
Perníkovo-jablkový vianočný pohár
Pripravte si netradičný vianočný dezert! Voňavý vianočný pohár, v ktorom sa miesi vôňa perníka, škorice a jabĺk.
Ingrediencie
Na perník
1 šálka mlieka
½ šálky oleja
1 vajíčko
1 šálka krupicového cukru
2 šálky polohrubej múky
Kypriaci prášok do perníka, kakao, vanilkový cukor
Krém
250 g smotany crème fraîche
práškový cukor
javorový sirup
citrónová šťava
Jablká
2 väčšie jablká
citrónová šťava, škorica
2 lyžice hnedého cukru
kúsok masla
Ako na to
1 Pripravíme si tenký perník. Zvlášť zmiešame sypké a tekuté ingrediencie, potom ich spojíme a približne polhodinu pečieme na veľkom plechu pri 180 °C.
2 Medzitým si vymiešame crème fraîche s cukrom, javorovým sirupom a citrónovou šťavou. Množstvá si zvolíme podľa toho, či máme radi sladšie, prípadne kyslejšie chute.
3 Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci na roztopenom masle podusíme so škoricou, cukrom a citrónovou šťavou, podľa potreby podlejeme vodou.
4 Vychladnutý perník vykrajujeme na kolieska a vrstvíme do pohárov s krémom a škoricovými jabĺčkami. Na záver prelejeme javorovým sirupom.
Mirkin pohľad
„Už od začiatku, ako sme túto „akciu“ naplánovali, som sa na tvorenie s Katkou tešila. Tvoriť sám je príjemné, ale vo dvojici je vždy veselšie a aj výsledok, kde sa spoja dva mozgy a štyri ruky, je dvakrát taký lepší.“
TEXT A REALIZÁCIA: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIROSLAVA MACEKOVÁ
Komentáre