/ Recepty /

Perníkovo-jablkový vianočný pohár

Perníkovo-jablkový vianočný pohár

Pripravte si netradičný vianočný dezert! Voňavý vianočný pohár, v ktorom sa miesi vôňa perníka, škorice a jabĺk.

Ingrediencie

Na perník

1 šálka mlieka
½ šálky oleja
1 vajíčko
1 šálka krupicového cukru
2 šálky polohrubej múky
Kypriaci prášok do perníka, kakao, vanilkový cukor

Krém

250 g smotany crème fraîche
práškový cukor
javorový sirup
citrónová šťava

Jablká

2 väčšie jablká
citrónová šťava, škorica
2 lyžice hnedého cukru
kúsok masla

Ako na to

1 Pripravíme si tenký perník. Zvlášť zmiešame sypké a tekuté ingrediencie, potom ich spojíme a približne polhodinu pečieme na veľkom plechu pri 180 °C.

2 Medzitým si vymiešame crème fraîche s cukrom, javorovým sirupom a citrónovou šťavou. Množstvá si zvolíme podľa toho, či máme radi sladšie, prípadne kyslejšie chute.

3 Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci na roztopenom masle podusíme so škoricou, cukrom a citrónovou šťavou, podľa potreby podlejeme vodou.

4 Vychladnutý perník vykrajujeme na kolieska a vrstvíme do pohárov s krémom a škoricovými jabĺčkami. Na záver prelejeme javorovým sirupom.

Mirkin pohľad

„Už od začiatku, ako sme túto „akciu“ naplánovali, som sa na tvorenie s Katkou tešila. Tvoriť sám je príjemné, ale vo dvojici je vždy veselšie a aj výsledok, kde sa spoja dva mozgy a štyri ruky, je dvakrát taký lepší.“

TEXT A REALIZÁCIA: KATARÍNA BAROŠOVÁ
FOTO: MIROSLAVA MACEKOVÁ

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.