/ Recepty /

Jednoduchý celozrnný koláč s ovocím

image 51990 25 v1

Upečte si s nami tento výborný ovocný koláč z celozrnnej múky. 

Ingrediencie:

200 g celozrnnej špaldovej hrubej alebo jemne mletej múky (možno použiť aj špaldovú chlebovú),

100 g najemno mletých lúpaných mandlí,

3 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov, štipka soli,

50 ml panenského oleja (špeciálneho biooleja na pečenie alebo mandľového),

200 ml kokosovej, obilnej alebo mandľovej smotany (možno použiť i kravskú) alebo jogurtu,

100 ml javorového sirupu alebo 150 ml ryžového biosirupu,

1 biovajce,

sezónne, mrazené alebo zavárané domáce ovocie,

kúsok masla a 2 – 3 lyžice hrubej múky alebo mandľových lupienkov, prípadne nadrvených mandlí na vysypanie formy

Posýpka s vločkami:

50 g jemne mletých ovsených vločiek,
20 – 30 g hrubej celozrnnej múky,
2 lyžice masla (30 g),
3 lyžice javorového sirupu

Postup:

Pripravte si sezónne ovocie, v zime domáce zavárané či zamrazené. Teplovzdušnú rúru zapnite na 160 °C. Zmiešajte múku, mandle, kypriaci prášok bez fosfátov a štipku soli vo väčšej mise. Do vyššej odmerky najprv odmerajte smotanu (prípadne jogurt), potom sirup a nakoniec pridajte vajce. Premiešajte metličkou, pridajte k múke s mandľami a vznikne vám hustejšie cesto. Pripravte si posýpku buď s ovsenými vločkami, alebo klasickú, akú robievate. K celozrnnému koláču je veľmi dobrá aj jemná posýpka bez vločiek. Vymažte koláčovú formu (priemer 30 cm) maslom, vysypte hrubou múkou alebo ideálne mandľovými lupienkami a vlejte cesto. Naskladajte naň ovocie a posypte posýpkou. Pečte v rúre na 160 °C cca 35 – 40 minút.

tip

Ovocie môžete tiež zamiešať do cesta a upiecť podobne ako bublaninu, aj keď konzistenciou je toto skôr klasický liaty koláč. Ak máte doma len jablká, nakrájajte ich na kocky a spolu s hrozienkami alebo iným sušeným ovocím ich zamiešajte do cesta a upečte.

text a foto Recepty pochádzajú z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Vydalo nakladateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz. Recepty boli redakčne upravené, detailné znenie nájdete v knihe.

Všetky suroviny, ktoré sú na našom trhu dostupné, odporúča Hanka používať v biokvalite.

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.