
Raz je nezrelé, no onedlho putuje do koša? Podľa týchto znakov spoznáte zrelé mango, avokádo a ananás
Exotické ovocie sa na pulty obchodov dováža z veľkých diaľok a aby zvládlo dlhú cestu, oberá sa ešte nedozreté. Nie je preto ničím nezvyčajným, ak si domov donesiete nezrelé mango, ananás či avokádo. Ak máte túto trojicu v obľube, oplatí sa vedieť, podľa akých znakov rozpoznať optimálnu zrelosť.
Chvíľu je exotické ovocie ešte nezrelé, trpkejšie a tvrdé, po niekoľkých dňoch prehliadania však už ako prezreté putuje do koša. Exotické ovocie nie je lacnou záležitosťou, preto je dobré zoznámiť sa s ním bližšie a spoznať, kedy sú jeho chuťové kvality najlepšie. Čo si všímať pri mangu, avokáde a ananáse?
Ako spoznať zrelé mango?
Mango je obľúbeným sladkým exotickým ovocím, ktorého dozretá dužina zľahka pripomína broskyňu. Šupka na povrchu manga môže byť zelená, žltá alebo s červeným líčkom. Dozretá dužina má výrazne žltú farbu. Vo vnútri sa ukrýva plochá kôstka, ktorá je spojená s vláknitou dužinou. Mango sa zvyčajne konzumuje samotné či ako súčasť ovocných šalátov, smoothie, zmrzlín a sladkých dezertov.
- Pri výbere manga si všímajte stav šupky. Musí byť celistvá, lesklá a neporušená. Ak je šupka na jednej strane vyfarbená do červena, ešte to vôbec nemusí znamenať, že je mango zrelé. Touto stranou bol plod na strome vystavený slnku.
- Nezrelé mango je po stlačení tvrdé a nie je z neho cítiť takmer žiadnu vôňu. Ak je však šupka veľmi mäkká a pod prstami poddajná, je už mango prezreté. Správne zrelé mango nie je ani tvrdé, ani mäkké a má príjemnú ovocnú vôňu.
- Ak si z obchodu donesiete tvrdšie nezrelé mango, vložte ho na 2 – 3 dni do papierového vrecka, uložte ho do košíka s ovocím a počkajte. Veľmi nezrelému mangu prospeje aj prítomnosť jabĺk, ktoré vylučujú plyn urýchľujúci dozrievanie ovocia.
- Mango je citlivé na chlad. To znamená, že mu skladovanie v chladničke neprospieva. Zrelé mango si však môžete nakrájať na kúsky alebo plátky, dať zamraziť a podľa potreby použiť do mixovaných nápojov alebo pri pečení.
Ako spoznať zrelé avokádo?
Chutné a zdraviu prospešné avokádo poteší jemnou, maslovo-krémovou konzistenciou a zľahka nasladlou chuťou. V kuchyni prekvapí univerzálnosťou. Svoje stabilné miesto našlo v mnohých nátierkach, šalátoch a sushi. Avokádo je tiež neodmysliteľnou súčasťou guacamole. Okrem použitia na slano sa netreba báť ani sladkých receptov. Nahradí maslo a rastlinné oleje, koláčom dodá šťavnatosť a dá sa použiť aj na prípravu sladkej peny a pudingu.
- Vyhliadnuté avokádo v obchode zľahka stlačte. Nezrelé avokádo bude tvrdé, prezreté avokádo už príliš mäkké, pod šupkou až kašovité.
- Šupka zrelého avokáda je tmavozelená až čierna.
- Indikátorom zrelosti môže byť aj stopka. Ak ide ľahko vylúpnuť a uvidíte pod ňou svetlozelenú dužinu, máte v ruke zrelé avokádo. Stopka, ktorá nejde vylúpnuť, je typická pre nezrelé kusy. Ak objavíte hnedú dužinu, je už avokádo prezrelé a nevhodné na konzumáciu.
- Pri avokáde sa zvykne robiť aj test potrasením. V zrelom avokáde by ste mali pri trasení počuť zvuk kôstky, no tento test neplatí pri každom kuse.
- Zrelé avokádo má zelenkavú dužinu, ktorá sa dá jednoducho vylúpnuť zo šupky pomocou lyžice. Jeho konzistencia je maslová.
Ako spoznať zrelý ananás?
Koľkokrát ste si už domov doniesli nezrelý ananás, zabudli na neho a spomenuli si, až keď bolo neskoro? Ananás je v našich končinách končinách typickým zástupcom chuťovo výrazného, sladko-kyslého exotického ovocia s pestrým využitím. Používa sa v mnohých sladkých dezertoch, zbožňujú ho nadšenci ázijských receptov a veľkú dávku kontroverzie vzbudzuje aj jeho prítomnosť na pizzi.
- Pri výbere ananásu si ako prvé všímajte stav šupky. Ananás nesmie byť dotlčený, šupka by mala byť zdravá, ucelená a bez otvorov alebo prasklín.
- Zelený ananás je nezrelý. Ananás s jednou stranou žltej farby bude ideálny na konzumáciu. Ananás, ktorý je žltý po celom obvode už bude pravdepodobne veľmi prezretý.
- Privoňajte k ananásu zo spodnej strany. Nezrelý ananás nebude voňať. Zrelý ananás vonia charakteristickou arómou. Z prezretého ananásu sa bude šíriť veľmi sladká až alkoholová vôňa.
- Aj listy, ktoré sú pomyselnou korunou ananásu, vám môžu pomôcť určiť zrelosť ananásu. Ak po potiahnutí pevne držia na mieste, ananásu ešte niekoľko dní do zrelosti chýba. Naopak – uvoľnené listy už poukazujú na prezretie až hnilobu.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre