Domáce cestoviny bez vajec
Zdroj: iStock

Ako si pripraviť výborné domáce cestoviny aj bez vajec

Naši rodičia či starí rodičia zvykli vyrábať chutné domáce cestoviny na rôzne spôsoby. Základné cesto pozostávalo len z vajíčka, štipky soli a takého množstva múky, aké absorbovalo vlhkosť z vajca. Vytvorili pevné cesto, ktoré následne buď strúhali alebo vyvaľkali natenko a nakrájali skúsenými pohybmi na tenučké alebo hrubšie rezance podľa chuti.

Keďže dnes poriadne vyskočila aj cena vajec, môže byť pre vás zaujímavý spôsob, ako pripraviť domáce cestoviny bez nich.

Jednoduchý recept na domáce cestoviny bez vajec

Hlavnou zložkou každého tradičného receptu na cestoviny je múka. Hneď druhé miesto patrí vajciam, ktoré obohacujú múku na výrobu cestovín rôznymi spôsobmi. Ak chceme pripraviť domáce cestoviny bez vajec, musíme teda nahradiť všetky vlastnosti, ktoré vajíčka cestu dodávajú.

V prvom rade vajce dodáva múke vlhkosť. Na tento účel môžeme použiť aj vodu. Vajcia však pridávajú do cesta aj tuky, vďaka ktorým má hodvábnu štruktúru. Preto je dôležité aj do nášho bezvaječného cesta pridať tuky, ideálne funguje olivový olej.

Ingrediencie

  • 3 šálky univerzálnej múky
  • ¾ šálky vody
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup

1. Na pracovnú dosku nasypte múku tak, aby tvorila kôpku. Uprostred nej urobte jamku.
2. V malej miske vymiešajte vodu a olivový olej.
3. Túto zmes po dávkach prilievajte do jamky v múke a vždy vidličkou alebo rukami rozmiešajte s múkou. Pokračujte ďalšími dávkami, po každej premiešajte – až kým neminiete všetku zmes oleja a vody.
4. Vzniknuté cesto mieste 5 až 10 minút, kým nevznikne hladká guľa. Ak je cesto suché, pridajte ešte trochu vody, ale dajte pozor, aby ste jej nepridali príliš veľa.
5. Vymiesené cesto v miske prikryte vlhkou utierkou a nechajte odpočívať 30 minút.
6. Vyberte cesto z misy a ešte niekoľkokrát premieste. Nakrájajte ho na 4 rovnaké časti.
7. Tri kusy cesta odložte a prikryte utierkou, aby nevyschli, zvyšnú časť cesta položte na čistú pomúčenú pracovnú dosku.
8. Pomocou valčeka poprášeného múkou vyvaľkajte guľu cesta na veľmi tenký plát. Potom ho zrolujte do plochej rolky.

Príprava domácich cestovín
Zdroj: iStock

9. Ostrým nožom alebo kolieskom na pizzu nakrájajte rolku cestovín na prúžky s hrúbkou 8 mm (alebo podľa typu cestovín, aké chcete vytvoriť). Prúžky cesta poprášte múkou a pooddeľujte.
10. Toto opakujte so zvyšným cestom.

Ako variť domáce cestoviny?

Hotové čerstvé domáce cestoviny môžete hneď aj uvariť – pozor, uvaria sa omnoho rýchlejšie ako sušené cestoviny z obchodu. Postačia im 3 alebo 4 minúty vo vriacej a osolenej vode.

Ak cestoviny neplánujete uvariť hneď, odložte ich na tácku tak, aby sa navzájom čo najmenej dotýkali a nechajte ich chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Keď ich plánujete uvariť v najbližších dňoch, vložte prikryté kôpky cestovín do chladničky. Takto vydržia 2 dni.

Na neskoršie použitie vložte rezance do vzduchotesnej nádoby a do mrazničky. Tam vydržia až 3 mesiace. Pred varením ich netreba rozmrazovať, stačí ich vložiť priamo do vriacej vody. Budú potrebovať minútu alebo dve dlhšie varenie ako čerstvé cestoviny.

Výroba domácich cestovín
Zdroj: iStock

Môžete domáce rezance skladovať pri izbovej teplote?

Rezance bez vajec môžete skladovať aj pri izbovej teplote. V tom prípade ich potrebujete úplne vysušiť. Poukladajte cestoviny do jednej vrstvy na plechy na pečenie (alebo použite stojan na sušenie cestovín) a nechajte na pulte usušiť. V závislosti od vlhkosti a teploty miestnosti to môže trvať 24 až 48 hodín. Najlepší spôsob, ako zistiť, či sú cestoviny suché, je malú časť rezancov ohnúť. Ak sú krehké a hneď sa zlomia v najhrubšej časti, sú pripravené na uskladnenie. Suché cestoviny skladujte v uzavretej nádobe až 6 mesiacov. Nezabudnite ich však často kontrolovať, aby ste sa uistili, že do rezancov nepreniká vlhkosť.

Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje