/ Recepty /

Chystáte sa grilovať, ale neviete čo? Vyskúšajte tieto fantastické recepty!

Glazované bravčové kotlety s whisky
Zdroj: istock.com

Ak sa chystáte urobiť záhradnú grilovaciu párty alebo si ukuchtiť na grile niečo na večeru s rodinou či vašou láskou, ponúkame tri zaujímavé recepty. I keď sa najčastejšie griluje mäso, kráľom večera pri grile môže byť aj zelenina, dokonca môžete skúsiť ugrilovať aj niektoré druhy ovocia. Fantázii sa medze nekladú.

Glazované bravčové kotlety s whisky

Najčastejšie grilujeme hovädzie či kuracie mäso. Ale keď vyskúšate tento pikantný recept s „opitým“ bravčovým, určite ho zaradíte do pravidelného repertoáru grilovačiek.

Na 8 porcií potrebujete:

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica čili korenia
  • ¼ lyžičky kajenského korenia
  • 1 šálka kečupu
  • ¾ šálky whisky bourbon
  • ¼ šálky melasy alebo iného sirupu, prípadne medu
  • ¼ šálky jablčného octu
  • 2 lyžice tmavohnedého cukru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • soľ podľa potreby
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 8 bravčových kotliet s hrúbkou 2 centimetre

Postup prípravy

Na miernom ohni za občasného miešania rozohrejte olej s cesnakom, pridajte čili a kajenské korenie. Varte za stáleho miešania 1 minútu.

Pridajte kečup, bourbon, melasu, ocot, cukor, horčicu a worcesterskú omáčku. Varte za občasného miešania 12 až 15 minút, kým zmes mierne nezhustne. Dochuťte soľou a korením.

Kotlety osoľte, okoreňte a šup na gril. Grilujte 10 až 14 minút, až kým teplomer vložený do najhrubšej časti mäsa nebude ukazovať 60 °C. Asi 4 minúty pred koncom podlejte polevou, preložte na tanier a ešte podlejte.

Glazované bravčové kotlety s whisky
Zdroj: istock.com

 

Grilované kuracie stehná na citrusoch

Fantastické spojenie šťavnatých kuracích stehien s osviežujúcimi citrusmi. Nezabudnite začať s prípravou včas, pretože mäso v marináde potrebuje odstáť aspoň pár hodín.

Na 10 porcií potrebujete:

2,2 kg kuracích stehien

Citrusová marináda:

  • 4 litre vody
  • ½ šálky soli
  • ¼ šálky trstinového cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 4 pomaranče, rozpolené
  • 2 limetky, rozpolené
  • 1 citrón, rozpolený
  • 1 veľká červená cibuľa, nasekaná
  • 4 strúčiky cesnaku

Korenie na kurča:

  • 2 lyžice soli
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletého bieleho korenia
  • 2 lyžičky cesnakového prášku
  • 2 lyžičky cibuľového prášku
  • 1 lyžička čili korenia
  • 1 lyžička kajenského korenia

Postup prípravy

Vodu, soľ, cukor, jablčný ocot a obe omáčky zahrejte vo veľkom hrnci na prudkom ohni. Priveďte rýchlo do varu, aby sa soľ a cukor úplne rozpustili. Potom odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Kuracie stehná vložte do uzatvárateľnej nádoby a zalejte ich uvarenou a vychladnutou marinádou, aby boli úplne ponorené – poukladajte na ne rozpolené citrusy, nezabudnite ich dobre vyžmýkať priamo na mäso, pridajte cibuľu, cesnak. Prikryte a dajte na 5 hodín do chladničky.

Marinádu vylejte, zeleninu a ovocie zlikvidujte. Kurča osušte a poriadne okoreňte zmesou korenia.

Grilujte zakryté 10 – 15 minút. Otočte a grilujete ďalších 10 – 15 minút. Dogrilujte odokryté. Vo vnútri mäsa by mala byť teplota 70 °C. Pred podávaním mäso nechajte 10 minút odpočívať. Kurča podávajte s citrónom a čerstvými bylinkami.

Grilované kuracie stehná na citrusoch
Zdroj: istock.com

 

Grilovaná zelenina s medovo-horčicovou omáčkou

Grilovaná zelenina sa skvele spája s omáčkou z medovej horčice, ktorú si pripravíte ľahko a má neodolateľnú chuť. Je sladká, ale pritom aj štipľavá a svieža.

Na grilovanie sú najvhodnejšie tieto druhy zeleniny, myslite však na to, že niektoré potrebujú rôzny čas grilovania: špargľa, cibuľa, cuketa, baklažán, zemiaky, paprika, reďkovka, kukurica, fazuľové struky, koreňová zelenina, vyskúšajte aj huby.

Príprava je jednoduchá:

Rozpáľte gril. Zeleninu umyte a nakrájajte na veľké kúsky, aby neprepadla roštom grilu. Po grilovaní ju môžete nakrájať aj na menšie kúsky alebo z nej urobte špízy. V tom prípade tvrdšiu zeleninu krájajte na menšie časti, mäkšiu na väčšie, aby sa rovnomerne ugrilovali.

grilovaný zeleninový špíz
Zdroj: istock.com

Grilujte do chrumkava, pravidelne obracajte, nepreplňte gril, aby sa zelenina nesparila.

Podávajte s omáčkou, my odporúčame medovo horčicovú.

Medovo-horčicová omáčka

Na 4 porcie potrebujete:

  • ⅓ šálky dijonskej horčice
  • ¼ šálky medu
  • ¼ šálky majonézy alebo olivového oleja
  • 1 polievková lyžica bieleho octu
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

V malej miske premiešajte všetky ingrediencie dohladka. Omáčku môžete uskladniť vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 7 dní. Podávajte s čerstvo grilovanou zeleninou, ale hodí sa aj k mäsu.

Medovo-horčicová omáčka
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

  1. Bezpečná teplota pre kuracie mäso je 74 °C, stehná znesú aj vyššiu teplotu (je dostatočne šťavnaté), aby išlo lepšie od kosti – kľudne robiť do 81-85 °C. Pri 70 to od kosti len veľmi ťažko.

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.