Domáca bageta s bylinkovým maslom a cesnakom
Zdroj: Seeberger

Minulo sa vám pečivo? Upečte si chrumkavú domácu bagetu s orieškami a bylinkovým maslom

Aj u vás doma mizne pečivo rýchlosťou blesku? Najlepším riešením, ako sa vyhnúť tomu, že sa minie v tej najnevhodnejšej chvíli, je upiecť si zásobu vlastného pečiva.

Chrumkavá bageta s bylinkovým maslom uprostred bude hotová do necelých dvoch hodín. Svojou chuťou smelo konkuruje aj tým najlepším domácim rožkom či chlebu práve vytiahnutému z rúry.

Budeme potrebovať

Na cesto:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • ČL soli
  • ½ lyžičky cukru
  • 350 ml vlažnej vody
  • 50 g jadier lieskových orechov

Bylinkové maslo:

  • 200 g masla (izbovej teploty)
  • strúčik cesnaku
  • čerstvá bazalka
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvá petržlenová vňať
  • ČL soli
  • šťava z polovice bio citróna

Postup prípravy domácej bagety

  1. Zmiešame si trochu vlažnej vody s droždím a cukrom. Kvások dáme do misky, kde pridáme zvyšnú vodu, soľ a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 60 minút.
  2. Medzitým si umyjeme bylinky, ktoré nasekáme nadrobno. Prelisujeme strúčik cesnaku a spolu so soľou a citrónovou šťavou pridáme k maslu. Poriadne premiešame.
  3. Pripravíme si potravinársku fóliu, na ktorú rozotrieme maslo do tvaru podlhovastého valca a zabalíme. Uložíme na hodinu do chladničky, prípadne na 30 minút do mrazničky.
  4. Predhrejeme si rúru na 220 stupňov. Vykysnuté cesto vyberieme z misy a na pomúčenej doske ho opäť dobre premiesime. Pridáme lieskové orechy a znova premiešame.
  5. Cesto rozrežeme na dve rovnako veľké časti a z každej vytvarujeme bagetu. Premiestnime ich na vymastený a pomúčený plech.
  6. Bagety nakoniec pozdĺžne narežeme a do vzniknutej medzery vložíme vychladnuté bylinkové maslo. Potom dobre spojíme okraje, aby nám maslo počas pečenia nevytieklo.
  7. Do rúry si dáme malú nehorľavú nádobku s vodou, ktorú v nej necháme počas celej doby pečenia, aby malo pečivo chrumkavú kôrku. Pečieme v rúre 18 až 20 minút dozlatista. Bagety krájame vychladnuté.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Sláva Štefancová
Foto: Seeberger

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.