Najjednoduchší spôsob, ako si pripraviť vynikajúce domáce krutóny
Krutóny kúpené v obchode majú síce dokonalý tvar, sú navlas rovnaké, ale keď ochutnáte domáce podľa nášho receptu, už nikdy nebudete používať kupované. Ručne trhané domáce krutóny sú totiž ten najlepší šalátový a polievkový doplnok, aký ste kedy mali. Ak pri ich príprave vynecháte nôž, budú dokonca chutnejšie a chrumkavejšie.
Ako vyrobiť domáce krutóny?
Ak máte bochník staršieho chleba, alebo len jeho polovicu, ste na polceste v príprave domácich krutónov. Na ich výrobu môžete použiť akýkoľvek druh chleba, podľa vlastného uváženia. Čaro chutných krutónov spočíva v tom, že starý chlieb nasiakne olej alebo maslo počas pečenia v rúre. Takže starší chlieb vlastne funguje ako špongia na absorbovanie tuku. Čím viac tuku krutóny absorbujú, tým budú chutnejšie. Samozrejme, je na vás, aký druh tuku si vyberiete.
Prečo krutóny nekrájať nožom?
Rovné a pravidelné rezy nožom pôsobia ako bariéra pre olej, respektíve maslo. Spôsobia, že nemálo tuku vyšplechne na povrch a ešte viac skĺzne na plech. Namiesto krájania chleba na kocky je lepšie natrhať ho na kúsky rukami. Nerobte si starosti s pravidelnosťou, ale ani s jednotnou veľkosťou každého kúska (samozrejme, mali by byť dostatočne malé, aby sa vám zmestili do úst). Nedokonalé tvary a veľkosti hrajú vo váš prospech: vytvárajú ďalšie zákutia, do ktorých môže olej presakovať. Každý kúsok by mal mať aspoň
50 % vnútorného cesta, zvyšok môže byť kôrka.
Postup výroby krutónov
Keď ste natrhali starší chlieb, dajte ho do veľkej misky a pokvapkajte olejom alebo roztopeným maslom. Pridajte soľ, akékoľvek bylinky alebo koreniny, ktoré máte radi. Rukami poprevracajte krutóny a jemne do nich vmasírujte olej a koreniny. Nedokonalé okraje natrhaného chleba pomáhajú tuku dostať sa do stredu každého kúsku, výsledkom budú pre chrumkavé krutóny s bohatou chuťou. Keď sú kúsky chleba obalené tukom a koreninami, rozložte ich na plech na pečenie v jednej vrstve tak, aby nebol preplnený. Krutóny pečte pri teplote 180 °C v strede rúry. Po 10 minútach ich poprevracajte a otočte aj plech. Po ďalších 10 minútach budú zlatohnedé, zvonku chrumkavé a jemné v strede. Upravte načasovanie podľa druhu chleba, vašej rúry a veľkosti krutónov, aby sa nepripálili.
3 chutné spôsoby, ako použiť domáce krutóny (okrem šalátu)
Do polievok a omáčok
Kombinácia hustých polievok alebo krémových omáčok a voňavých chrumkavých krutónov je jednoducho absolútne „top“.
Doplnok obilných kaší a granoly
Ak posypete ranné kaše zopár domácimi krutónmi, vznikne zaujímavý kontrast textúr.
Na obaľovanie mäsa a rýb
Rozdrvte upečené krutóny na menšie kúsky a použite ich na obaľovanie mäsa alebo rýb namiesto strúhanky.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre