Bryndzové pirohy
Zdroj: iStock

Najlepšie recepty z májovej bryndze: pirohy, zemiakový šalát a pikantná nátierka

Okrem sezónnej zeleniny je tu ešte jedna delikatesa, ktorá sa spája s mesiacom máj. Májová bryndza preslávila našu krajinu aj v zahraničí a nie sú to len bryndzové halušky, ktoré s ňou chutia famózne. Bryndza je hviezdou v mnohých ďalších varených/pečených receptoch, samozrejme sú z nej tiež chutné nátierky. Pre inšpiráciu prinášame tri delikátne recepty z bryndze.

Bryndzové pirohy s opraženou slaninkou

INGREDIENCIE

Na cesto:

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžička soli
  • 200 ml vlažnej vody

Na plnku:

  • 250 g bryndze
  • 200 g zemiakovej kaše
  • 1 vetvička kôpru

Na servírovanie:

  • 150 g údenej slaniny nakrájanej na kocky
  • olej

Postup

Do veľkej misy dajte múku a v strede urobte jamku. Nalejte do nej olej, pridajte soľ a vodu. Ručne vypracujte hladké, elastické cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte hodinu odpočívať. Medzitým opláchnite a nasekajte kôpor. Bryndzu a zemiakovú kašu dajte do misky, pridajte kôpor a vypracujte hladkú zmes. Odložte bokom.

Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Kolieskom alebo pomúčeným nožom na maslo vykrajujte kruhy či štvorce široké 5 cm. Do stredu každého štvorca dajte asi lyžičku bryndzovej zmesi. Poprášte si ruky múkou a kolieska či štvorce cesta preložte cez plnku, aby ste vytvorili trojuholníky alebo polkruhy. Okraje pritlačte k sebe. Približne polovicu bryndzovej zmesi si nechajte na posýpku.

Veľký hrniec s osolenou vodou priveďte do varu. Stiahnite oheň a do vody vhoďte pirohy. Keď vyplávajú na povrch, nechajte ich ešte 3 minúty povariť, potom ich vyberte dierovanou lyžicou a preneste do servírovacej misy. Jemne pretrepte, aby sa nezlepili. Keď sú všetky pirohy uvarené, misku prikryte pokrievkou, aby zostali teplé. Na panvici opečte nakrájanú slaninku, podľa potreby pridajte trochu oleja. Na tanier dajte 5 – 6 pirohov a rozmrvte na ne časť zvyšnej bryndzovej zmesi a opečenej slaniny. Podávajte s hrnčekom mlieka alebo cmaru.

Zemiakový šalát s paradajkami a bryndzou

INGREDIENCIE

  • 2 veľké zemiaky uvarené v šupke
  • 3 stredné paradajky
  • ¼ hlávky malej kapusty
  • pór, nakrájaný
  • 1 strúčik cesnaku, nastrúhaný
  • čierne korenie
  • soľ
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 4 lyžice bryndze
Zemiakový šalát
Zdroj: iStock

Postup

Kapustu nakrájajte nadrobno. Osoľte a nechajte odstáť, aby pustila šťavu. Zemiaky ošúpte a spolu s paradajkami nakrájajte na kocky, pridajte ku kapuste. Doplňte pór a cesnak. Kyslú smotanu rozmiešajte s korením a pridajte bryndzu. Všetko spolu premiešajte, dochuťte a podávajte.

Pikantná bryndzová nátierka

INGREDIENCIE

  • 150 g bryndze
  • 60 g masla
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • pažítka na ozdobu nakrájaná nadrobno
  • 1 lyžička červenej papriky (pikantnej alebo údenej)
  • 1 lyžička horčice
  • reďkovky na dozdobenie
Bryndzová pomazánka
Zdroj: iStock

Postup

Bryndzu a maslo dajte do misky a nechajte pri izbovej teplote zmäknúť. Medzitým si ošúpte a nakrájajte cibuľu. Pažítku umyte a nasekajte nadrobno. Bryndzu dobre premiešajte s maslom, pridajte cibuľu, papriku a horčicu. Vypracujte dohladka. Umyte reďkovky a nakrájajte ich. Na čerstvý chlieb natrite nátierku, na vrch poukladajte reďkovky a posypte pažítkou.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.