Zdroj: Lékué
Slané domáce tyčinky z rúry aj mikrovlnky: Jedno cesto, štyri rôzne príchute
Aký by to bol Silvester bez slaných pochúťok? Ak máte radi slané tyčinky, skúste si ich tento raz vyrobiť doma.
Na prípravu tyčiniek budeme potrebovať silikónovú formu, ingrediencie sú presne rozrátané na jej naplnenie. Piecť sa môžu či už klasicky v rúre, alebo aj v mikrovlnke.
Budeme potrebovať
Základné cesto:
- 60 g hladkej pšeničnej múky
- 60 ml vody
- 8 ml panenského olivového oleja
- čajová lyžička soli
- čajová lyžička prášku do pečiva
Na ozdobu:
- morská soľ
- bylinky
- mak
- sezam
Postup prípravy slaných tyčiniek
- Soľ a prášok do pečiva rozpustíme vo vode.
- Pridáme múku a miešame, kým nevznikne cesto.
- Do cesta pridáme panenský olivový olej a dobre premiešame.
- Cesto nalejeme do silikónovej formy na domáce tyčinky (na 30 ks) a ľubovoľne ich ozdobíme.
- Pečieme buď v mikrovlnnej rúre 6 minút pri 800 W, alebo v klasickej rúre 15 minút pri 190 ºC.
Verzia č. 2: Olivové tyčinky
K základnému cestu pridáme spolu s olejom aj 20 g olivovej pasty.
Verzia č. 3: Parmezánové tyčinky
V základnom ceste použijeme len 55 g múky (namiesto 60 g) a pridáme 20 g strúhaného parmezánu.
Verzia č. 4: Celozrnné tyčinky so sezamom
V základnom ceste nahradíme polovicu pšeničnej múky celozrnou múkou (30 g) a pridáme do nej aj 15 g opražených bielych sezamových semienok.
Náš tip: Cesto sa do formy najjednoduchšie nanáša cukrárskym vreckom. Upečené tyčinky necháme vychladnúť vo forme, až potom ich vyklopíme.
Text: Sláva Štefancová
Foto: Lékué
Komentáre