Vyrezávanie tekvice
Zdroj: istock.com

Akú tekvicu vybrať na vyrezávanie a čo robiť, aby vydržala dlho?

V skutočnosti existuje viac ako 100 druhov tekvíc a je jasné, že nie všetky sú vhodné na vyrezávanie, alebo na pečenie. Niektoré sú ideálne na tekvicové dezerty, iné sú lepšie ako dekorácia.

Tekvice určené na vyrezávanie majú tenšiu šupku. To uľahčuje výrobu otvorov a rôznych zaujímavých tvarov. Zvyčajne tiež majú menej dužiny vo vnútri a je oveľa vláknitejšia, takže ju ľahko vyberiete, aby ste dovnútra mohli umiestniť sviečku či kahanček.

Najčastejšie sa na vyrezávanie používa oranžová tekvica veľkoplodá, ale môžete to skúsiť aj s inými dekoratívnymi odrodami.

Tekvice určenie na varenie a pečenie (maslová, špagetová, hokkaido) sú zvyčajne menšie, okrúhlejšie, s hrubšou šupkou a sladšie.

Veľká, malá či stredná? Aká veľkosť je najlepšia na vyrezávanie?

Väčšina ľudí si automaticky vyberá na vyrezávanie stredne veľké až veľké tekvice a vo všeobecnosti sa vyhýbame tým menším. Ťažšie sa vyrezávajú, pretože nôž po nich ľahko skĺzne a môžete si spôsobiť úraz. Na druhej strane, deťom sa s menšími plodmi ľahšie manipuluje a ak sa namiesto vyrezávaných vzorov rozhodnete tekvičku pomaľovať, je to ideálna voľba. Výsledkom budú roztomilé tekvice a šťastné deti.

Ak plánujete vyrezať klasického svetlonosa, vyberte si stredne veľkú tekvicu s pravidelným okrúhlym tvarom a peknou farbou. Na vyrezávanie špeciálnych vzorov, ktoré sú skôr vyššie ako širšie si môžete vybrať vysokú, podlhovastú tekvicu. Myslite však na to, že tieto tekvice bývajú vo vnútri vláknité. To sťažuje presné rezy. Sú však tiež krásne na vystavenie.

Skvelými tekvicami na vyrezávanie sú tie, ktoré majú dlhšiu stonku. Okrem toho, že pôsobí ako ozdoba a ľahko ju začleníte do finálneho dizajnu, pri vyrezávaní vám pomôže udržať stabilitu plodu. Zároveň sa tekvica bude ľahšie otvárať pri výmene sviečky či jej zapálení.

Vyrezávanie tekvice
Zdroj: istock.com

Tipy, ako vybrať tekvicu na vyrezávanie

  • Pri výbere sa zamerajte na vizuálnu príťažlivosť tekvice. Páči sa vám farba a tvar? Hodí sa k dizajnu, ktorý chcete vyrezať?
  • Uistite sa, že tekvica je zdravá a bez kazov alebo škvŕn.
  • Hľadajte tekvicu s konzistentnou farbou.
  • Má tenkú šupku? To je potrebné najmä pri prepracovaných vyrezávaných vzoroch. Poklopte tekvicu a vyberte si tú, ktorá má dutý zvuk. Rovnako aj zdvihnutie tekvice vám napovie aj o stenách. Ťažké tekvice majú zvyčajne hrubšie steny.
  • Pri výbere tekvice na ňu zatlačte, aby ste sa uistili, či je pevná. Akýkoľvek odtlačok alebo mäkšia časť znamená, že tekvica bude rýchlo hniť.
  • Uistite sa, že tekvica má plochú základňu, aby dobre stála.

Prečo vyrezaná tekvica hnije rýchlejšie?

Všetky tekvice po vyrezaní začnú hniť a rozpadať sa. Keď vydlabete a vyrežete tekvicu, ochranná šupka je narušená, čím sa podstatne urýchli proces rozkladu zeleniny. Do vyrezanej tekvice ľahko preniknú baktérie, plesne a hmyz a keď sa to stane, vnútro sa rozpadne a tekvica začne chátrať.

Aj svetlo a prach hrá svoju rolu. Je logické, že vyrezaná tekvica vydrží dlhšie pri nižších teplotách.

Ďalší faktor je vlhkosť – vyrezané tekvice časom dehydrujú, čím sa celé umelecké dielo premení na kopu kaše. Hnijúce tekvice majú nepríjemný zápach, ktorý môže prilákať nechcené zvieratá a potvorky.

Ako dlho vydržia vyrezávané tekvice?

Odpoveď závisí čiastočne od toho, akým vonkajším alebo vnútorným vplyvom bude vystavená. Pri teplom počasí (alebo v interiéri) tekvica po vyrezaní vydrží len 3-4 dni až týždeň. Ak sú teploty nižšie a tekvicu dáte von, získate ďalší týždeň. Existujú však triky, ako predĺžiť životnosť vyrezávaných tekvíc.

Vyrezávané tekvice
Zdroj: istock.com

Ako predĺžiť životnosť vyrezanej tekvice?

Hydratujte pri vyrezávaní – Vyrezaná tekvica rýchlo stráca vlhkosť a začína sa scvrkávať, len čo sa do nej zakrojí. Ak plánujete komplikovaný dizajn, ktorý bude dlhšie trvať, tekvicu priebežne hydratuje vodou v rozprašovači.

Použite bielidlo – Bielidlo je antibakteriálny produkt a je užitočné na spomalenie starnutia vyrezávaných tekvíc. Je obzvlášť dobré na ochranu interiérových tekvíc pred hnilobou. Potrite vnútro vydlabanej tekvice bielidlom, aby ste zabránili rastu plesní. Nechajte pôsobiť 30 minút a potom vnútro utrite suchou handričkou.

Vazelína na konzervovanie – Keď dielo dokončíte a vnútro ste ošetrili bielidlom, je čas ošetriť aj rezné plochy. Všetky rezné plochy potrite vazelínou, aby ste spomalili proces starnutia. Vazelína je vodoodpudivá, takže jej použitie utesňuje prirodzenú vlhkosť tekvice a chráni ju pred vonkajšou vlhkosťou.

Nepoužívajte sviečky – Dizajn vyrezávaných tekvíc sa ukáže krajšie, keď je tekvica osvetlená zvnútra. Žiaľ, sviečky a kahance produkujú teplo, čo urýchľuje proces hnitia. Namiesto skutočných sviečok použite do vnútra tekvice LED svetlá na batérie. Je to tiež bezpečnejšie.

Vyrezávané tekvice
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje