Zdroj: shutterstock.com
Orechové koláče ako stvorené na jesenné dni – nájdete medzi nimi svojho favorita?
Vlašské orechy odovzdajú korpusom šťavnatosť a plnky premenia na chuťový pôžitok. Na jesenné maškrtenie ako stvorené! Nasledujúce recepty na orechové koláče vás vezmú do sveta príjemnej orechovej chuti.
Fantastický jablkovo-orechový koláč
Krásne vláčny a šťavnatý múčnik, na ktorom si pochutí celá rodina. Receptúra bez váženia, iba s pomocou hrnčeka.
Budeme potrebovať
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček oleja
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 1 hrnček nasekaných orechov
- 4 vajcia
- 100 g čokolády
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
Postup prípravy jablkovo-orechového koláča
- Jablká zbavíme šupiek a nakrájame na malé kúsky. Čokoládu polámeme nadrobno.
- Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.
- Do misky zvlášť nasypeme múku, škoricu, kypriaci prášok, kúsky čokolády, nasekané orechy a dôkladne premiešame.
- Varechou a mixérom zapracujeme „suchú“ zmes do sladkej vaječnej peny.
- Po malých množstvách pridáme aj olej a na záver vareškou vmiešame kúsky jabĺk.
- Plech s vyšším okrajom vymažeme tukom, vysypeme múkou a rovnomerne na plech rozotrieme hotové cesto. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C aspoň 35 – 40 minút.
Orechové brownies – ako stvorené pre milovníkov čokolády a orechov
Príjemne šťavnaté, prekvapivo chrumkavé a od prvého sústa priam až návykové. Intenzívne orechové brownies potešia zmysly.
Budeme potrebovať
- 200 g tmavej čokolády
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 150 g vlašských orechov
- 120 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup prípravy brownies
- Čokoládu a maslo necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli.
- Za čas, kým bude čokoládovo-maslová zmes chladnúť nasekáme vlašské orechy nahrubo a v miske zvlášť zmiešame múku, kakao a štipku soli.
- Vajíčka vymiešame mixérom s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- K tejto vaječnej zmesi pridáme vychladnutú, no ešte stále tekutú čokoládovo-maslovú zmes.
- Po spojení začneme pridávať sypké ingrediencie. Vymiešame hladké cesto a na záver zapracujeme orechy.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a naplníme ho čokoládovo-orechovým cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 – 180 °C približne 20 – 25 minút.
Šťavnatý orechovo-banánový chlebík
Taký jednoduchý, že ho budete pripravovať aj opakovane. Kombináciu orechov a banánov si obľúbia malí aj veľkí.
Budeme potrebovať
- 350 g polohrubej múky
- 4 prezreté banány
- 150 g nasekaných vlašských orechov
- 150 g práškového cukru
- 150 g masla
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 1 kypriaci prášok do pečiva
Postup prípravy orechovo-banánového chlebíka
- Maslo vymiešame s práškovým cukrom.
- Postupne po jednom zapracujeme vajcia, aby bola zmes perfektne rovnomerná.
- Pridáme najemno popučené banány a dôkladne premiešame.
- Nasleduje múka, prášok do pečiva a mlieko.
- Do nadýchaného cesta vsypeme nasekané orechy.
- Formu na biskupský chlebík vymažeme tukom a vysypeme múkou. Naplníme ju banánovým cestom s orechmi a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Po 45 – 50 minútach bude chlebík upečený.
Bonus – nadýchaný orechový korpus do torty
Tradičný orechový korpus je výborný s vanilkovou, čokoládovou aj kávovou plnkou.
Budeme potrebovať
- 200 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 5 vajec (alebo 4 veľké vajcia)
- 10 lyžíc teplej vody
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipka soli
Postup prípravy orechového korpusu
- Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
- Z bielkov, 50 g práškového cukru a štipky soli vypracujeme tuhý sneh.
- Zo žĺtkov, 150 g práškového cukru a vanilkového cukru pripravíme sladkú vaječnú zmes, do ktorej po lyžiciach pridáme teplú vodu.
- Múku, mleté orechy, lyžičku kypriaceho prášku spoločne zmiešame a túto sypkú zmes zľahka vmiešame do žltej vaječnej zmesi.
- Na záver pridávame tuhý sneh po lyžiciach, aby zostalo cesto krásne nadýchané.
- Cesto prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na čas 10 minút. Následne teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších 40 – 45 minút.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Komentáre