Zemiakový šalát s vajíčkami a slaninou
Zdroj: shutterstock.com

Hľadáte náhradu za tradičný majonézový šalát? Táto trojica zaujme aj náročné jazýčky

Pohrávate sa s myšlienkou, že tradičný majonézový zemiakový šalát tento rok vynecháte? Ak radi skúšate nové jedlá a nedržíte sa iba vychodených cestičiek, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi receptami na šaláty, ktoré sa neboja ani odvážnejších kombinácií.

Nemecký zemiakový šalát

Tento šalát osloví rýchlou prípravou a príjemne kyslastou chuťou. Výborný je k vysmážaným rezňom, rybe aj pečenému bravčovému.

Budeme potrebovať:

  • 8 – 10 kusov zemiakov
  • 2 stredne veľké červené cibule
  • 2 dcl vývaru (ideálne hovädzieho)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 – 2 lyžice octu (podľa chuti)
  • štipku cukru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • na ozdobenie petržlenovú vňať alebo pažítku
Nemecký zemiakový šalát
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Po uvarení (kontrola vidličkou) necháme zemiaky vychladnúť, zbavíme ich šupiek a nakrájame na kúsky alebo kolieska.
  2. V menšom hrnčeku si pripravíme zálievku. Do horúceho vývaru pridáme olej, ocot a nadrobno nakrájané cibule. Nevaríme ďalej, iba rýchlo premiešame a ochutnáme. Podľa chuti dodáme buď kyslejšiu zložku (ocot, trochu vody zo zaváraných uhoriek) alebo štipku cukru.
  3. Ešte teplou zálievkou prelejeme zemiaky v mise.
  4. Všetko spolu premiešame. Šalát sa môže podávať vlažný aj vychladený. Na dozdobenie na tanieri je vhodná petržlenová vňať alebo posekaná pažítka.

Zemiakový šalát s vajíčkami a slaninou

Ak máte chuť na plnohodnotný zemiakový šalát, ktorý je bohatý na chute, no predsa sa odlišuje od tradičného „majonezáku“, vyskúšajte túto menej známu alternatívu.

Budeme potrebovať:

  • 8 – 10 ks zemiakov
  • 4 vajcia
  • 100 g slaniny
  • 300 g gréckeho jogurtu
  • 1 lyžicu dijonskej horčice
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu rastlinného oleja
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • 2 lyžičky medu (voliteľné)
  • soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Zemiakový šalát s vajíčkami a slaninou
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vajíčka uvaríme natvrdo.
  2. Kým budú uvarené zemiaky a vajíčka chladnúť, nakrájame slaninu na malé kúsky a opečieme ju do zlatista na panvici.
  3. Dresing na tento šalát sa pripravuje pomerne jednoducho a poteší všestrannosťou. V miske pomocou šľahacej metličky spojíme horčicu, citrónovú šťavu a olej. Pridáme prelisovaný cesnak, nasekané zelené bylinky a grécky jogurt. Všetko spolu premiešame, kým nebude dresing pekne nadýchaný a rovnomerný. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Tento dresing znesie aj malé množstvo medu alebo cukru. Čerstvý cesnak sa dá nahradiť menej intenzívnym cesnakovým práškom (poprípade cesnak vynechať úplne).
  4. Do misy presunieme očistené a nakrájané zemiaky, vajíčka, slaninu a všetko prelejeme zálievkou. Po zamiešaní podľa potreby ešte osolíme.

Farebný zemiakovo-zeleninový šalát

Najlepšie chutí čerstvý a farbami zaujme aj odporcov zeleniny. Tento šalát je skvelý k pečenej kuracine.

Budeme potrebovať:

  • 6 – 8 kusov zemiakov
  • 3 – 4 vajcia
  • šalátovú uhorku
  • ľadový šalát
  • nakladanú červenú cibuľu (na tenké prúžky)
  • biely jogurt alebo dresing podľa receptu vyššie
  • soľ, mleté čierne korenie a cukor na dochutenie
Farebný zemiakovo-zeleninový šalát
Zdroj: shutterstock.com

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vajíčka uvaríme natvrdo.
  2. Do misy pridáme očistené a nakrájané zemiaky a vajcia. Tento šalát znesie aj väčšie kúsky.
  3. Uhorku nakrájame na kolieska. Umytý šalát natrháme na kúsky. Veľmi zaujímavú chuť a atraktívnu farbu šalátu dodá lahodná nakladaná červená cibuľa.
  4. K všetkým prísadám v mise na záver pridáme biely jogurt alebo jogurtový dresing. Dochutenie si vyžaduje iba základnú trojicu – soľ, mleté čierne korenie a štipku cukru.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje