Ako zväčšiť malú kuchyňu

ako zvacsit malu kuchynu

Srdcom bytu, v ktorom sa stretávajú nároky na umiestnenie čo najväčšieho počtu užitočných prístrojov a nástrojov s požiadavkou príjemného stolovania a stretávania sa s priateľmi, je vždy kuchyňa. Aby sa v nej pracovalo čo najpohodlnejšie, mala by byť zachovaná postupnosť: chladnička – drez – pracovná plocha – varné centrum. Trojuholník chladnička – drez – varné centrum určuje množstvo nachodených krokov, a preto by mal byť jeho obvod (v rozumnej miere) čo najmenší.

Priestor pre prácu
Pracovná doska s drezom by mali byť o 5 – 10 cm vyššie ako obligátnych 85 cm. Ak je majiteľ aspoň priemerného vzrastu, vyššia výška umožňuje udržať si narovnanú chrbticu pri práci. Ako bonus získame väčší odkladací priestor.

Aby sme využili naozaj každé miestečko, nebojme sa investovať do hlbokých „plnovysúvacích“ zásuviek. Tak budeme mať prehľad o všetkých uložených veciach, nielen o predných 20 centimetroch ako pri klasicky otváranej skrinke. Ak zásuvky rozumne rozčleníme, zmestí sa do nich nečakané množstvo riadu či potravín.

Priestor v rohoch linky nám pomôžu zorganizovať otáčavé drôtené karusely, ktoré slúžia najmä na odkladanie objemnejšieho riadu. Pohodlný prístup k nim umožňujú dvojkrídlové skladacie rohové dvierka.

Využime výšku
Ďalšie rezervy ponúka vyšší sokel. Ak doň zabudujeme zásuvky, máme kam ukladať fľašky, lopatky, drevené dosky na cesto a množstvo ďalších predmetov.

Úložný priestor v kuchyni môže siahať až po strop. Keďže však horné skrinky bývajú plytšie, nezískame až toľko priestoru ako pri dobrom využití spodnej časti linky. Aby horná časť kuchynskej linky opticky nezaťažovala priestor, je vhodné kombinovať štandardné skrinky s voľnými policami, na ktoré môžeme umiestniť sklenené dózy zaujímavých tvarov a farieb s cestovinami či strukovinami, alebo iné okrasno-praktické predmety.

Celkom hore ukladáme najmenej používané veci (formy na veľkonočné či vianočné pečivo, zaváracie poháre a pod.). Vyklápacie dvierka síce šetria miesto po ich otvorení, no mechanizmus vnútri skrinky vyžaduje pomerne veľký nárok na priestor.

Závesné systémy
Praktické a vždy poruke sú závesné systémy. Na nosnú tyč či lištu umiestnime hocičo –od koreničiek, panvíc, cedidiel až po nože, kuchárske knihy či hodiny. Pri dobrej organizácii s ich pomocou získa kuchyňa potrebnú vzdušnosť a zaujímavosť.

Odsávač pár
Dnes je už v podstate nevyhnutnosťou vo vybavení kuchyne odsávač pár. Výpary z vyprážania a varenia by pri častejšej tepelnej úprave jedla znepríjemňovali inak príjemný pocit z praktickej kuchyne, nehovoriac už o zarosených sklách a bytových plesniach.

Z hľadiska šetrenia priestoru je v podstate jedno, či si vyberieme komínový, alebo zabudovaný typ digestora. Hoci zabudovaný typ naoko vyzerá praktickejšie, neušetrí až toľko miesta, ako sa zdá, keďže v  skrinke nad ním aj tak zaberie väčšinu priestoru odsávacia hadica.  Komínový typ, naopak, pôsobí vzdušnejšie a miesto nad ním využijeme aspoň na prehľadné umiestnenie koreničiek a iných drobností. Musíme dať pozor, aby sme digestor umiestnili do dostatočnej výšky (aspoň 75 cm nad plynový sporák, resp. 65 cm nad ostatné druhy varných platní).

Umývačky riadu
Aj v slovenských kuchyniach sa konečne udomácnili umývačky riadu. Ak máme štvor- a viacčlennú rodinu, jednoznačne je vhodnejší širší (60 cm) typ, aj keby ostalo menej úložného priestoru. Toto riešenie v konečnom dôsledku určite oceníme, lebo nám ušetrí dosť elektrickej energie a zbytočného hluku.

Drez radšej väčší

Občas však potrebujeme umyť aj veľké hrnce alebo plechy na pečenie v kuchynskom dreze. Aby bola táto práca pohodlná, nemôžeme si vybrať najmenší predávaný typ (ktorý je skôr ozdobný a vhodný pre príležitostné varenie). Ideálny drez má šírku drezovej vaničky aspoň 40 cm a hĺbku aspoň 18 cm. Prácu nám uľahčí drezová batéria s malou výsuvnou sprchou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Skladná a praktická
Mimoriadne užitočným pomocníkom, ktorý poznali už aj kredence našich babičiek, je vysúvacia pracovná plocha. Oceníme ju pri príprave väčšej hostiny, čistení zeleniny, alebo ak máme menšieho detského pomocníka. K vysúvacej doske si môžeme pohodlne sadnúť a navyše v kuchynskej linke nezaberie prakticky žiadne miesto.

Doplnková plocha

Ak potrebujeme výraznejšie zväčšiť pracovnú plochu (a máme zdravú chrbticu), uvažujme o kúpe chladničky (prípadne aj mrazničky) s výškou do 90 cm. Obe sa zmestia pod pracovnú dosku a nad nimi získame 60 cm (prípadne 120 cm) pracovnej plochy navyše. Ak predné dvierka budú rovnaké, ako má zvyšok kuchynskej linky, nezasvätený ich ani nezaregistruje (a z chladničky nám aspoň nebude vyjedať).

Kuchyňa v izbe
Pri prestavbe veľmi malých bytov sa majitelia často rozhodnú získať izbu navyše a kuchyňu presunú do obývacej izby alebo chodby. Ak sa v obývacej izbe trvalo nespáva, je to vcelku rozumné riešenie.

Umiestnenie kuchyne do predizby, resp. chodby bez okien, je však veľmi problematické najmä z hygienického hľadiska. Takáto kuchyňa by mala byť dostatočne oddelená od hygienicky „neistých“,  resp. „nečistých“ vstupných priestorov, a v každom prípade by mala mať vhodné osvetlenie a naozaj kvalitný odsávač pár.

Minikuchyňa

Ak bývame v garsónke a varíme systémom jedno vajíčko za dva dni, môžeme využiť ponuku kuchynských štúdií a zakúpiť si „minikuchyňu“. Ide o cca 120 cm širokú a 60 cm hlbokú skrinku. Tá má v spodnej časti vstavanú chladničku a miesto na hrnce. V pracovnej ploche je vstavané malé umývadlo i dvojplatnička a v hornej časti je miesto na potraviny, koreničky či riad, ba dokonca mriežka digestora. Vonkajšie dvierka sa dajú v prípade nečakanej návštevy aj s neporiadkom zatvoriť tak, aby nikto ani len netušil, že je za nimi minikuchyňa. Ceny takýchto zázrakov sú pomerne vysoké, a preto ich využije skôr osamelý priaznivec jedenia v reštauráciách, ktorý má vyšší príjem.

Jedáleň
Často býva súčasťou kuchyne a len zriedkavo má pridelenú osobitnú miestnosť. Jej najväčším problémom je variabilita počtu stravníkov – najčastejšie jedávame narýchlo sami či v dvojici, alebo štvorici, nárazovo však potrebujeme pohostiť aj niekoľkonásobný počet stravníkov. Všetci, aj príležitostní návštevníci potrebujú „svoju časť stola“ (minimálne 60 x 35 cm) a svoju stoličku.

Na sedenie sa ponúka niekoľko riešení – vybudovať 40 cm vysoký odkladací priestor, na ktorom sa dá aj pohodlne sedieť, či si kúpiť dlhú kuchynskú lavicu, alebo sklápacie stoličky, ktoré možno v sklopenom stave odložiť – hoci aj zavesiť na stenu.

Skladací stôl

Stôl môže byť rozkladací, vysúvací, vyklápací alebo s prídavnou doskou. Pekným a čistým riešením je stôl zasúvací nad komodu alebo príborník s rovnakým materiálom a dizajnom. V pokojovom stave si ho ani nevšimneme, v prípade potreby ho vytiahneme do priestoru a prestrieme naň.

Barový pult
V moderných bytových interiéroch veľakrát vidíme barový pult, len málokedy je však naozaj často používaný. Niet sa čo čudovať – pôvodne barové pulty s vysokými stoličkami slúžili na celkom iný účel. Návštevník pohostinského zariadenia na nich sedel, diskutoval, pil a mal dobrý prehľad o okolitom dianí. Po požití väčšieho množstva alkoholu však na barovej stoličke nezaspal, lebo sa na nej (vysokej a úzkej) jednoducho neudržal. Uvoľnil tak miesto ďalšiemu platiacemu návštevníkovi baru a cyklus sa opakoval od začiatku.

Ak potrebujeme predeliť kuchynskú a obytnú časť interiéru, je polovysoký pult výborným prostriedkom na vizuálne spojenie s priateľmi v obývačke a zároveň bráni pohľadu na kuchynský neporiadok. Treba zvážiť, či barový vzhľad a barové stoličky naozaj aj využijeme. Ak áno, pamätajme na to, že aj človek sediaci pri bare by mal mať zaručených svojich 60 cm (do šírky) a 35 cm (do hĺbky). Barové sedenie by nemalo byť z oboch strán a barový pult by nemal nahrádzať klasický jedálenský stôl. Veľmi vhodné je jeho použitie ako malého „raňajkového“ pultu pre 2 – 3 osoby. Ráno sa tak či tak ponáhľame, preto nám menej pohodlné sedenie vôbec nebude prekážať.

Predstavujeme vám klasickú panelákovú kuchyňu s naozaj „veľkorysými“ rozmermi 3,2 x 2 6 m. Majiteľka potrebovala zdvojnásobiť pracovnú plochu aj úložné priestory a navyše zaistiť miesto pre pohodlné stolovanie 3 – 4 osôb. Rozhodla sa vytvoriť  kuchynskú linku v tvare L . Sklokeramická varná platňa a zabudovaný sporák sú pri okne. Nad nimi je zabudovaná veľmi zaujímavá kombinácia vstavanej mikrovlnnej rúry a výsuvného odsávača pár. Drez s odkvapkávacím priestorom sa nachádza v protiľahlom rohu. Keďže majiteľka je vyššej postavy a pri umývaní riadu v bežnej výške by ju mohol bolieť chrbát, rozhodla sa túto časť kuchynskej linky zvýšiť o 10 cm. Toto riešenie navyše uľahčuje prístup do rohu miestnosti k odkvapkávaču riadu.

Vďaka tomu, že pod pracovnou plochou sa nachádza zabudovaná umývačka riadu, nemusí byť priestor okolo drezu riešený príliš veľkoryso. Medzi drezom a dverami je zabudovaná chladnička a zásuvková skrinka. Pracovnú plochu dopĺňa na mieru vyrobený pojazdný stolík s policou a držiakmi na závesné kuchynské náradie.

Jedálenská časť kuchyne je takisto vyrobená na mieru. Stôl sa skladá z dvoch častí – polkruhovej a štvorcovej. Pohodlne sa pri ňom najedia 3 – 4 osoby. Stôl má svoje „dvojča“ v obývacej izbe, kde zaberie veľmi málo miesta. Ak sa v byte zíde väčšia spoločnosť, môžu sa dva alebo všetky tri stolíky v obývačke spojiť a vytvoria tak pohodlné stolovanie až ôsmich ľudí.

Text: Ing. arch. Jana Macinská
Foto: archív JAGA
Zdroj: časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.