Fantastický jablkovo-orechový koláč
Zdroj: shutterstock.com

Orechové koláče ako stvorené na jesenné dni – nájdete medzi nimi svojho favorita?

Vlašské orechy odovzdajú korpusom šťavnatosť a plnky premenia na chuťový pôžitok. Na jesenné maškrtenie ako stvorené! Nasledujúce recepty na orechové koláče vás vezmú do sveta príjemnej orechovej chuti.

Fantastický jablkovo-orechový koláč

Krásne vláčny a šťavnatý múčnik, na ktorom si pochutí celá rodina. Receptúra bez váženia, iba s pomocou hrnčeka.

Fantastický jablkovo-orechový koláč
Zdroj: shutterstock.com

Budeme potrebovať

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 1 hrnček nasekaných orechov
  • 4 vajcia
  • 100 g čokolády
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžička škorice

Postup prípravy jablkovo-orechového koláča

  1. Jablká zbavíme šupiek a nakrájame na malé kúsky. Čokoládu polámeme nadrobno.
  2. Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
  3. Do misky zvlášť nasypeme múku, škoricu, kypriaci prášok, kúsky čokolády, nasekané orechy a dôkladne premiešame.
  4. Varechou a mixérom zapracujeme „suchú“ zmes do sladkej vaječnej peny.
  5. Po malých množstvách pridáme aj olej a na záver vareškou vmiešame kúsky jabĺk.
  6. Plech s vyšším okrajom vymažeme tukom, vysypeme múkou a rovnomerne na plech rozotrieme hotové cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C aspoň 35 – 40 minút.

Orechové brownies – ako stvorené pre milovníkov čokolády a orechov

Príjemne šťavnaté, prekvapivo chrumkavé a od prvého sústa priam až návykové. Intenzívne orechové brownies potešia zmysly.

Orechové brownies
Zdroj: istock.com

Budeme potrebovať

  • 200 g tmavej čokolády
  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 150 g vlašských orechov
  • 120 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup prípravy brownies

  1. Čokoládu a maslo necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli.
  2. Za čas, kým bude čokoládovo-maslová zmes chladnúť nasekáme vlašské orechy nahrubo a v miske zvlášť zmiešame múku, kakao a štipku soli.
  3. Vajíčka vymiešame mixérom s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
  4. K tejto vaječnej zmesi pridáme vychladnutú, no ešte stále tekutú čokoládovo-maslovú zmes.
  5. Po spojení začneme pridávať sypké ingrediencie. Vymiešame hladké cesto a na záver zapracujeme orechy.
  6. Plech vystelieme papierom na pečenie a naplníme ho čokoládovo-orechovým cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 – 180 °C približne 20 – 25 minút.

Šťavnatý orechovo-banánový chlebík

Taký jednoduchý, že ho budete pripravovať aj opakovane. Kombináciu orechov a banánov si obľúbia malí aj veľkí.

Šťavnatý orechovo-banánový chlebík
Zdroj: shutterstock.com

Budeme potrebovať

  • 350 g polohrubej múky
  • 4 prezreté banány
  • 150 g nasekaných vlašských orechov
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Postup prípravy orechovo-banánového chlebíka

  1. Maslo vymiešame s práškovým cukrom.
  2. Postupne po jednom zapracujeme vajcia, aby bola zmes perfektne rovnomerná.
  3. Pridáme najemno popučené banány a dôkladne premiešame.
  4. Nasleduje múka, prášok do pečiva a mlieko.
  5. Do nadýchaného cesta vsypeme nasekané orechy.
  6. Formu na biskupský chlebík vymažeme tukom a vysypeme múkou. Naplníme ju banánovým cestom s orechmi a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Po 45 – 50 minútach bude chlebík upečený.

Bonus – nadýchaný orechový korpus do torty

Tradičný orechový korpus je výborný s vanilkovou, čokoládovou aj kávovou plnkou.

Orechový korpus
Zdroj: istock.com

Budeme potrebovať

  • 200 g polohrubej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 5 vajec (alebo 4 veľké vajcia)
  • 10 lyžíc teplej vody
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipka soli

Postup prípravy orechového korpusu

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
  2. Z bielkov, 50 g práškového cukru a štipky soli vypracujeme tuhý sneh.
  3. Zo žĺtkov, 150 g práškového cukru a vanilkového cukru pripravíme sladkú vaječnú zmes, do ktorej po lyžiciach pridáme teplú vodu.
  4. Múku, mleté orechy, lyžičku kypriaceho prášku spoločne zmiešame a túto sypkú zmes zľahka vmiešame do žltej vaječnej zmesi.
  5. Na záver pridávame tuhý sneh po lyžiciach, aby zostalo cesto krásne nadýchané.
  6. Cesto prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na čas 10 minút. Následne teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 40 – 45 minút.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.