/ Recepty /

Tri sýte a husté polievky na jesenný večer, ktoré vás zahrejú

Hustá jesenná polievka
Zdroj: istock.com

Husté polievky sú skvelým jedlom na jesenný večer. Sú hrejivé, ľahké a chutné. Zvyčajne sa pripravujú v jednom hrnci a aj keď varenie trvá trošku dlhšie, výsledok stojí za to. Nebojte sa korenín, ktoré k chladným dňom patria – čili, kurkuma, zázvor či kajenská paprika. Jedlo nielen ozvláštnia, ale tiež podporia vašu imunitu.

Kuracie čili s bielou fazuľou

Na 4 porcie potrebujete

  • 3 PL olivového oleja
  • 4 ks cibule, nasekanej
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekaných
  • ½ jalapeňo papričky, nakrájaná bez semienok
  • soľ
  • 1 plechovka zelených čili papričiek
  • 1 PL mletej rasce
  • 1 PL sušeného oregana
  • 1 ČL údenej papriky
  • 680 g mletého ​​kuracieho mäsa
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 1 plechovku cannellini fazule

Na servírovanie: kyslá smotana, kolieska limetky, strúhaný čedar, tortilla chipsy, nasekané avokádo a čerstvý koriander.

Vo veľkom hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu, cesnak a jalapeňo. Dochuťte soľou. Varte za občasného miešania do mäkka 4 až 6 minút. Pridajte zelené čili papričky a za občasného miešania varte 5 minút. Pridajte kmín, oregano a papriku, premiešajte.

Teraz je čas pridať kuracie mäso, dochuťte ho soľou. Varte za občasného miešania, kým mäso nie je uvarené, zvyčajne stačí 8-10 minút. Dolejte vývar, prepláchnutú fazuľu a priveďte do varu. Potom stíšte plyn a varte za občasného miešania do zhustnutia 30 až 35 minút.

Kuracie čili s bielou fazuľou
Zdroj: istock.com

Výdatný hovädzí guláš

Na 6-8 porcií potrebujete

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 300 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
  • soľ a čerstvo mletého ​​čierneho korenia
  • 2 ks strednej cibule, nakrájanej na kliny
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 450 g mrkvy, nakrájanej na hrubšie kolieska
  • 340 g paštrnáku, nakrájaného na hrubšie kolieska
  • 3 PL univerzálnej múky
  • ½ l silného tmavého piva (Guinness Extra Stout)
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 1 plechovka paradajkovej pasty
  • 450 g zemiakov, nakrájaných na hrubšie kolieska
  • 8 ks vetvičiek tymianu, zviazaných dohromady
  • 2 bobkové listy
  • ½ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej

Rozohrejte olej, opečte na ňom soľou a korením ochutené mäso z každej strany, kým nezhnedne, a preložte ho do misky.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Stíšte plyn a na panvicu, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu. Varte 4 až 6 minút. Pridajte cesnak, mrkvu a paštrnák, varte ďalších 5 minút. Zeleninu posypte múkou a za stáleho miešania varte 2 minúty. Pridajte pivo a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť. Dolejte vývar a paradajkový pretlak a premiešajte.

Pridajte hovädzie mäso aj so šťavou, ktorá z neho vytiekla, zemiaky, tymian a bobkové listy. Duste prikryté a za občasného miešania 1 ½ hodiny. Potom odstráňte pokrievku a varte odkryté, kým hovädzie mäso nie je mäkké, 45 až 60 minút. Vyhoďte tymian a bobkové listy. Dochuťte soľou a korením. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.

Výdatný hovädzí guláš
Zdroj: istock.com

Zázvorová polievka s mäsovými guľkami

Na 6 porcií potrebujete

  • 450 g ľubovoľného mletého mäsa
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks 3-centimetrového čerstvého zázvoru
  • 1600 ml kuracieho vývaru
  • 220 g hrachových strukov
  • 3 šálky uvarenej ryže
  • soľ, korenie

V strednej miske zmiešajte mäso, nakrájanú zelenú cibuľku, cesnak, nastrúhaný zázvor a ½ čajovej lyžičky soli a korenia. Zo zmesi vytvorte mäsové guľôčky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a grilujte v rúre do zhnednutia – 5 až 10 minút.

Medzitým v zakrytom 5-litrovom hrnci zohrejte vývar. Keď vrie pridajte hrachové struky, ryžu a opečené fašírky. Stiahnite plyn a duste 10 až 15 minút, kým sa fašírky neuvaria a snehový hrášok nezmäkne.

Zázvorová polievka s mäsovými guľkami
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.