/ Recepty /

Domáce šišky plnené kávovým krémom

image 46857 25 v1

Ako si pripraviť jemné domáce šišky plnené chutným kávovým krémom.

Ingrediencie

2 šálky hladkej múky (1 šálka má 250 ml )
1 1/2 PL cukru
1/2 šálky teplého mlieka
25 g droždia
3 žĺtky
25 g masla
2 PL bieleho jogurtu
1 PL rumu
štipka soli
olej na vysmážanie

Kávový krém :

2 šálky mlieka
6 žĺtkov
1/2 šálky hnedého cukru
1/4 šálky kukuričného škrobu
2 ČL vanilkového extraktu
2 PL instantnej kávy rozpustenej v 1 PL vody (ja som použila kávovinu Caro, aby šišky mohla aj dcérka)

Postup

Najprv si pripravíme kávový krém. Ideálne je ho je pripraviť deň vopred. Mlieko si privedieme k varu. Medzitým si v inej nádobe vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, postupne k nim prišľaháme aj kávu, vanilku a kukuričný škrob. Do žĺtkovej peny za stáleho miešania nalejeme polovicu horúceho mlieka, premiešame, prilejeme k zvyšnej polovici, a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, až kým krém nezhustne do pudingovej konzistencie. Odstavíme, necháme vychladnúť, prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky.

Na prípravu šišiek si najprv spravíme kvások. Do teplého mlieka si dáme 1/2 PL cukru a rozdrobíme droždie. Necháme postáť 10 minút a vzniknutý kvások potom prilejeme k múke, pridáme roztopené maslo, žĺtky vymiešané so zvyšným cukrom, jogurt, rum a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš husté, pridajte ešte mlieko, ak naopak riedke, pridajte múku.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.

Potom si ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhlym vykrajovátkom (alebo pohárom) šišky. Uložíme ich na múkou vysypanú podložku a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom si v dostatočne hlbokej panvici alebo v hrnci zohrejeme olej.

Oleja treba použiť dostatok, tak aby v ňom šišky mohli plávať. Vložíme šišky a vysmažíme z oboch strán. Ideálne je vysmážať na miernej teplote, inak by nám rýchlo mohli zhorieť a vnútri zostať nedopečené. Šišky odmastíme savým papierovým obrúskom a vychladnuté, za pomoci cukrárenského vrecka s úzkou špičkou, naplníme kávovým krémom.

Poprášime cukrom a šup sa do nich 🙂

dulce-de-leche.eu

Komentáre

  1. nooo vyzera to chutne 🙂

  2. Monika Pindiaková says:

    Šišky

  3. No otrasne, slovac ide do… „ingrediencie“ to jo po akom???

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.