme ho horúcim mliekom. Necháme postáť, a keď plnka vychladne, primiešame 1 vyšľahaný bielok.

ORECHOVÁ PLNKA
Orechy zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Necháme postáť, a keď plnka vychladne, primiešame 1 vyšľahaný bielok.

Text a foto: PhDr. Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016

Komentáre

  1. som z juhozapadu no nikdy som to nejedol, ale vyzera to zaujimavo… asi si ho dnes vyskusam spravit.. snad ma neprezene 😛

  2. U nás sa dáva ako posledná vrstva slivkový lekvár. Keď je tvaroh pod cestom je šťavňatejší a neobschne pri pečení.

  3. Ja sice nie som z juhozapadu, ale sestra ma odtial manzela a tak to pecie aj ona. Lenze myslim si, ze stedrak podstatne vylepsila a je velmi dobry aj po niekolkych dnoch. Totiz, namiesto kysnuteho cesta, pouziva linecke. Plnky zostavaju, tiez posledna je lekvar, aby tvarok nezoschol.
    Linecke cesto je vynikajuce aj na 3.-ci 4. den a chuti podstatne lepsie ako kysnuty stedrak. Odporucam!

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.