Ako zužitkovať jesennú úrodu hrušiek? Vyskúšajte vynikajúcu obrátenú tortu alebo čerstvý hruškový chlieb
I keď väčšinu jesenného ovocia, vrátane hrušiek, konzumujeme v surovom stave, ak ich máme veľa, namieste sú aj rôzne chutné recepty. Okrem zaváraných hrušiek existuje mnoho spôsobov, ako jesennú úrodu zužitkovať – na slano i na sladko. Vyskúšajte niektorý z týchto skvelých receptov!
Obrátená torta z hrušiek a pomarančovej kôry
Chutná a svieža torta pečená v liatinovej panvici.
Ingrediencie:
- ½ šálky masla, nakrájaného na kocky
- ½ šálky hnedého cukru
- 2 lyžice strúhanej pomarančovej kôry
- 2 stredne zrelé hrušky, olúpané a nakrájané na štvrtiny
- 2/3 šálky cukru
- 1/3 šálky kokosového oleja
- 1 veľké vajce, odstáte pri izbovej teplote
- 1 a 1/3 šálky univerzálnej múky
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¾ šálky sladkej smotany
Rúru predhrejte na 180 °C. Vložte maslo do liatinovej alebo inej panvice vhodnej na pečenie. Maslo nechajte roztopiť v rúre, trvá to zhruba 3-5 minút. Panvicu opatrne ponakláňajte, aby ste maslo dostali aj na boky. Dno posypte hnedým cukrom a 1 lyžicou pomarančovej kôry. Na cukor poukladajte jednu vrstvu nakrájaných hrušiek.
Vo veľkej mise vyšľahajte cukor, kokosový olej, vajíčko a zvyšnú 1 lyžicu pomarančovej kôry. V ďalšej miske premiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Túto zmes postupne vmiešajte do vajíčkovej zmesi striedavo so smotanou. Všetko dobre vymiešané nalejte na hrušky. Pečte 45-50 minút, testujte špáradlom. Pred prevrátením na servírovací tanier nechajte vychladnúť 10 minút. Podávajte teplé.
Šalát s hruškami, kelom, slaninou a parmezánom
Tento jednoduchý šalát je elegantnou prílohou k akémukoľvek menu. Vďaka zmesi čerstvých hrušiek a upokojujúcich chutí je ideálny na špeciálne príležitosti.
Ingrediencie:
- 2 šálky nakrájaného listového šalátu
- 2 šálky nakrájaného čerstvého kelu
- 2 stredné hrušky, nakrájané na tenké plátky
- 4 prúžky slaniny, opečené, nakrájané na menšie kúsky
Na zálievku:
- ¼ šálky majonézy
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 2 čajové lyžičky strúhaného parmezánu
- ½ čajovej lyžičky cesnakového prášku
- 1/8 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 2 až 3 polievkové lyžice mlieka
Vo veľkej mise zmiešajte šalát a kel. Navrch dajte hrušky a slaninu. V malej miske rozšľahajte majonézu, horčicu, parmezán, cesnakový prášok a korenie. Postupne zašľahajte toľko mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Zalejte šalát, premiešajte a podávajte.
Čerstvý hruškový chlieb
Výnimočný hruškový chlieb sa rozhodne oplatí vyskúšať. Slúži ako dezert, ale aj na chutné raňajky, prípadne len tak k čaju.
Ingrediencie:
- 3 veľké vajcia, izbovej teploty
- 1 a ½ šálky cukru
- 3/4 šálky rastlinného oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 šálky univerzálnej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 4 šálky najemno nakrájaných olúpaných zrelých hrušiek
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 šálka nasekaných vlašských orechov
V miske zmiešajte vajíčka, cukor, olej a vanilku. V druhej spojte múku, prášok do pečiva, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Múčnu zmes pomaly vmiešajte do vaječnej. Pridajte hrušky, ktoré ste vopred pokvapkali citrónovou šťavou. Vmiešajte aj vlašské orechy, vznikne husté cesto.
Cesto vlejte do vymastenej formy na chlebík alebo inej – podľa toho, aký tvar chcete dosiahnuť. Pečte pri teplote 180 ° C 55-60 minút. Pred vyklopením nechajte aspoň 10 minút chladnúť na mriežke.
Hruškový džem so škoricou a klinčekom
Tento jednoduchý a pritom zaujímavý recept je na 6 pollitrových pohárov hruškového džemu.
Ingrediencie:
- 8 šálok nakrájaných alebo nahrubo nastrúhaných očistených hrušiek
- 4 šálky cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
V hrnci premiešajte všetky ingrediencie a zmes privedieme do varu. Znížime teplotu a nezakryté ďalej varíme za občasného miešania do zhustnutia – 1 a ½ až 2 hodiny. Keď zmes hustne, miešajte častejšie.
Odstráňte z tepla a odoberte penu. Džem opatrne nalejte do horúcich sterilizovaných pollitrových pohárov a nechajte zvrchu asi 8 milimetrov priestor. Odstráňte vzduchové bubliny a zatvorte čistými vrchnákmi. Poháre poukladajte do veľkého hrnca s vodou a nechajte ešte 10 minút variť.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre