Domáce krutóny
Zdroj: iStock

Najjednoduchší spôsob, ako si pripraviť vynikajúce domáce krutóny

Krutóny kúpené v obchode majú síce dokonalý tvar, sú navlas rovnaké, ale keď ochutnáte domáce podľa nášho receptu, už nikdy nebudete používať kupované. Ručne trhané domáce krutóny sú totiž ten najlepší šalátový a polievkový doplnok, aký ste kedy mali. Ak pri ich príprave vynecháte nôž, budú dokonca chutnejšie a chrumkavejšie.

Ako vyrobiť domáce krutóny?

Ak máte bochník staršieho chleba, alebo len jeho polovicu, ste na polceste v príprave domácich krutónov. Na ich výrobu môžete použiť akýkoľvek druh chleba, podľa vlastného uváženia. Čaro chutných krutónov spočíva v tom, že starý chlieb nasiakne olej alebo maslo počas pečenia v rúre. Takže starší chlieb vlastne funguje ako špongia na absorbovanie tuku. Čím viac tuku krutóny absorbujú, tým budú chutnejšie. Samozrejme, je na vás, aký druh tuku si vyberiete.

Domáce krutóny
Zdroj: iStock

Prečo krutóny nekrájať nožom?

Rovné a pravidelné rezy nožom pôsobia ako bariéra pre olej, respektíve maslo. Spôsobia, že nemálo tuku vyšplechne na povrch a ešte viac skĺzne na plech. Namiesto krájania chleba na kocky je lepšie natrhať ho na kúsky rukami. Nerobte si starosti s pravidelnosťou, ale ani s jednotnou veľkosťou každého kúska (samozrejme, mali by byť dostatočne malé, aby sa vám zmestili do úst). Nedokonalé tvary a veľkosti hrajú vo váš prospech: vytvárajú ďalšie zákutia, do ktorých môže olej presakovať. Každý kúsok by mal mať aspoň
50 % vnútorného cesta, zvyšok môže byť kôrka.

Postup výroby krutónov

Keď ste natrhali starší chlieb, dajte ho do veľkej misky a pokvapkajte olejom alebo roztopeným maslom. Pridajte soľ, akékoľvek bylinky alebo koreniny, ktoré máte radi. Rukami poprevracajte krutóny a jemne do nich vmasírujte olej a koreniny. Nedokonalé okraje natrhaného chleba pomáhajú tuku dostať sa do stredu každého kúsku, výsledkom budú pre chrumkavé krutóny s bohatou chuťou. Keď sú kúsky chleba obalené tukom a koreninami, rozložte ich na plech na pečenie v jednej vrstve tak, aby nebol preplnený. Krutóny pečte pri teplote 180 °C v strede rúry. Po 10 minútach ich poprevracajte a otočte aj plech. Po ďalších 10 minútach budú zlatohnedé, zvonku chrumkavé a jemné v strede. Upravte načasovanie podľa druhu chleba, vašej rúry a veľkosti krutónov, aby sa nepripálili.

3 chutné spôsoby, ako použiť domáce krutóny (okrem šalátu)

Do polievok a omáčok

Kombinácia hustých polievok alebo krémových omáčok a voňavých chrumkavých krutónov je jednoducho absolútne „top“.

Domáce krutóny
Zdroj: iStock

Doplnok obilných kaší a granoly

Ak posypete ranné kaše zopár domácimi krutónmi, vznikne zaujímavý kontrast textúr.

Na obaľovanie mäsa a rýb

Rozdrvte upečené krutóny na menšie kúsky a použite ich na obaľovanie mäsa alebo rýb namiesto strúhanky.

Chuť krutónov ešte vylepšíte, ak do zmesi korenín pridáte strúhaný cesnak a prípadne aj strúhaný parmezán.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.