/ Recepty /

3 recepty na najlepšie mafiny, v ktorých kraľuje čokoláda

čokoládové mafiny
Zdroj: istock.com

Voňavé jemné koláčiky sú delikatesou pre všetky vekové kategórie. Cukor sa dá nahradiť rozpučenými banánmi, ktoré zároveň cesto zvláčnia, prípadne sirupom či medom. Jednoducho, ak máte radi čokoládu, určite vyskúšajte niektorý z týchto TOP receptov, alebo rovno všetky.

Mafiny s extra dávkou čokolády

Tieto super-čokoládové mafiny sú veľmi sýte a neuveriteľne lahodné. Každý kúsok obsahuje čokoládové lupienky a kyslá smotana dáva koláčikom vláčnosť a vlhkosť.

Ingrediencie

  • 250 g univerzálnej múky
  • 200 g kryštálového cukru (alebo inej náhrady)
  • 41 g nesladeného prírodného kakaového prášku
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • 315 g polosladkých čokoládových lupienkov
  • 2 veľké vajcia
  • 185 g plnotučnej kyslej smotany alebo obyčajného jogurtu
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • 1 a ½ čajovej lyžičky čistého vanilkového extraktu

Postup prípravy

Rúru predhrejte na teplotu 210 °C. Plech na mafiny vysteľte košíčkami.

Múku, cukor, kakaový prášok, sódu bikarbónu, soľ a čokoládové lupienky spolu vyšľahajte a odložte.

Zmiešajte vajcia, kyslú smotanu, olej, mlieko a vanilkový extrakt.

Nalejte mokré ingrediencie do suchých a poriadne premiešajte. Cesto bude husté a lepkavé.

Lyžicou naplňte košíčky cestom ich až po vrch. Pečte 5 minút pri teplote 210 ° C, potom znížte teplotu v rúre na 180 °C. Pečte ďalších 15 – 16 minút, skontrolujte špáradlom.

Mafiny nechajte vychladnúť a potom premiestnite na mriežku. Pri izbovej teplote vydržia zhruba 4 dni, v chladničke týždeň.

čokoládové mafiny
Zdroj: istock.com

Zdravé čokoládové mafiny

Tieto zdravé čokoládové mafiny sú vlhké, sýte a jemné. Navyše sú aj zdravé, pretože sú vyrobené z celozrnných výrobkov, jogurtu a neobsahujú žiaden pridaný cukor.

Ingrediencie

  • 1 šálka celozrnnej múky, plus 2 polievkové lyžice
  • 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
  • ¾ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¾ čajovej lyžičky instantného prášku na espresso
  • ¼ lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky mletej škorice
  • ½ šálky polosladkých čokoládových lupienkov, plus ďalšie na posypanie
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky gréckeho jogurtu
  • ½ šálky medu alebo čistého javorového sirupu
  • 1/3 šálky nesladeného mandľového mlieka alebo mlieka podľa výberu
  • ¼ šálky repkového oleja (alebo rozpusteného, ​​ochladeného kokosového oleja, extra panenského olivového oleja alebo rozpusteného, ​​ochladeného nesoleného masla)
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 180 °C. Formu na mafiny vyložte papierovými košíkmi.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Vo veľkej mise vyšľahajte suché ingrediencie: celozrnnú múku, kakaový prášok, sódu bikarbónu, prášok na espresso, soľ a škoricu. Vmiešajte čokoládové lupienky.

V stredne veľkej miske rozšľahajte vajcia, jogurt, med, mlieko, olej a vanilku. Uprostred suchých surovín urobte jamku a pridajte vlhké prísady. Jemne ich ručne premiešajte, až kým nevznikne súvislá hmota.

Košíky na mafiny naplňte cestom do 2/3. Ak chcete, prisypte čokoládové lupienky navyše. Pečte 18 až 22 minút. Potom plech umiestnite na mriežku a nechajte mafiny 5 minút vychladnúť. Vyberte ich z plechu a ešte nechajte ďalej chladnúť.

čokoládové mafiny
Zdroj: istock.com

Rýchle čokoládové mafiny s čučoriedkami

Čokoláda skvele chutí v kombinácii s banánom, jahodami, ale tiež čučoriedkami. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 2 šálky univerzálnej múky
  • 1 a ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2/3 šálky hnedého cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ šálky rozpusteného masla
  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka čučoriedok
  • ¼ šálky nasekanej tmavej čokolády

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 180 stupňov. Formu na mafiny vyložte košíčkami.

Zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ, kakaový prášok, hnedý cukor, škoricu. Metličkou vmiešajte vajíčko, vanilku, rozpustené maslo a mlieko. Ak sa vám cesto zdá stále príliš suché, pridajte ďalšiu lyžicu alebo dve mlieka. Pridajte čučoriedky a čokoládu.

Zmes vložte do košíčkov a mafiny pečte 13 – 16 minút.

čokoládové mafiny
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.