Domáce bylinkové maslo
Zdroj: shutterstock.com

Skvelé na chrumkavé pečivo aj na pečené a grilované mäso: Ako si pripraviť domáce bylinkové maslá

Domáce bylinkové maslá sa dajú pripraviť v mnohých podobách a využiť všestranne pri varení, pečení aj grilovaní. Bylinky a koreniny dodávajú arómu a vylepšujú chuť, maslo zase prepožičia lahodnosť. Ak patríte ku kulinárskym nadšencom, ktorí radi objavujú chutné kombinácie, nenechajte si ujsť tipy na doma pripravené bylinkové maslá.

Ako pripraviť bylinkové maslo?

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre maslo dochutené pikantnými arómami, alebo pripomínajúcu stredomorskú kuchyňu, postup je veľmi podobný až rovnaký. Na jeho výrobu budete potrebovať čisté, neochutené a nesolené maslo, koreniny, bylinky a iné dochucovadlá. Z kuchynských pomôcok sa zíde mať po ruke misku, vidličku, nôž, dosku na krájanie a potravinovú fóliu.

Domáce bylinkové maslo
Zdroj: shutterstock.com
  • Maslo nechajte aspoň pol hodinu postáť pri izbovej teplote. Presuňte ho do misky a vidličkou ho roztlačte a miešajte, kým nezmäkne.
  • Pripravte si ingrediencie, ktorými maslo dochutíte. Čerstvé bylinky musia byť umyté, osušené a nakrájané alebo nasekané na drobné kúsky. Pri koreninách zvážte posekanie alebo podrvenie, aby sa z nich uvoľnila aróma a chuť.
  • Maslo v miske zmiešajte vidličkou s ostatnými ingredienciami. Miešajte dovtedy, kým nie je zmes pekne rovnomerná.
  • Maslo ochutnajte a vylaďte chuť pridaním soli, mletého korenia alebo iných obľúbených korenín v jemnej práškovej podobe (napríklad červená paprika, kurkuma, sušený cesnak, …)
  • Hotové bylinkové maslo môžete spotrebovať okamžite. Ak si ho však chcete pripraviť do zásoby, nemusíte sa báť ani uskladnenia v chladničke alebo mrazničke. Maslo môže byť v malej uzatvárateľnej misky z plastu alebo skla. Obľúbené je tiež balenie do potravinovej fólie. Z potravinovej fólie si odstrihnite dostatočne veľký štvorec dvakrát. Maslo preložte na dvojitú vrstvu fólie a vytvarujte z neho valček. Valček starostlivo zatočte do fólie a odložte do chladničky alebo mrazničky.
TIP – Máte nevyužívanú formu na ľad? Aj do nej môžete po lyžičkách nadávkovať ochutené maslo a dať zamraziť.
Domáce bylinkové maslo
Zdroj: shutterstock.com

Domáce bylinkové maslá – tipy na obľúbené kombinácie

Teória je za nami, teraz to chce trošku voňavej inšpirácie, ktorá poteší chuťové poháriky. Pri príprave domáceho bylinkové masla sa najčastejšie používa 150 g masla alebo 250 g masla. Množstvo byliniek a korenín by objemovo nemalo presiahnuť polovicu objemu masla, aby malo maslo naďalej schopnosť udržať po vymiešaní všetko pohromade.

Pripraviť si môžete jemne dochutené maslá – napríklad na hrianky, čerstvý chlieb a bagety, ale aj chuťovo výraznejšie maslá, kde už jeden plátok krásne rozvonia steak, grilovanú zeleninu alebo dodá po rozpustení nové chute do omáčky.

Domáce bylinkové maslo
Zdroj: shutterstock.com

A aké kombinácie sa pri podomácky ochutených maslách osvedčili? Tu je niekoľko tipov:

  • Bylinkové maslo ku grilovanému mäsu aj opekanému pečivu: maslo, čerstvá pažítka, petržlenová vňať, 2 strúčiky cesnaku a soľ. S kurkumou získa šmrnc ázijskej kuchyne, s chilli zase poteší milovníkov pikantnejších chutí.
  • Skvelá voľba k rybám a morským plodom: maslo, kôpor, trochu citrónovej šťavy, soľ a biele korenie
  • Chute pripomínajúce Taliansko: maslo, čerstvá bazalka, za hrsť sušených paradajok, červená cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ
  • Na štýl z provensálskej kuchyne: maslo, čerstvý tymián, rozmarín, majoránka/oregano a soľ.
  • Na pečené/grilované zemiaky: maslo, kápia nakrájaná nadrobno, petržlenová vňať, rozmarín, 2 strúčiky cesnaku a soľ

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.