Tri sýte a husté polievky na jesenný večer, ktoré vás zahrejú
Husté polievky sú skvelým jedlom na jesenný večer. Sú hrejivé, ľahké a chutné. Zvyčajne sa pripravujú v jednom hrnci a aj keď varenie trvá trošku dlhšie, výsledok stojí za to. Nebojte sa korenín, ktoré k chladným dňom patria – čili, kurkuma, zázvor či kajenská paprika. Jedlo nielen ozvláštnia, ale tiež podporia vašu imunitu.
Kuracie čili s bielou fazuľou
Na 4 porcie potrebujete
- 3 PL olivového oleja
- 4 ks cibule, nasekanej
- 2 strúčiky cesnaku, nasekaných
- ½ jalapeňo papričky, nakrájaná bez semienok
- soľ
- 1 plechovka zelených čili papričiek
- 1 PL mletej rasce
- 1 PL sušeného oregana
- 1 ČL údenej papriky
- 680 g mletého kuracieho mäsa
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 plechovku cannellini fazule
Na servírovanie: kyslá smotana, kolieska limetky, strúhaný čedar, tortilla chipsy, nasekané avokádo a čerstvý koriander.
Vo veľkom hrnci zohrejte olej a pridajte cibuľu, cesnak a jalapeňo. Dochuťte soľou. Varte za občasného miešania do mäkka 4 až 6 minút. Pridajte zelené čili papričky a za občasného miešania varte 5 minút. Pridajte kmín, oregano a papriku, premiešajte.
Teraz je čas pridať kuracie mäso, dochuťte ho soľou. Varte za občasného miešania, kým mäso nie je uvarené, zvyčajne stačí 8-10 minút. Dolejte vývar, prepláchnutú fazuľu a priveďte do varu. Potom stíšte plyn a varte za občasného miešania do zhustnutia 30 až 35 minút.
Výdatný hovädzí guláš
Na 6-8 porcií potrebujete
- 2 PL olivového oleja
- 1 300 g hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
- soľ a čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 ks strednej cibule, nakrájanej na kliny
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 450 g mrkvy, nakrájanej na hrubšie kolieska
- 340 g paštrnáku, nakrájaného na hrubšie kolieska
- 3 PL univerzálnej múky
- ½ l silného tmavého piva (Guinness Extra Stout)
- 3 šálky kuracieho vývaru
- 1 plechovka paradajkovej pasty
- 450 g zemiakov, nakrájaných na hrubšie kolieska
- 8 ks vetvičiek tymianu, zviazaných dohromady
- 2 bobkové listy
- ½ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
Rozohrejte olej, opečte na ňom soľou a korením ochutené mäso z každej strany, kým nezhnedne, a preložte ho do misky.
Stíšte plyn a na panvicu, kde ste opekali mäso, pridajte cibuľu. Varte 4 až 6 minút. Pridajte cesnak, mrkvu a paštrnák, varte ďalších 5 minút. Zeleninu posypte múkou a za stáleho miešania varte 2 minúty. Pridajte pivo a miešajte, kým zmes nezačne hustnúť. Dolejte vývar a paradajkový pretlak a premiešajte.
Pridajte hovädzie mäso aj so šťavou, ktorá z neho vytiekla, zemiaky, tymian a bobkové listy. Duste prikryté a za občasného miešania 1 ½ hodiny. Potom odstráňte pokrievku a varte odkryté, kým hovädzie mäso nie je mäkké, 45 až 60 minút. Vyhoďte tymian a bobkové listy. Dochuťte soľou a korením. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.
Zázvorová polievka s mäsovými guľkami
Na 6 porcií potrebujete
- 450 g ľubovoľného mletého mäsa
- 2 ks jarnej cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ks 3-centimetrového čerstvého zázvoru
- 1600 ml kuracieho vývaru
- 220 g hrachových strukov
- 3 šálky uvarenej ryže
- soľ, korenie
V strednej miske zmiešajte mäso, nakrájanú zelenú cibuľku, cesnak, nastrúhaný zázvor a ½ čajovej lyžičky soli a korenia. Zo zmesi vytvorte mäsové guľôčky. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a grilujte v rúre do zhnednutia – 5 až 10 minút.
Medzitým v zakrytom 5-litrovom hrnci zohrejte vývar. Keď vrie pridajte hrachové struky, ryžu a opečené fašírky. Stiahnite plyn a duste 10 až 15 minút, kým sa fašírky neuvaria a snehový hrášok nezmäkne.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre