image 51990 25 v1

Jednoduchý celozrnný koláč s ovocím

Upečte si s nami tento výborný ovocný koláč z celozrnnej múky. 

Ingrediencie:

200 g celozrnnej špaldovej hrubej alebo jemne mletej múky (možno použiť aj špaldovú chlebovú),

100 g najemno mletých lúpaných mandlí,

3 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov, štipka soli,

50 ml panenského oleja (špeciálneho biooleja na pečenie alebo mandľového),

200 ml kokosovej, obilnej alebo mandľovej smotany (možno použiť i kravskú) alebo jogurtu,

100 ml javorového sirupu alebo 150 ml ryžového biosirupu,

1 biovajce,

sezónne, mrazené alebo zavárané domáce ovocie,

kúsok masla a 2 – 3 lyžice hrubej múky alebo mandľových lupienkov, prípadne nadrvených mandlí na vysypanie formy

Posýpka s vločkami:

50 g jemne mletých ovsených vločiek,
20 – 30 g hrubej celozrnnej múky,
2 lyžice masla (30 g),
3 lyžice javorového sirupu

Postup:

Pripravte si sezónne ovocie, v zime domáce zavárané či zamrazené. Teplovzdušnú rúru zapnite na 160 °C. Zmiešajte múku, mandle, kypriaci prášok bez fosfátov a štipku soli vo väčšej mise. Do vyššej odmerky najprv odmerajte smotanu (prípadne jogurt), potom sirup a nakoniec pridajte vajce. Premiešajte metličkou, pridajte k múke s mandľami a vznikne vám hustejšie cesto. Pripravte si posýpku buď s ovsenými vločkami, alebo klasickú, akú robievate. K celozrnnému koláču je veľmi dobrá aj jemná posýpka bez vločiek. Vymažte koláčovú formu (priemer 30 cm) maslom, vysypte hrubou múkou alebo ideálne mandľovými lupienkami a vlejte cesto. Naskladajte naň ovocie a posypte posýpkou. Pečte v rúre na 160 °C cca 35 – 40 minút.

tip

Ovocie môžete tiež zamiešať do cesta a upiecť podobne ako bublaninu, aj keď konzistenciou je toto skôr klasický liaty koláč. Ak máte doma len jablká, nakrájajte ich na kocky a spolu s hrozienkami alebo iným sušeným ovocím ich zamiešajte do cesta a upečte.

text a foto Recepty pochádzajú z knihy Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Vydalo nakladateľstvo Smart Press, www.smartpress.cz. Recepty boli redakčne upravené, detailné znenie nájdete v knihe.

Všetky suroviny, ktoré sú na našom trhu dostupné, odporúča Hanka používať v biokvalite.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje