
Ako sušiť paradajky? 3 jednoduché spôsoby, ako získať mimoriadne intenzívnu chuť
Je veľa spôsobov, ako spracovať úrodu paradajok. Jedným z nich je aj sušenie paradajok. Hoci sa dajú sušené paradajky bežne kúpiť v obchodoch, ani ich domáca príprava nie je obzvlášť komplikovaná. Chce to len paradajky, dostatok trpezlivosti a vedieť, ako na to. Predstavíme vám 3 spôsoby, ako sušiť paradajky, s pomocou ktorých si pripravíte túto výbornú pochúťku do zásob.
Sušené paradajky a ich použitie
Chuť sušených paradajok je intenzívnejšia ako v prípade čerstvých paradajok. Často je opisovaná ako sladšia a koncentrovanejšia. Navyše, lákadlom je aj ich jedinečná textúra a konzistencia. Sušené paradajky sú často zalievané olejom, ktorý im tiež prepožičia isté chute. Ak sú sušené paradajky ochutené napríklad morskou soľou a ďalšími bylinkami, ich chuťový profil je ešte výraznejší.
Sušené paradajky majú v kuchyni široké využitie a očaria predovšetkým milovníkov stredomorskej kuchyne.
- Nasekané kúsky sušených paradajok sa dajú použiť napríklad do omáčok, šalátov, ale aj do cestovín a na pizzu.
- Výborne spestria doma pripravovaný chlieb, žemle či slané muffiny.
- Po rozmixovaní sušených paradajok s cesnakom, bylinkami a trochou oleja získate lahodnú nátierku na hrianky alebo opečené bagety.
- Ich jedinečný vzhľad ich predurčuje aj na priame servírovanie na misy. Na jednej veľkej mise im to mimoriadne svedčí s kúskami rôznych syrov, nakrájanými údeninami a olivami.
Aké paradajky sú vhodné na sušenie?
Na sušenie vyberajte paradajky, ktoré sú rovnomerne zrelé a bez výrazných poškodení. Najlepšie sa osvedčili odrody s mäsitou dužinou, nižším obsahom vody a menším počtom semienok.
Medzi ne patria napríklad veľmi obľúbené podlhovasté paradajky odrody San Marzano, paradajky slivkového tvaru odrody Roma, výrazne sladké paradajky odrody Šejk, ale i niektoré cherry paradajky a mäsité paradajky.
Ako sušiť paradajky na slnku?
Ak ste sa počas leta ocitli na dovolenke v stredomorských krajinách, možno ste postrehli, ako sú pred domami rozložené stoly s rôznymi sitami či hoci len kartóny s naukladanými paradajkami. Pre južné regióny Európy je typické sušenie priamo na intenzívnom slnku. Ide o najlacnejšiu metódu s veľmi chutným výsledkom. Síce trvá o niečo dlhšie, ako sušenie v rúre a sušičke potravín, no odmenou za trpezlivosť a pravidelnú kontrolu sú chuťovo výborné sušené paradajky s dlhou trvanlivosťou. Ako na to a na čo si dávať pozor?
- Paradajky pred sušením skontrolujte a dôkladne umyte. Ak chcete, aby bolo sušenie rovnomerné, vyberte veľkostne približne rovnaké kusy, alebo ich nakrájajte tak, aby mali podobnú hrúbku. Malé paradajky postačí pichnúť vidličkou. Stredne veľké paradajky zase prekrojiť na polovice alebo štvrtiny. Pri veľkých paradajkách sa osvedčilo nakrájanie na plátky hrubé približne 1,5 – 2 cm.
- Na sušenie na slnku budete potrebovať drevený/kovový rám potiahnutý sitom alebo staršou záclonou. Poslúži vám aj kartón, no treba v ňom urobiť pravidelné dierky, aby ste zabezpečili prúdenie vzduchu.
- Paradajky poukladajte na sito/kartón rezom nahor a posoľte ich. Soľ z nich vytiahne vodu a pomôže ich ochrániť pred plesňou.
- Sito s paradajkami umiestnite na slnečné miesto. Na noc či v prípade dažďa ich však nezabudnite premiestniť na suché a dobre vetrané miesto. Každý deň paradajky kontrolujte a podľa potreby otáčajte. Celý proces sušenia na slnku bude trvať približne 5 – 7 dní v závislosti od slnečnosti dní a teplôt.
Ako sušiť paradajky v rúre?
Aj sušenie paradajok v rúre patrí k obľúbeným metódam a to hneď z troch dôvodov:
- Rúry sú neodmysliteľnou súčasťou kuchýň. Netreba dokupovať žiadne iné spotrebiče ani kuchynskú výbavu.
- Sušenie v rúre nie je závislé od vonkajšieho počasia.
- Kapacita plechu je síce menšia ako pri rozmerných sitách, no paradajky môžete sušiť kedykoľvek počas roka. Nielen domácu letnú úrodu, ale aj kupované paradajky, ak dostanete chuť na podomácky pripravené sušené paradajky.
Základná predpríprava je totožná, ako pri sušení na slnku – paradajky skontrolovať, umyť, vybrať veľkostne podobné kusy, alebo ich nakrájať tak, aby mali približne rovnakú hrúbku. Plech nezabudnite vystlať papierom na pečenie. Paradajky poukladajte husto vedľa seba rezom nahor a posoľte ich. Nemusíte sa obávať, že sa dotýkajú – pri sušení aj tak zmenšia svoju veľkosť.
Veľmi dôležitým faktorom úspechu je teplota. Vyššia teplota sušenie neurýchli, iba spáli celú dávku paradajok na plechu. Najlepšie výsledky dosiahnete pri teplote 60 – 80 °C. Celá doba sušenie bude trvať 6 – 12 hodín. Paradajky občas vyberte a otočte. Je dobré, ak je rúra počas sušenia na pár centimetrov pootvorená, aby z nej priebežne unikala vlhkosť.
Ako sušiť paradajky v sušičke potravín?
Ak vlastníte elektrickú sušičku potravín, za odpoveďou na to, či v nej môžete sušiť paradajky, nemusíte chodiť ďaleko. Samozrejme, že áno! Dokonca máte k dispozícii viacero plát/poschodí, a tak pri jednom sušení spracujete naraz i väčší objem paradajok.
Postupujte obdobne, ak pri sušení na slnku či v rúre – paradajky umyte, osušte a upravte na veľkostne podobné kusy, aby sa usušili v približne rovnakom čase. Teplotu sušenia nastavte na 40 – 55 °C. Takáto nízka teplota zaručí, že sa paradajky nevaria, ale pomaly dehydrujú, čo je dôležité pre zachovanie ich chuti, farby a živín. Pri 40 °C je sušenie podstatne dlhšie, no zachováte farbu a množstvo živín. Pri teplote okolo 55 °C sa k sušeným paradajkám dopracujete zase rýchlejšie.
Aj počas sušenia v sušičke paradajky priebežne kontroluje, otáčajte a podľa potreby meňte aj poradie jednotlivých „poschodí“.
Ako uskladniť sušené paradajky?
Paradajky sú úspešné usušené, čo s nimi ďalej? Okrem okamžitej spotreby v priebehu niekoľkých dní ich môžete uskladniť spôsobom, ktorý predĺži ich trvácnosť a ochráni ich plesňou. Zároveň im dodáte ďalšie chute a budú ešte lahodnejšie. Sušené paradajky sa totiž najčastejšie skladujú v zaváracom pohári zaliate kvalitným olejom.
- Zavárací pohár sterilizujte horúcou vodou a precízne ho vysušte. Nahusto do neho ukladajte sušené paradajky a prekladajte ich strúčikmi cesnaku a bylinkami podľa chuti.
- S plnením skončite pod hrdlom pohára. Do pohára dolejte olivový olej tak, aby aj najvrchnejšie kúsky paradajok boli pod jeho hladinou.
- Pohár pevne uzatvorte a uložte do chladničky. Takto nakladané sušené paradajky vydržia dlhé mesiace. Dokonca ani olej, ktorý na záver zostane, nevyhadzujte. Dostanú sa do neho chute rajčín a byliniek a dá sa skvelo použiť pri príprave omáčok a cestovín.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre