Pozor: „Zdravé“ náhrady cukru môžu byť tiež nebezpečné!
O cukre sa hovorí ako o bielej smrti a je úplne jasné, že ho treba prijímať s mierou, nielen z estetických dôvodov. Preto výrobcovia začali cukor nahrádzať rôznymi naoko zdravšími náhradami. Avšak mnohé z nich obsahujú látky nemenej škodlivé pre náš organizmus, navyše ukázalo sa, že podporujú rast nebezpečných superbaktérií.
Galéria
Kŕmime superbaktérie?
Tak, ako každý živý organizmus, aj baktérie bojujú o svoje prežitie a učia sa prispôsobovať novým podmienkam. Vieme, že časté používanie antibiotík spôsobí nebezpečnú odolnosť mikroorganizmov voči nim. Žiaľ, vývoj je taký, že neraz sa až po rokoch či desaťročiach ukážu následky. Nový výskum z Texasu ukázal, že náhrady cukru, ktoré sa dávajú do krémových koláčov, džúsov, džemov, tyčiniek a žuvačiek zapríčinili rozmnoženie smrtiacej superbaktérie.
Foto: flickr.com
Trehalóza namiesto klasického cukru
Vedci zistili, že trehalóza – prírodný sacharid, ktorý sa v týchto potravinách nachádza je metabolizovaný potenciálne smrtiacou baktériou Clostridium difficile. Táto zložka, ktorá bola v ostatných rokoch považovaná za zdravú alternatívu cukru podľa vedcov môže spustiť celosvetovú epidémiu. Tento druh cukru znamená menšie nebezpečenstvo pre srdce a pečeň, preto ho začali pekári používať ako vhodnejší. Nachádza sa tiež v instantných rezancov, bielej ryži, v sušených a zmrazených potravinách.
Trehalóza Foto: shutterstock
Dva kmene Clostridium difficile
Až doposiaľ odborníci nevedeli, prečo dochádza k prudkému nárastu nových a silných kmeňov baktérie v Európe, Veľkej Británii aj USA, ktoré spôsobujú vážne ochorenia. Použitie a častá konzumácia tohto cukru je jedným z dôvodov. Epidémiu vyvolávajú dva geneticky odlišné kmene spomínanej baktérie, známe ako RT027 a RT078. Medzi príznaky ochorenia nebezpečnými kmeňmi baktérie Clostridium difficile patrí hnačka, horúčka, strata chuti do jedla, nevoľnosť a bolesť brucha.
Baktérie Clostridium difficile. Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Nevyhnutnosť alebo sila zvyku?
Ak chcete zdravo žiť, optimálne je naučiť sa nenahrádzať biely cukor ničím a snažiť sa mu vyhýbať. Mnohí si neuvedomujú, že v ovocí, cestovinách i v niektorých druhoch zeleniny je dostatok sacharidov, takže vám až tak chýbať nebude, zvyčajne ide len o zvyk. Pre zdravšiu alternatívu, ak sa cukru vzdať neviete, voľte použitie stévie alebo javorového sirupu, prípadne domáceho medu. Vyhýbajte sa umelým sladidlám, a to aj vo výrobkoch, ktoré pijete a jete. Pre zdravie i krásu je dôležité celkovo dbať o konzumáciu potravín s nízkym glykemickým indexom.
Stévia. Foto: flickr.com
Javorový sirup. Foto: shutterstock
Sabína Zavarská
Foto: flickr.com, shutterstock.com
Komentáre