Perníkovo-jablkový vianočný pohár

Perníkovo-jablkový vianočný pohár

Pripravte si netradičný vianočný dezert! Voňavý vianočný pohár, v ktorom sa miesi vôňa perníka, škorice a jabĺk.

Ingrediencie

Na perník

1 šálka mlieka
½ šálky oleja
1 vajíčko
1 šálka krupicového cukru
2 šálky polohrubej múky
Kypriaci prášok do perníka, kakao, vanilkový cukor

Krém

250 g smotany crème fraîche
práškový cukor
javorový sirup
citrónová šťava

Jablká

2 väčšie jablká
citrónová šťava, škorica
2 lyžice hnedého cukru
kúsok masla

Ako na to

1 Pripravíme si tenký perník. Zvlášť zmiešame sypké a tekuté ingrediencie, potom ich spojíme a približne polhodinu pečieme na veľkom plechu pri 180 °C.

2 Medzitým si vymiešame crème fraîche s cukrom, javorovým sirupom a citrónovou šťavou. Množstvá si zvolíme podľa toho, či máme radi sladšie, prípadne kyslejšie chute.

3 Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci na roztopenom masle podusíme so škoricou, cukrom a citrónovou šťavou, podľa potreby podlejeme vodou.

4 Vychladnutý perník vykrajujeme na kolieska a vrstvíme do pohárov s krémom a škoricovými jabĺčkami. Na záver prelejeme javorovým sirupom.

Mirkin pohľad

„Už od začiatku, ako sme túto „akciu“ naplánovali, som sa na tvorenie s Katkou tešila. Tvoriť sám je príjemné, ale vo dvojici je vždy veselšie a aj výsledok, kde sa spoja dva mozgy a štyri ruky, je dvakrát taký lepší.“

TEXT A REALIZÁCIA: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIROSLAVA MACEKOVÁ

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.