domáce rezance
Galéria (7) Zdroj: istock.com

Ako od babičky, alebo radšej čínske a špaldové? Toto sú najlepšie recepty na domáce rezance!

Pamätáte si chuť nedeľnej polievky s domácimi rezancami? Možno aj vy ste pomáhali babičke či mame s ich prípravou už ako dieťa. V moderných časoch sa vraciame ku všetkému, čo si môžeme vyrobiť doma – je to lacnejšie a často aj chutnejšie.

V niektorých rodinách sú tradíciou polievkové rezance nakrájané na čo najužšie a dlhé pásiky, inde sa robia kratšie a širšie. Aký tvar im dáte, je už na vás. Vybrali sme pre vás tri recepty, ktoré sa určite oplatí vyskúšať.

domáce rezance
Zdroj: istock.com

Domáce rezance starých mám

Chutné rezance, ktoré jednoducho uskladníte v chladničke. Fungujú skvele v polievke, ale aj ako príloha či dokonca samostatne s omáčkou alebo zeleninou. Na desať porcií potrebujete:

  • 2 až 2 a ½ šálky univerzálnej múky
  • ½ lyžičky soli
  • 3 veľké vajcia, mierne rozšľahané
  • 1 polievková lyžica studenej vody
  • 1 polievková lyžica repkového oleja

Ako pripraviť domáce rezance starých mám?

Do hlbokej misy dajte 2 šálky múky a soľ. V strede múky urobte jamku a do nej pridajte vajcia a vodu. Postupne zmiešajte rukami alebo vareškou, až kým nevznikne hladké cesto.

Z cesta vytvaruje guľu a nechajte ju 10 minút odstáť na pomúčenej doske. Ak je treba, pridajte zvyšnú múku, aby sa cesto nelepilo. Rozdeľte ho na tretiny. Každú z nich vyvaľkajte natenučko – na hrúbku papiera a poprášte múkou, aby sa pri ďalšej práci nezlepilo. Zrežte nerovnomerné okraje a obdĺžnik cesta zrolujte – vytvorte sploštenú „roládu“.

Ostrým nožom odkrajujte tenké pásiky – šírku si zvoľte podľa vašich preferencií či spôsobu použitia. Do polievky by mali byť čo najtenšie. Nakrájané rezance nechajte rozprestreté v jednej vrstve vyschnúť na plechu, tácke, kuchynských utierkach.

Uvaríte ich jednoducho. Nechajte zovrieť vodu alebo vývar (do vody pridajte polievkovú lyžicu oleja) a rezance uvarte do polomäkka. Pozor, aby sa vám nerozvarili, varia sa dosť rýchlo.

Náš tip: Neuvarené rezance môžete aj zmraziť – oplatí sa rozdeliť ich podľa porcií do nádob alebo vrecúšok.
domáce rezance
Zdroj: istock.com

Čínske domáce rezance

Viete o tom, že na prípravu obľúbených čínskych „nudlí“ stačia len tri ingrediencie a netreba ani vajíčka? Už za hodinu si môžete na nich pochutnávať.

Na tri porcie potrebujete:

  • 300 gramov chlebovej múky (alebo múka s vysokým obsahom lepku)
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 150 ml vody

Ako pripraviť čínske domáce rezance?

Chlebovú múku a soľ vsypte do misy mixéra s háčikmi na miesenie cesta. Mixér zapnite na nízku rýchlosť a postupne pridávajte vodu v dvoch dávkach – aby múka mala čas absorbovať ju.

Po 5 minútach miesenia vám vznikne cesto. Ak mixér nedokáže vytvoriť hladké cesto, domieste ho rukami.

Keď budete mať súdržnú guľu (nezľaknite sa, že bude vyzerať hrudkovito), pokračujte v miesení pomocou mixéra ďalších 10 minút. Vyhnite sa pokušeniu pridať ďalšiu vodu.

Potom cesto prikryte prevrátenou miskou a nechajte 30 minút odpočívať. Tento čas je nevyhnutný, pretože ešte absorbuje vlhkosť a bude pružnejšie.

Keď odleží, niekoľkokrát ho premieste, aby sa z neho dostali vzduchové bubliny. Vyformujte guľu a rozrežte ju na polovicu.

Polovicu cesta vyvaľkajte na plát hrubý asi 2 mm a z oboch strán dobre pomúčte.

Potom cesto preložte tak, aby vznikli 4 vrstvy. Rezance krájajte ostrým nožom na šírku asi 4 milimetre. Nakrájané vložte do múky, aby sa nelepili, vyberte a nechajte vysušiť.

Vodu v hrnci priveďte do varu, rezance varte podľa hrúbky 1 až 3 minúty. Ochutnajte ich, aby ste zistili, kedy sú uvarené. Podávajte v polievke alebo s omáčkou.

domáce rezance
Zdroj: istock.com

Široké domáce rezance zo špaldovej múky

Ak holdujete zdravšej strave, máme pre vás chutnú alternatívu klasických bielych rezancov. Stačí použiť špaldovú múku a nakrájať ich na hrubšie slížiky.

  • 2 a ½ šálky špaldovej múky
  • ½ čajovej lyžičky jemnozrnnej morskej soli
  • 2 veľké vajcia, nechajte ich chvíľu odstáť pri izbovej teplote
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 až 6 lyžíc vody

Ako pripraviť domáce rezance zo špaldovej múky?

Na dosku vysypte múku a vrch posypte soľou, v strede urobte jamku.

V odmerke zľahka rozšľahajte vajcia, olivový olej a 3 lyžice vody. Túto zmes nalejte do jamky. Vidličkou krúživými pohybmi jemne zapracujte tekutiny do múky. Cesto vymieste rukami, ak treba prilejte viac vody, ale vždy len po 1 polievkovej lyžici a zapracujte. Pokračujte v miesení 5 až 10 minút, kým nie je cesto hladké a pružné. Sformujte ho do tvaru gule a zakryte sklenenou miskou alebo igelitom. Nechajte ho odpočívať 30-60 minút pri izbovej teplote.

Potom cesto rozdeľte na štvrtiny. Vždy jednu rozvaľkajte do obdĺžnika a ostatné nechajte zakryté.

Nakrájajte podľa vašich predstáv alebo použite strojček na cestoviny, ktorý spracuje rôzne tvary. Nechajte ich voľne vysušiť.

Varia sa rovnako ako ostatné druhy, nezabudnite ich premiešať, aby sa nelepili.

 

Galéria

domáce rezance
domáce rezance
domáce rezance
domáce rezance
domáce rezance
domáce rezance

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje