Nič tak nepripomína blížiacu sa atmosféru vianočných sviatkov ako vôňa jabĺk so škoricou. Ponúkame vám recept na raňajkový chlebík, ktorý vám zároveň krásne prevonia celý byt.
Potrebujete:
Na cesto:
2½ hrnčeka pšeničnej múky – podľa vašich preferencií môžete použiť klasickú polohrubú pšeničnú, ale i špaldovú či iný druh zdravšej múky, ak prispôsobíte cesto objemom tekutín, ktoré „pýta“
¼ hrnčeka kryštálového cukru alebo lyžičku tekutej stévie
1 balenie aktívneho suchého droždia (približne 2 1/4 čajových lyžičiek celkom)
½ lyžičky soli
¼ hrnčeka plnotučného mlieka
4 polievkové lyžice masla
3 veľké vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu
Na plnku:
¼ hrnčeka baleného hnedého cukru
1 lyžička mletej škorice
¼ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
4 polievkové lyžice masla
1 jablko Golden delicius
Ako na to:
Vymiešajte múku, cukor, droždie a soľ. Mlieko a maslo v malej nádobe s ťažkým dnom zohrejte na nízkej teplote, kým sa maslo neroztopí. Pridajte tekutú zmes do zmesi múky a pridajte vajcia a vanilku. Mieste najskôr na pomalej rýchlosti. Potom zvýšte rýchlosť a mieste, kým nebude cesto hladké. Cesto prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť približne hodinu.
Formu na chlebík vysteľte papierom na pečenie, potrite maslom. V malej miske zmiešajte hnedý cukor, škoricu a muškátový oriešok. Nakysnuté cesto vyberte z misy, potom ho presuňte na mierne pomúčenú pracovnú plochu a zviňte ho do obdĺžnika, ktorý sa zmestí do formy. Ak sa cesto lepí, posypte spodnú stranu trochou viac múky. Bochník potrite roztopeným maslom a potom posypte zmesou s hnedým cukrom.
Očistite a nakrájajte jablko na približne pol-centimetra hrubé plátky. V ceste zvrchu urobte šesť priečnych zárezov až po dno a do každého z nich vložte plátok jablka. Vyhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Pečte bochník do zlato-hneda, 40 až 45 minút. Nechajte vychladnúť.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock.com