Chystáte sa grilovať, ale neviete čo? Vyskúšajte tieto fantastické recepty!
Ak sa chystáte urobiť záhradnú grilovaciu párty alebo si ukuchtiť na grile niečo na večeru s rodinou či vašou láskou, ponúkame tri zaujímavé recepty. I keď sa najčastejšie griluje mäso, kráľom večera pri grile môže byť aj zelenina, dokonca môžete skúsiť ugrilovať aj niektoré druhy ovocia. Fantázii sa medze nekladú.
Glazované bravčové kotlety s whisky
Najčastejšie grilujeme hovädzie či kuracie mäso. Ale keď vyskúšate tento pikantný recept s „opitým“ bravčovým, určite ho zaradíte do pravidelného repertoáru grilovačiek.
Na 8 porcií potrebujete:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica čili korenia
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- 1 šálka kečupu
- ¾ šálky whisky bourbon
- ¼ šálky melasy alebo iného sirupu, prípadne medu
- ¼ šálky jablčného octu
- 2 lyžice tmavohnedého cukru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- soľ podľa potreby
- čerstvo mleté čierne korenie
- 8 bravčových kotliet s hrúbkou 2 centimetre
Postup prípravy
Na miernom ohni za občasného miešania rozohrejte olej s cesnakom, pridajte čili a kajenské korenie. Varte za stáleho miešania 1 minútu.
Pridajte kečup, bourbon, melasu, ocot, cukor, horčicu a worcesterskú omáčku. Varte za občasného miešania 12 až 15 minút, kým zmes mierne nezhustne. Dochuťte soľou a korením.
Kotlety osoľte, okoreňte a šup na gril. Grilujte 10 až 14 minút, až kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nebude ukazovať 60 °C. Asi 4 minúty pred koncom podlejte polevou, preložte na tanier a ešte podlejte.
Grilované kuracie stehná na citrusoch
Fantastické spojenie šťavnatých kuracích stehien s osviežujúcimi citrusmi. Nezabudnite začať s prípravou včas, pretože mäso v marináde potrebuje odstáť aspoň pár hodín.
Na 10 porcií potrebujete:
2,2 kg kuracích stehien
Citrusová marináda:
- 4 litre vody
- ½ šálky soli
- ¼ šálky trstinového cukru
- 2 lyžice jablčného octu
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 4 pomaranče, rozpolené
- 2 limetky, rozpolené
- 1 citrón, rozpolený
- 1 veľká červená cibuľa, nasekaná
- 4 strúčiky cesnaku
Korenie na kurča:
- 2 lyžice soli
- 3 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžičky mletého bieleho korenia
- 2 lyžičky cesnakového prášku
- 2 lyžičky cibuľového prášku
- 1 lyžička čili korenia
- 1 lyžička kajenského korenia
Postup prípravy
Vodu, soľ, cukor, jablčný ocot a obe omáčky zahrejte vo veľkom hrnci na prudkom ohni. Priveďte rýchlo do varu, aby sa soľ a cukor úplne rozpustili. Potom odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Kuracie stehná vložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ich uvarenou a vychladnutou marinádou, aby boli úplne ponorené – poukladajte na ne rozpolené citrusy, nezabudnite ich dobre vyžmýkať priamo na mäso, pridajte cibuľu, cesnak. Prikryte a dajte na 5 hodín do chladničky.
Marinádu vylejte, zeleninu a ovocie zlikvidujte. Kurča osušte a poriadne okoreňte zmesou korenia.
Grilujte zakryté 10 – 15 minút. Otočte a grilujete ďalších 10 – 15 minút. Dogrilujte odokryté. Vo vnútri mäsa by mala byť teplota 70 °C. Pred podávaním mäso nechajte 10 minút odpočívať. Kurča podávajte s citrónom a čerstvými bylinkami.
Grilovaná zelenina s medovo-horčicovou omáčkou
Grilovaná zelenina sa skvele spája s omáčkou z medovej horčice, ktorú si pripravíte ľahko a má neodolateľnú chuť. Je sladká, ale pritom aj štipľavá a svieža.
Na grilovanie sú najvhodnejšie tieto druhy zeleniny, myslite však na to, že niektoré potrebujú rôzny čas grilovania: špargľa, cibuľa, cuketa, baklažán, zemiaky, paprika, reďkovka, kukurica, fazuľové struky, koreňová zelenina, vyskúšajte aj huby.
Príprava je jednoduchá:
Rozpáľte gril. Zeleninu umyte a nakrájajte na veľké kúsky, aby neprepadla roštom grilu. Po grilovaní ju môžete nakrájať aj na menšie kúsky alebo z nej urobte špízy. V tom prípade tvrdšiu zeleninu krájajte na menšie časti, mäkšiu na väčšie, aby sa rovnomerne ugrilovali.
Grilujte do chrumkava, pravidelne obracajte, nepreplňte gril, aby sa zelenina nesparila.
Podávajte s omáčkou, my odporúčame medovo horčicovú.
Medovo-horčicová omáčka
Na 4 porcie potrebujete:
- ⅓ šálky dijonskej horčice
- ¼ šálky medu
- ¼ šálky majonézy alebo olivového oleja
- 1 polievková lyžica bieleho octu
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
V malej miske premiešajte všetky ingrediencie dohladka. Omáčku môžete uskladniť vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 7 dní. Podávajte s čerstvo grilovanou zeleninou, ale hodí sa aj k mäsu.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Bezpečná teplota pre kuracie mäso je 74 °C, stehná znesú aj vyššiu teplotu (je dostatočne šťavnaté), aby išlo lepšie od kosti – kľudne robiť do 81-85 °C. Pri 70 to od kosti len veľmi ťažko.
Och to vyzerá úžasne, už sa nemožem dočkať, keď mi príde nový záhradný gril a bude konečne aspon trochu teplúčko a budem si takéto mäsíčka robiť pekne na záhrades pivkom v ruke 🙂