Domáce šišky plnené kávovým krémom
Ako si pripraviť jemné domáce šišky plnené chutným kávovým krémom.
Ingrediencie
2 šálky hladkej múky (1 šálka má 250 ml )
1 1/2 PL cukru
1/2 šálky teplého mlieka
25 g droždia
3 žĺtky
25 g masla
2 PL bieleho jogurtu
1 PL rumu
štipka soli
olej na vysmážanie
Kávový krém :
2 šálky mlieka
6 žĺtkov
1/2 šálky hnedého cukru
1/4 šálky kukuričného škrobu
2 ČL vanilkového extraktu
2 PL instantnej kávy rozpustenej v 1 PL vody (ja som použila kávovinu Caro, aby šišky mohla aj dcérka)
Postup
Najprv si pripravíme kávový krém. Ideálne je ho je pripraviť deň vopred. Mlieko si privedieme k varu. Medzitým si v inej nádobe vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, postupne k nim prišľaháme aj kávu, vanilku a kukuričný škrob. Do žĺtkovej peny za stáleho miešania nalejeme polovicu horúceho mlieka, premiešame, prilejeme k zvyšnej polovici, a na miernom ohni za stáleho miešania varíme, až kým krém nezhustne do pudingovej konzistencie. Odstavíme, necháme vychladnúť, prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky.
Na prípravu šišiek si najprv spravíme kvások. Do teplého mlieka si dáme 1/2 PL cukru a rozdrobíme droždie. Necháme postáť 10 minút a vzniknutý kvások potom prilejeme k múke, pridáme roztopené maslo, žĺtky vymiešané so zvyšným cukrom, jogurt, rum a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Ak by sa vám zdalo príliš husté, pridajte ešte mlieko, ak naopak riedke, pridajte múku.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
Potom si ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme okrúhlym vykrajovátkom (alebo pohárom) šišky. Uložíme ich na múkou vysypanú podložku a necháme ešte 40 minút kysnúť. Potom si v dostatočne hlbokej panvici alebo v hrnci zohrejeme olej.
Oleja treba použiť dostatok, tak aby v ňom šišky mohli plávať. Vložíme šišky a vysmažíme z oboch strán. Ideálne je vysmážať na miernej teplote, inak by nám rýchlo mohli zhorieť a vnútri zostať nedopečené. Šišky odmastíme savým papierovým obrúskom a vychladnuté, za pomoci cukrárenského vrecka s úzkou špičkou, naplníme kávovým krémom.
Poprášime cukrom a šup sa do nich 🙂
nooo vyzera to chutne 🙂
Šišky
No otrasne, slovac ide do… „ingrediencie“ to jo po akom???