Domáca majonéza, ktorá sa vždy podarí – jednoduchá, chutná a hotová za pár minút!
Recept na domácu majonézu je prekvapivo jednoduchý a láka na vyskúšanie. Ak máte majonézu radi do šalátov, k hranolčekom, k vysmážanému syru alebo ako prísadu do iných nátierok, vyrobiť si ju doma zvládnete behom krátkej chvíle.
Na prípravu domácej majonézy budete potrebovať iba niekoľko základných surovín, ktoré sú vo väčšine kuchýň medzi stabilnými zásobami. Azda najdôležitejšie je rozhodnúť sa, či budete pripravovať domácu majonézu zo surových vajec alebo dáte prednosť majonéze z varených vajec. Pred majonézou zo surových vajec a rizikom salmonelózy majú viacerí prirodzený rešpekt.
Domáca majonéza zo surových vajec
Budeme potrebovať:
- 2 vaječné žĺtky
- 250 – 300 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (napríklad slnečnicový)
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžičku plnotučnej horčice
- ½ lyžičky soli
- štipku mletého čierneho korenia
Postup prípravy:
- Všetky prísady na prípravu majonézy by mali mať izbovú teplotu. Týka sa to najmä vaječných žĺtkov a horčice.
- Do odmerky prelejeme olej. Dobré je používať odmerku s lievikom, aby bolo pridávanie oleja pekne plynulé a pomalé.
- Do vyššej nádoby dáme vaječné žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a štipku mletého čierneho korenia.
- Do nádoby vložíme ponorný mixér a začneme s pomalým mixovaním. Po spojení žĺtkov s ostatnými prísadami začneme pomaly prilievať olej.
- Počas mixovania treba ponorným mixérom opatrne pohybovať smerom hore a dolu, aby sa postupne zapracovával prilievaný olej. Pracujeme radšej pomalšie – stačí, ak olej priteká iba tenkým prúdom.
- Hotová majonéza má nadýchanú krémovú textúru a leskne sa.
Domáca majonéza z varených vajec
Budeme potrebovať:
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- 100 – 125 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (na menšie vajcia menej oleja, na väčšie vajcia viac oleja)
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 1 lyžicu plnotučnej horčice
- ¼ lyžičky soli
- štipku mletého čierneho korenia
Postup prípravy:
- Vajcia uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť.
- Na majonézu z varených vajec je lepšou voľbou klasický stolový mixér, ktorý má čepele umiestnené v spodnej časti nádoby.
- Uvarené, vychladnuté a od škrupín očistené vajcia, olej (napríklad slnečnicový), citrónovú šťavu, horčicu, soľ a mleté čierne korenie pridáme do nádoby mixéra. Nádobu uzatvoríme vekom a pustíme sa do mixovania.
- Ak sa v hotovej majonéze objavia malé hrudky alebo nie je dokonale hladká, pridáme ešte jednu lyžicu horúcej vody a opäť premixujeme.
Ako urobiť tatársku omáčku z majonézy?
Ak sa pohrávate s myšlienkou, že potenciál domácej majonézy využijete aj pri príprave domácej tatárskej omáčky, smelo do toho. Je to výnimočne jednoduché!
Do hotovej majonézy stačí pridať najemno nastrúhanú cibuľu, nastrúhané zavárané uhorky a jednu až dve lyžice hustej kyslej smotany. Netradičný rozmer zaujímavých chutí vznikne pridaním nasekaného kôpru, petržlenovej vňate, cesnaku alebo olív. Ešte intenzívnejšiu chuť bude mať tatárska omáčka v kombinácii s dijonskou horčicou, ktorá jej prepožičia aj atraktívnejší žltý odtieň.
Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com
Nech vám žiadna novinka neunikne
Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom
Komentáre