Viete, akú teplotu potrebujú vaše priesady zeleniny, aby sa im darilo?
Každý druh rastliny má optimálnu teplotu klíčenia, pri ktorej zo semien rýchlo vyrastú silné rastlinky. Viete však, ktorá je vhodná pre vašu obľúbenú zeleninu?
Ak chcete zberať lahodnú zeleninu čo najskôr, vysievanie príliš neodkladajte, najmä ak viete zabezpečiť určité podmienky. Prvú zeleninu môžete vysievať už v marci. Vysievanie neodkladajte najmä pri druhoch, ktoré začínajú kvitnúť a vytvárať plody až neskoro v lete, ako sú artičoky, papriky a baklažány.
Kapusta a pór majú nižšie nároky na teplotu klíčenia. Listová zelenina, ako napríklad špenát a mangold, ale aj robustná koreňová zelenina uprednostňujú chladnejšie podmienky. Napríklad taký šalát klíči pri teplotách viac ako 18 stupňov Celzia len veľmi pomaly.
Pôda so semenami by mala byť jemnozrnná a mala by obsahovať málo živín. Špeciálnu pôdu na vysievanie si zakúpite v každom záhradnom obchode, alebo si ju môžete vlastnoručne namiešať z jemnej rašeliny a piesku.
Menšie semená pri vysievaní rovnomerne rozmiestnite po substráte vo výsevnom pláte. Veľké semená, ako je hrach a žerucha, môžete zasiať aj jednotlivo do malých kvetináčov alebo do výsevných plátov rozdelených na viacero nádob. Semená do substrátu zľahka pritlačte, aby sa klíčiace korienky dostali do kontaktu s pôdou.
Text: Jana Komadelová
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám
Komentáre