
Hľadáte náhradu za tradičný majonézový šalát? Táto trojica zaujme aj náročné jazýčky
Pohrávate sa s myšlienkou, že tradičný majonézový zemiakový šalát tento rok vynecháte? Ak radi skúšate nové jedlá a nedržíte sa iba vychodených cestičiek, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi receptami na šaláty, ktoré sa neboja ani odvážnejších kombinácií.
Nemecký zemiakový šalát
Tento šalát osloví rýchlou prípravou a príjemne kyslastou chuťou. Výborný je k vysmážaným rezňom, rybe aj pečenému bravčovému.
Budeme potrebovať:
- 8 – 10 kusov zemiakov
- 2 stredne veľké červené cibule
- 2 dcl vývaru (ideálne hovädzieho)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 – 2 lyžice octu (podľa chuti)
- štipku cukru
- soľ
- mleté čierne korenie
- na ozdobenie petržlenovú vňať alebo pažítku
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Po uvarení (kontrola vidličkou) necháme zemiaky vychladnúť, zbavíme ich šupiek a nakrájame na kúsky alebo kolieska.
- V menšom hrnčeku si pripravíme zálievku. Do horúceho vývaru pridáme olej, ocot a nadrobno nakrájané cibule. Nevaríme ďalej, iba rýchlo premiešame a ochutnáme. Podľa chuti dodáme buď kyslejšiu zložku (ocot, trochu vody zo zaváraných uhoriek) alebo štipku cukru.
- Ešte teplou zálievkou prelejeme zemiaky v mise.
- Všetko spolu premiešame. Šalát sa môže podávať vlažný aj vychladený. Na dozdobenie na tanieri je vhodná petržlenová vňať alebo posekaná pažítka.
Zemiakový šalát s vajíčkami a slaninou
Ak máte chuť na plnohodnotný zemiakový šalát, ktorý je bohatý na chute, no predsa sa odlišuje od tradičného „majonezáku“, vyskúšajte túto menej známu alternatívu.
Budeme potrebovať:
- 8 – 10 ks zemiakov
- 4 vajcia
- 100 g slaniny
- 300 g gréckeho jogurtu
- 1 lyžicu dijonskej horčice
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžicu rastlinného oleja
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
- 2 lyžičky medu (voliteľné)
- soľ a mleté čierne korenie na dochutenie
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vajíčka uvaríme natvrdo.
- Kým budú uvarené zemiaky a vajíčka chladnúť, nakrájame slaninu na malé kúsky a opečieme ju do zlatista na panvici.
- Dresing na tento šalát sa pripravuje pomerne jednoducho a poteší všestrannosťou. V miske pomocou šľahacej metličky spojíme horčicu, citrónovú šťavu a olej. Pridáme prelisovaný cesnak, nasekané zelené bylinky a grécky jogurt. Všetko spolu premiešame, kým nebude dresing pekne nadýchaný a rovnomerný. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Tento dresing znesie aj malé množstvo medu alebo cukru. Čerstvý cesnak sa dá nahradiť menej intenzívnym cesnakovým práškom (poprípade cesnak vynechať úplne).
- Do misy presunieme očistené a nakrájané zemiaky, vajíčka, slaninu a všetko prelejeme zálievkou. Po zamiešaní podľa potreby ešte osolíme.
Farebný zemiakovo-zeleninový šalát
Najlepšie chutí čerstvý a farbami zaujme aj odporcov zeleniny. Tento šalát je skvelý k pečenej kuracine.
Budeme potrebovať:
- 6 – 8 kusov zemiakov
- 3 – 4 vajcia
- šalátovú uhorku
- ľadový šalát
- nakladanú červenú cibuľu (na tenké prúžky)
- biely jogurt alebo dresing podľa receptu vyššie
- soľ, mleté čierne korenie a cukor na dochutenie
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Vajíčka uvaríme natvrdo.
- Do misy pridáme očistené a nakrájané zemiaky a vajcia. Tento šalát znesie aj väčšie kúsky.
- Uhorku nakrájame na kolieska. Umytý šalát natrháme na kúsky. Veľmi zaujímavú chuť a atraktívnu farbu šalátu dodá lahodná nakladaná červená cibuľa.
- K všetkým prísadám v mise na záver pridáme biely jogurt alebo jogurtový dresing. Dochutenie si vyžaduje iba základnú trojicu – soľ, mleté čierne korenie a štipku cukru.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre