Čerstvý hruškový chlieb
Zdroj: istock.com

Ako zužitkovať jesennú úrodu hrušiek? Vyskúšajte vynikajúcu obrátenú tortu alebo čerstvý hruškový chlieb

I keď väčšinu jesenného ovocia, vrátane hrušiek, konzumujeme v surovom stave, ak ich máme veľa, namieste sú aj rôzne chutné recepty. Okrem zaváraných hrušiek existuje mnoho spôsobov, ako jesennú úrodu zužitkovať – na slano i na sladko. Vyskúšajte niektorý z týchto skvelých receptov!

Obrátená torta z hrušiek a pomarančovej kôry

Chutná a svieža torta pečená v liatinovej panvici.

Ingrediencie:

  • ½ šálky masla, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 2 lyžice strúhanej pomarančovej kôry
  • 2 stredne zrelé hrušky, olúpané a nakrájané na štvrtiny
  • 2/3 šálky cukru
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • 1 veľké vajce, odstáte pri izbovej teplote
  • 1 a 1/3 šálky univerzálnej múky
  • 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¾ šálky sladkej smotany

Rúru predhrejte na 180 °C. Vložte maslo do liatinovej alebo inej panvice vhodnej na pečenie. Maslo nechajte roztopiť v rúre, trvá to zhruba 3-5 minút. Panvicu opatrne ponakláňajte, aby ste maslo dostali aj na boky. Dno posypte hnedým cukrom a 1 lyžicou pomarančovej kôry. Na cukor poukladajte jednu vrstvu nakrájaných hrušiek.

Vo veľkej mise vyšľahajte cukor, kokosový olej, vajíčko a zvyšnú 1 lyžicu pomarančovej kôry. V ďalšej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes postupne vmiešajte do vajíčkovej zmesi striedavo so smotanou. Všetko dobre vymiešané nalejte na hrušky. Pečte 45-50 minút, testujte špáradlom. Pred prevrátením na servírovací tanier nechajte vychladnúť 10 minút. Podávajte teplé.

Obrátená torta z hrušiek a pomarančovej kôry
Zdroj: istock.com

Šalát s hruškami, kelom, slaninou a parmezánom

Tento jednoduchý šalát je elegantnou prílohou k akémukoľvek menu. Vďaka zmesi čerstvých hrušiek a upokojujúcich chutí je ideálny na špeciálne príležitosti.

Ingrediencie:

  • 2 šálky nakrájaného listového šalátu
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého kelu
  • 2 stredné hrušky, nakrájané na tenké plátky
  • 4 prúžky slaniny, opečené, nakrájané na menšie kúsky

Na zálievku:

  • ¼ šálky majonézy
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
  • ½ čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 až 3 polievkové lyžice mlieka

Vo veľkej mise zmiešajte šalát a kel. Navrch dajte hrušky a slaninu. V malej miske rozšľahajte majonézu, horčicu, parmezán, cesnakový prášok a korenie. Postupne zašľahajte toľko mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Zalejte šalát, premiešajte a podávajte.

Šalát s hruškami, kelom, slaninou a parmezánom
Zdroj: istock.com

Čerstvý hruškový chlieb

Výnimočný hruškový chlieb sa rozhodne oplatí vyskúšať. Slúži ako dezert, ale aj na chutné raňajky, prípadne len tak k čaju.

Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia, izbovej teploty
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 3/4 šálky rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 4 šálky najemno nakrájaných olúpaných zrelých hrušiek
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov

V miske zmiešajte vajíčka, cukor, olej a vanilku. V druhej spojte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Múčnu zmes pomaly vmiešajte do vaječnej. Pridajte hrušky, ktoré ste vopred pokvapkali citrónovou šťavou. Vmiešajte aj vlašské orechy, vznikne husté cesto.

Cesto vlejte do vymastenej formy na chlebík alebo inej – podľa toho, aký tvar chcete dosiahnuť. Pečte pri teplote 180 ° C 55-60 minút. Pred vyklopením nechajte aspoň 10 minút chladnúť na mriežke.

Čerstvý hruškový chlieb
Zdroj: istock.com

Hruškový džem so škoricou a klinčekom

Tento jednoduchý a pritom zaujímavý recept je na 6 pollitrových pohárov hruškového džemu.

Ingrediencie:

  • 8 šálok nakrájaných alebo nahrubo nastrúhaných očistených hrušiek
  • 4 šálky cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka

V hrnci premiešajte všetky ingrediencie a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu a nezakryté ďalej varíme za občasného miešania do zhustnutia – 1 a ½ až 2 hodiny. Keď zmes hustne, miešajte častejšie.

Odstráňte z tepla a odoberte penu. Džem opatrne nalejte do horúcich sterilizovaných pollitrových pohárov a nechajte zvrchu asi 8 milimetrov priestor. Odstráňte vzduchové bubliny a zatvorte čistými vrchnákmi. Poháre poukladajte do veľkého hrnca s vodou a nechajte ešte 10 minút variť.

Hruškový džem so škoricou a klinčekom
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.