Jednoduchý celozrnný koláč s ovocím
Upečte si s nami tento výborný ovocný koláč z celozrnnej múky.
Ingrediencie:
200 g celozrnnej špaldovej hrubej alebo jemne mletej múky (možno použiť aj špaldovú chlebovú),
100 g najemno mletých lúpaných mandlí,
3 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov, štipka soli,
50 ml panenského oleja (špeciálneho biooleja na pečenie alebo mandľového),
200 ml kokosovej, obilnej alebo mandľovej smotany (možno použiť i kravskú) alebo jogurtu,
100 ml javorového sirupu alebo 150 ml ryžového biosirupu,
1 biovajce,
sezónne, mrazené alebo zavárané domáce ovocie,
kúsok masla a 2 – 3 lyžice hrubej múky alebo mandľových lupienkov, prípadne nadrvených mandlí na vysypanie formy
Posýpka s vločkami:
50 g jemne mletých ovsených vločiek,
20 – 30 g hrubej celozrnnej múky,
2 lyžice masla (30 g),
3 lyžice javorového sirupu
Postup:
Pripravte si sezónne ovocie, v zime domáce zavárané či zamrazené. Teplovzdušnú rúru zapnite na 160 °C. Zmiešajte múku, mandle, kypriaci prášok bez fosfátov a štipku soli vo väčšej mise. Do vyššej odmerky najprv odmerajte smotanu (prípadne jogurt), potom sirup a nakoniec pridajte vajce. Premiešajte metličkou, pridajte k múke s mandľami a vznikne vám hustejšie cesto. Pripravte si posýpku buď s ovsenými vločkami, alebo klasickú, akú robievate. K celozrnnému koláču je veľmi dobrá aj jemná posýpka bez vločiek. Vymažte koláčovú formu (priemer 30 cm) maslom, vysypte hrubou múkou alebo ideálne mandľovými lupienkami a vlejte cesto. Naskladajte naň ovocie a posypte posýpkou. Pečte v rúre na 160 °C cca 35 – 40 minút.
tip
Ovocie môžete tiež zamiešať do cesta a upiecť podobne ako bublaninu, aj keď konzistenciou je toto skôr klasický liaty koláč. Ak máte doma len jablká, nakrájajte ich na kocky a spolu s hrozienkami alebo iným sušeným ovocím ich zamiešajte do cesta a upečte.
text a foto Recepty pochádzajú z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Vydalo nakladateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz. Recepty boli redakčne upravené, detailné znenie nájdete v knihe.
Všetky suroviny, ktoré sú na našom trhu dostupné, odporúča Hanka používať v biokvalite.
Komentáre