Ovocná koža zo sliviek
Zdroj: iStock

Obrátená torta, brownies a aj ovocná koža, na ktorú potrebujete len 4 ingrediencie! Vyskúšajte najlepšie jesenné dezerty

Keď sa ochladí, inštinktívne túžime po teplých a výdatnejších jedlách, dezerty nevynímajúc. Vyskúšajte tieto tri typicky jesenné dobroty.

Obrátená torta z lístkového cesta s karamelizovanými hruškami

Rýchla a jednoduchá torta, v ktorej sú hrušky karamelizované javorovým sirupom.

Obrátený hruškový koláč z lístkového cesta
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 4 veľké, pevné hrušky
  • 1 citrón, rozpolený
  • ½ šálky javorového sirupu
  • 4 PL nesoleného masla
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 PL opražených plátkov mandlí

Postup

Rúru predhrejte na 200 °C. Na jemne pomúčenom papieri na pečenie rozvaľkajte lístkové cesto na hrúbku 3 milimetre. Vytvarujte ho do kruhu s priemerom 30 centimetrov a uložte do chladničky.

Ošúpte hrušky, rozpoľte ich a odstráňte jadrovníky, potom každú polovicu prekrojte ešte na polovicu. Hrušky potrite reznou stranou ½ citróna. Zo zvyšnej polovice citróna vytlačte šťavu.

Zahrejte panvicu (alebo pekáč), vhodnú aj do rúry, pridajte doň javorový sirup, maslo, soľ a citrónovú šťavu. Varte za občasného miešania, kým zmes nezačne hustnúť, tmavnúť a voňať ako karamel – 5 až 8 minút. Odstráňte z ohňa.

Do sirupu priamo na panvici poukladajte hrušky rezom nadol. Vráťte panvicu na slabý oheň a varte ďalšie 4 minúty. Teraz panvicu opäť zoberte zo sporáku a na vrch položte kruh lístkového cesta. Boky opatrne zasuňte nadol do vnútra panvice. Do cesta vyrežte 3 malé zárezy a pečte v hornej tretine rúry 10 minút.

Znížte teplotu na 190 °C a pečte do zlatohneda 15 až 20 minút. Nechajte stáť 5 minút, potom nožom uvoľnite okraj od formy. Na vrch koláča položte tanier a tortu otočte. Posypte plátkami mandlí a podávajte.

Brownies s lieskovými orieškami

Nádherne sýte a vlhké koláčiky s chrumkavými lieskovými orieškami potešia každého člena rodiny bez ohľadu na vek. Z tohto receptu pripravíte 16 chutných kociek.

 

Brownies s lieskovými orieškami
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 200 g 70 % tmavej čokolády, nakrájanej na kúsky
  • 150 g nesoleného masla
  • 3 stredné vajcia
  • 250 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 65 g celých lúpaných lieskových orechov

Postup

Predhrejte rúru na 160 °C.

Čokoládu s maslom spolu rozpustite vo vodnom kúpeli. Vo veľkej mise vyšľahajte vajíčka a cukor. Pomalým prúdom nalejte pár lyžíc zmesi rozpusteného čokoládového masla do vajec a cukru. Dobre vyšľahajte.

Pridajte zvyšok čokoládovo-maslovej zmesi a ešte dôkladne prešľahajte. Táto fáza je dôležitá, takže sa ju nesnažte urýchliť. Pomocou drevenej varešky vmiešajte múku a lieskové orechy.

Plech s rozmermi 23 x 23 cm vysteľte papierom na pečenie. Vlejte doň cesto a pečte 15 až 25 minút. Pred krájaním nechajte vychladnúť.

Domáca ovocná koža zo sliviek

Vynikajúca ovocná koža, ktorá chutí nielen deťom, ale je zdravou dobrotou aj pre starších. Na tieto slivkové ovocné rolky stačia len 4 ingrediencie!

Ovocná koža
Zdroj: iStock

Ingrediencie

  • 4 šálky sliviek, slivky odkôstkujte a potom nakrájajte
  • 2 PL medu alebo cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • ½ ČL škorice

Postup

Nakrájané slivky položte na plech a pečte pri teplote 170 °C 20 minút.

Upečené slivky, med, citrónovú šťavu a škoricu pridajte do kuchynského robota alebo mixéra a rozmixujte do hladka. Ochutnajte, podľa potreby pridajte viac medu.

Zmes nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a roztiahnite na hrúbku približne 6 milimetrov. Sušte v rúre pri 60 °C po dobu 6 až 8 hodín, respektíve kým stred ovocnej kože už nebude lepkavý.

Ovocnú kožu nechajte vychladnúť a potom pomocou čistých nožníc nastrihajte na pásiky a zrolujte. Ovocné rolky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 1 až 2 týždne.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje