/ Recepty /

Ako zužitkovať jesennú úrodu hrušiek? Vyskúšajte vynikajúcu obrátenú tortu alebo čerstvý hruškový chlieb

Čerstvý hruškový chlieb
Zdroj: istock.com

I keď väčšinu jesenného ovocia, vrátane hrušiek, konzumujeme v surovom stave, ak ich máme veľa, namieste sú aj rôzne chutné recepty. Okrem zaváraných hrušiek existuje mnoho spôsobov, ako jesennú úrodu zužitkovať – na slano i na sladko. Vyskúšajte niektorý z týchto skvelých receptov!

Obrátená torta z hrušiek a pomarančovej kôry

Chutná a svieža torta pečená v liatinovej panvici.

Ingrediencie:

  • ½ šálky masla, nakrájaného na kocky
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 2 lyžice strúhanej pomarančovej kôry
  • 2 stredne zrelé hrušky, olúpané a nakrájané na štvrtiny
  • 2/3 šálky cukru
  • 1/3 šálky kokosového oleja
  • 1 veľké vajce, odstáte pri izbovej teplote
  • 1 a 1/3 šálky univerzálnej múky
  • 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¾ šálky sladkej smotany

Rúru predhrejte na 180 °C. Vložte maslo do liatinovej alebo inej panvice vhodnej na pečenie. Maslo nechajte roztopiť v rúre, trvá to zhruba 3-5 minút. Panvicu opatrne ponakláňajte, aby ste maslo dostali aj na boky. Dno posypte hnedým cukrom a 1 lyžicou pomarančovej kôry. Na cukor poukladajte jednu vrstvu nakrájaných hrušiek.

Vo veľkej mise vyšľahajte cukor, kokosový olej, vajíčko a zvyšnú 1 lyžicu pomarančovej kôry. V ďalšej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes postupne vmiešajte do vajíčkovej zmesi striedavo so smotanou. Všetko dobre vymiešané nalejte na hrušky. Pečte 45-50 minút, testujte špáradlom. Pred prevrátením na servírovací tanier nechajte vychladnúť 10 minút. Podávajte teplé.

Obrátená torta z hrušiek a pomarančovej kôry
Zdroj: istock.com

Šalát s hruškami, kelom, slaninou a parmezánom

Tento jednoduchý šalát je elegantnou prílohou k akémukoľvek menu. Vďaka zmesi čerstvých hrušiek a upokojujúcich chutí je ideálny na špeciálne príležitosti.

Ingrediencie:

  • 2 šálky nakrájaného listového šalátu
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého kelu
  • 2 stredné hrušky, nakrájané na tenké plátky
  • 4 prúžky slaniny, opečené, nakrájané na menšie kúsky

Na zálievku:

  • ¼ šálky majonézy
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
  • ½ čajovej lyžičky cesnakového prášku
  • 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia
  • 2 až 3 polievkové lyžice mlieka

Vo veľkej mise zmiešajte šalát a kel. Navrch dajte hrušky a slaninu. V malej miske rozšľahajte majonézu, horčicu, parmezán, cesnakový prášok a korenie. Postupne zašľahajte toľko mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Zalejte šalát, premiešajte a podávajte.

Šalát s hruškami, kelom, slaninou a parmezánom
Zdroj: istock.com

Čerstvý hruškový chlieb

Výnimočný hruškový chlieb sa rozhodne oplatí vyskúšať. Slúži ako dezert, ale aj na chutné raňajky, prípadne len tak k čaju.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Ingrediencie:

  • 3 veľké vajcia, izbovej teploty
  • 1 a ½ šálky cukru
  • 3/4 šálky rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky univerzálnej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 4 šálky najemno nakrájaných olúpaných zrelých hrušiek
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • 1 šálka nasekaných vlašských orechov

V miske zmiešajte vajíčka, cukor, olej a vanilku. V druhej spojte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Múčnu zmes pomaly vmiešajte do vaječnej. Pridajte hrušky, ktoré ste vopred pokvapkali citrónovou šťavou. Vmiešajte aj vlašské orechy, vznikne husté cesto.

Cesto vlejte do vymastenej formy na chlebík alebo inej – podľa toho, aký tvar chcete dosiahnuť. Pečte pri teplote 180 ° C 55-60 minút. Pred vyklopením nechajte aspoň 10 minút chladnúť na mriežke.

Čerstvý hruškový chlieb
Zdroj: istock.com

Hruškový džem so škoricou a klinčekom

Tento jednoduchý a pritom zaujímavý recept je na 6 pollitrových pohárov hruškového džemu.

Ingrediencie:

  • 8 šálok nakrájaných alebo nahrubo nastrúhaných očistených hrušiek
  • 4 šálky cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka

V hrnci premiešajte všetky ingrediencie a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu a nezakryté ďalej varíme za občasného miešania do zhustnutia – 1 a ½ až 2 hodiny. Keď zmes hustne, miešajte častejšie.

Odstráňte z tepla a odoberte penu. Džem opatrne nalejte do horúcich sterilizovaných pollitrových pohárov a nechajte zvrchu asi 8 milimetrov priestor. Odstráňte vzduchové bubliny a zatvorte čistými vrchnákmi. Poháre poukladajte do veľkého hrnca s vodou a nechajte ešte 10 minút variť.

Hruškový džem so škoricou a klinčekom
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.