image 45740 25 v1

Voňavý raňajkový chlebík vám priblíži atmosféru vianočných sviatkov

Nič tak nepripomína blížiacu sa atmosféru vianočných sviatkov ako vôňa jabĺk so škoricou. Ponúkame vám recept na raňajkový chlebík, ktorý vám zároveň krásne prevonia celý byt.

Potrebujete:

Na cesto:

2½ hrnčeka pšeničnej múky – podľa vašich preferencií môžete použiť klasickú polohrubú pšeničnú, ale i špaldovú či iný druh zdravšej múky, ak prispôsobíte cesto objemom tekutín, ktoré „pýta“
¼ hrnčeka kryštálového cukru alebo lyžičku tekutej stévie
1 balenie aktívneho suchého droždia (približne 2 1/4 čajových lyžičiek celkom)
½ lyžičky soli
¼ hrnčeka plnotučného mlieka
4 polievkové lyžice masla
3 veľké vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu

Na plnku:

¼ hrnčeka baleného hnedého cukru
1 lyžička mletej škorice
¼ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
4 polievkové lyžice masla
1 jablko Golden delicius

Ako na to:

Vymiešajte múku, cukor, droždie a soľ. Mlieko a maslo v malej nádobe s ťažkým dnom zohrejte na nízkej teplote, kým sa maslo neroztopí. Pridajte tekutú zmes do zmesi múky a pridajte vajcia a vanilku. Mieste najskôr na pomalej rýchlosti. Potom zvýšte rýchlosť a mieste, kým nebude cesto hladké. Cesto prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť približne hodinu.

Formu na chlebík vysteľte papierom na pečenie, potrite maslom. V malej miske zmiešajte hnedý cukor, škoricu a muškátový oriešok. Nakysnuté cesto vyberte z misy, potom ho presuňte na mierne pomúčenú pracovnú plochu a zviňte ho do obdĺžnika, ktorý sa zmestí do formy. Ak sa cesto lepí, posypte spodnú stranu trochou viac múky. Bochník potrite roztopeným maslom a potom posypte zmesou s hnedým cukrom.

Očistite a nakrájajte jablko na približne pol-centimetra hrubé plátky. V ceste zvrchu urobte šesť priečnych zárezov až po dno a do každého z nich vložte plátok jablka. Vyhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Pečte bochník do zlato-hneda, 40 až 45 minút. Nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje