image 51591 25 v1
Galéria (5)

Opelivosť: Dôležité kritérium výberu ovocných stromčekov

Zvyčajne si nové ovocné stromčeky vyberáme podľa toho, čím chceme spestriť našu záhradu. Pozeráme sa, ako sú výpestky zdravé, a na chuť a farbu či využitie danej odrody. Dôležitým kritériom pri výbere ovocných stromčekov je aj ich opelivosť.

Galéria

Opelivosť - iStock-179285231
Opelivosť - iStock-538886624
Opelivosť - iStock-663828332
Opelivosť - iStock-671411048

Ak totiž pri výbere výpestku neberieme ohľad na jeho opelivosť, môže sa stať, že i pri tej najlepšej starostlivosti sa nedočkáme vytúženej úrody alebo bude podstatne slabšia, ako by sme očakávali. Tieto problémy sa najviac týkajú čerešňových stromčekov, ale záhradkári sa s nimi stretávajú aj pri hruškách a jabloniach. Dôležitým faktom, ktorý treba vopred vedieť je, že väčšina čerešní je podobne, ako jablone a hrušky cudzoopelivá.

Čo znamená cudzoopelivosť?

Cudzoopelivé ovocné stromčeky potrebujú na to, aby mali úrodu v blízkosti iné kvitnúce odrody svojho druhu. Hovorí sa im opeľovače. S nimi si vzájomne vymenia peľ. Preto je dôležité vyberať si v odborných predajniach a poradiť sa s pracovníkmi, ktorí o tomto pre úrodu dôležitom momente vedia a mali by vás informovať.

Foto: iStock.com

Ako je to s opelivosťou jednotlivých druhov ovocia?

Jablone a hrušky

Spomenuli sme, že jablone a hrušky sú prevažne codzoopelivé, teda potrebujú mať v blízkosti opeľovača. Avšak i napriek tomu môže niekedy dôjsť k problémom s úrodou. Prečo? Existuje ďalší faktor, ktorému sa hovorí geneticky podmienená peľová inkompatipilita – teda neschopnosť vzájomného opelenia niektorých odrôd. Z tohto pohľadu sa nedočkáme vzájomného oplodnenia jabĺk odrody Merlose a Jonathan, Jonagold a Golden Delicious, Goldstar a Topas. Ani odrody Jonagold, Boskoopské červené alebo Mutsu nie sú vhodnými opeľovačmi.

Foto: iStock.com

Čerešne a višne

Z čerešní sa navzájom neopelia odrody Karešova, Troprichterova a Van, Kordia, Granát, Těchlovan, Burlat a Kordia. Dnes sú na trhu však už aj samoopelivé odrody, z ktorých sú najznámejšie Stella, Lapins, Sunburst, Sweetheart, Halka, Blaze Star, Early Star, Lala. Višne sú väčšinou samoopelivé alebo čiastočne samoopelivé. Cudzoopelivé sú odrody Köröšská, Vackova, ktoré potrebujú opeľovača. Opeľovačom skorých odrôd višní môže byť aj neskoršia čerešňa.

Slivkoviny

Zo slivkovín sú cudzoopelivé odrody: Zelená ringlota, President, Althanova, Čačanská najbolja, čiastočne samoopelivé: Nancyská, Wazonova ringlota a samoopelivé: Domáca veľkoplodá, Herman, Valor, Elena, Jojo, Stanley, Tophit, Topking, Topper, Čačanská lepotica, Wangenheimova, Duranzia, Ontario.

Foto: iStock.com

Marhule a broskyne

Najjednoduchšia je situácia pri marhuliach a broskyniach – väčšina odrôd je samoopelivá a nepotrebujú opeľovača. Cudzoopelivé sú odrody marhule Leskora, Holubova a Orange Red.

Sabína Zavarská
Foto: iStock.com
Zdroj: Ivan Hričovský – Lucia Harničárová – Boris Horák: OVOCNÁ ZÁHRADA, Práce podľa mesiacov

  1. paraji says:

    Z čerešní sa navzájom neopelia odrody Karešova, Troprichterova a Van, Kordia, Granát a Těchlovan, Granát, Burlat a Kordia. Dnes sú na trhu však už aj samoopelivé odrody, z ktorých sú najznámejšie Karešova, Troprichterova a Van, Kordia, Granát a Těchlovan, Granát, Burlat a Kordia.

    …keby to autor aj čítal po sebe…

  2. tina says:

    Dobrý deň, možno by bol tento článok veľmi užitočný, keby ste nevybrali taký mätúci spôsob písania v súvetiach… V jednotlivých vetách sú toľkokrát spojka „a“ a čiarka, čo vedie k totálnemu zmätku – čo sa vlastne s čím neopeľuje, čo áno – pri jabloniach napr. je to totálny chaos…dalo sa to uviesť aj v dvoch stĺpcoch a hneď by bolo každému jasné… škoda

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.