Domáca rajčinová omáčka
Zdroj: shutterstock.com

Opantala chute miliónov ľudí: Pripravte si taliansku paradajkovú omáčku podomácky aj do zásob

Máte už hotový kečup, pretlak aj lečo a premýšľate, čo ešte s úrodou paradajok urobiť? Ak obľubujte taliansku kuchyňu, pripravte si domáce zásoby talianskej paradajkovej omáčky, ktorá je známa aj ako „sugo di pomodoro“. Je všestranná a na prípravu pomerne jednoduchá. Ak použijete domáce zrelé paradajky, jej bohatej chuti neodoláte.

Klasická talianska paradajková omáčka – „sugo di pomodoro“ – dokazuje, že aj niekoľko základných ingrediencií dokáže opantať chute miliónov ľudí po celom svete. Používa sa ako základ na pizzu, skvelo sa hodí k cestovinám a s jej pomocou pripravíte lasagne, ktoré opantajú i tie najnáročnejšie jazýčky. Čaro tejto omáčky spočíva v jednoduchosti. Pripraviť si ju môžete buď zakaždým čerstvú z menšej dávky, alebo na ňu použiť niekoľko kilogramov paradajok a vychutnávať si chuť leta aj počas zimných mesiacov.

Domáca rajčinová omáčka
Zdroj: shutterstock.com

Talianska paradajková omáčka – základné ingrediencie

Na túto omáčku sú potrebné paradajky, cibuľa, strúčiky cesnaku, olivový olej a viacero aromatických korenín. Stretnúť sa môžete s receptami, kde sa do talianskej paradajkovej omáčky pridáva mrkva alebo stopkový zeler, poprípade aj oboje. Populárne pokrmy totiž dostávajú rôzne variácie už i naprieč regiónmi jednej krajiny. A ak prekročia jej hranice, receptov iba pribúda…

Na „sugo di pomodoro“ sa výborne osvedčili paradajky odrody San Marzano. Ide o podlhovasté paradajky s veľmi pevnou a výrazne červenou dužinou. Jednotlivé plody dorastajú do dĺžky 10 – 12 cm. Vo vnútri majú menej semien. Sú šťavnaté, výrazne sladko aromatické a veľmi jednoducho sa už po krátkom sparení oddeľuje šupka od dužiny. Ak túto odrodu nepestujete, nezúfajte. Taliansku omáčku si hravo pripravíte aj z iných odrôd. Dôležité je, aby išlo o zrelé, šťavnaté a nepoškodené plody. Počítajte však s malým množstvom cukru, aby ste prebili kyslejšiu prirodzenú chuť paradajok.

Paradajky odrody San Marzano
Zdroj: shutterstock.com

Budete potrebovať:

  • 1,5 kg zrelých, mäsitejších paradajok
  • 3 stredne veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • hrsť nasekaných listov čerstvej bazalky
  • soľ, mleté čierne korenie, cukor
  • na dochutenie (voliteľné) – chilli, oregano, tymián, ocot, …
Lúpanie paradajok na domácu omáčku
Zdroj: shutterstock.com

Ako pripraviť taliansku paradajkovú omáčku?

  1. Paradajky umyte a pomocou krátkeho blanšírovania zbavte šupiek. Pozrite si postup, ako jednoducho olúpať paradajky.
  2. Z paradajok vyrežte zelené časti a vytlačte semienka. Dužinu nakrájajte na menšie kúsky.
  3. Na rozohriatom oleji osmažte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľu a plátky cesnaku.
  4. K cibuli a cesnaku pridajte paradajky (bez šupky a semien) a bazalkové listy. Kto chce mať v omáčke aj stonkový zeler a mrkvu, pridá ich do hrnca očistené a nakrájané spolu s paradajkami.
  5. Všetko spolu varte za občasného miešania do úplného zmäknutia. V tejto omáčke môžu byť prítomné kúsky zeleniny, no ak chcete omáčku úplne jemnú, prepasírujte ju alebo pomixujte ponorným mixérom.
  6. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a poprípade i malým množstvom kryštálového cukru, v prípade, že boli rajčiny kyslejšie. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte pálivé chilli, oregano alebo tymián.
  7. Hotová paradajková omáčka je skvelá na pizzu alebo do cestovín.
Domáca rajčinová omáčka
Zdroj: shutterstock.com

Zásoby, ktoré „vôňou leta“ zaplnia kuchyňu aj cez zimu

Hoci príprava tejto paradajkovej omáčky nie je časovo príliš náročná, predsa väčšina z nás ocení pri varení praktické „skratky“. Ak vám zostalo väčšie množstvo rajčín, túto omáčku si môžete pripraviť aj do zásob – jednoducho do zaváracích pohárov a z väčšej dávky. Uvedené ingrediencie si pomerovo upravte podľa váhy paradajok.

Je lepšie vynechať pri varení olivový olej a zeleninu nechať na úvod podusiť iba v malom množstve vody. Olej totiž môže v zaváranine po čase „zatuchnúť“ a pokaziť tak celú várku. Keď pohár s paradajkovou omáčkou otvoríte a budete ju chcieť zohriať, až vtedy do nej pridajte pár lyžíc olivového oleja.

Ak sa rozhodnete pre zaváranie, horúcou paradajkovou omáčkou naplňte vyčistené a sterilizované zaváracie poháre. S plnením skončite približne 2 cm od horného okraja. Poháre pevne uzavrite, otočte dole hlavou, zabaľte do deky a nechajte vychladnúť do druhého dňa. Pre maximálnu istotu a trvácnosť omáčky môžete poháre sterilizovať v hrnci s vodou – poháre uložte do hrnca tak, aby sa nedotýkali a do dvoch tretín výšky dolejte vodu. Priveďte vodu do varu a varte pri miernej teplote cca 15 minút. Poháre s paradajkovou omáčkou nechajte vychladnúť, skontrolujte tesnosť viečok a odložte ich do tmavej špajzy.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje