Domáca majonéza so šalátom
Zdroj: shutterstock.com

Domáca majonéza, ktorá sa vždy podarí – jednoduchá, chutná a hotová za pár minút!

Recept na domácu majonézu je prekvapivo jednoduchý a láka na vyskúšanie. Ak máte majonézu radi do šalátov, k hranolčekom, k vysmážanému syru alebo ako prísadu do iných nátierok, vyrobiť si ju doma zvládnete behom krátkej chvíle.

Na prípravu domácej majonézy budete potrebovať iba niekoľko základných surovín, ktoré sú vo väčšine kuchýň medzi stabilnými zásobami. Azda najdôležitejšie je rozhodnúť sa, či budete pripravovať domácu majonézu zo surových vajec alebo dáte prednosť majonéze z varených vajec. Pred majonézou zo surových vajec a rizikom salmonelózy majú viacerí prirodzený rešpekt.

Majonéza má konzistenciu emulzie. Emulzia vzniká z látok, ktorá sa za bežných podmienok vzájomne nezmiešajú, no vhodnou úpravou sa medzi sebou ich čiastočky rozptýlia. Vajce sa „len tak“ s olejom nespojí, ak však použijete výkonný mixér, výsledkom je nadýchaná jemná emulzia – majonéza.
Príprava domácej majonézy - mixovanie vajec a oleja
Zdroj: shutterstock.com

Domáca majonéza zo surových vajec

Budeme potrebovať:

  • 2 vaječné žĺtky
  • 250 – 300 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (napríklad slnečnicový)
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku plnotučnej horčice
  • ½ lyžičky soli
  • štipku mletého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Všetky prísady na prípravu majonézy by mali mať izbovú teplotu. Týka sa to najmä vaječných žĺtkov a horčice.
  2. Do odmerky prelejeme olej. Dobré je používať odmerku s lievikom, aby bolo pridávanie oleja pekne plynulé a pomalé.
  3. Do vyššej nádoby dáme vaječné žĺtky, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a štipku mletého čierneho korenia.
  4. Do nádoby vložíme ponorný mixér a začneme s pomalým mixovaním. Po spojení žĺtkov s ostatnými prísadami začneme pomaly prilievať olej.
  5. Počas mixovania treba ponorným mixérom opatrne pohybovať smerom hore a dolu, aby sa postupne zapracovával prilievaný olej. Pracujeme radšej pomalšie – stačí, ak olej priteká iba tenkým prúdom.
  6. Hotová majonéza má nadýchanú krémovú textúru a leskne sa.
Nechcete používať surové vajcia? Zadovážte si pasterizované vaječné žĺtky, ktoré neobsahujú žiadne baktérie. Sú stabilnou a bezpečnou ingredienciou pri výrobe majonéz, omáčok, zákuskov a zmrzlín. Na balení často nájdete údaj o tom, koľkým vaječným žĺtkom balenie zodpovedá (napríklad 1 kg môže byť 60 žĺtkov).
Varené vajcia
Zdroj: shutterstock.com

Domáca majonéza z varených vajec

Budeme potrebovať:

  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • 100 – 125 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (na menšie vajcia menej oleja, na väčšie vajcia viac oleja)
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 1 lyžicu plnotučnej horčice
  • ¼ lyžičky soli
  • štipku mletého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Vajcia uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť.
  2. Na majonézu z varených vajec je lepšou voľbou klasický stolový mixér, ktorý má čepele umiestnené v spodnej časti nádoby.
  3. Uvarené, vychladnuté a od škrupín očistené vajcia, olej (napríklad slnečnicový), citrónovú šťavu, horčicu, soľ a mleté čierne korenie pridáme do nádoby mixéra. Nádobu uzatvoríme vekom a pustíme sa do mixovania.
  4. Ak sa v hotovej majonéze objavia malé hrudky alebo nie je dokonale hladká, pridáme ešte jednu lyžicu horúcej vody a opäť premixujeme.
Majonéza z varených vajec sa chuťovo líši od klasickej majonézy.  Viac sa ponáša na vajíčkovú nátierku, no má veľmi príjemnú krémovú konzistenciu. Využíva sa napríklad ako základ na chlebíčky.
Domáca tatarská omáčka
Zdroj: shutterstock.com

Ako urobiť tatársku omáčku z majonézy?

Ak sa pohrávate s myšlienkou, že potenciál domácej majonézy využijete aj pri príprave domácej tatárskej omáčky, smelo do toho. Je to výnimočne jednoduché!

Do hotovej majonézy stačí pridať najemno nastrúhanú cibuľu, nastrúhané zavárané uhorky a jednu až dve lyžice hustej kyslej smotany. Netradičný rozmer zaujímavých chutí vznikne pridaním nasekaného kôpru, petržlenovej vňate, cesnaku alebo olív. Ešte intenzívnejšiu chuť bude mať tatárska omáčka v kombinácii s dijonskou horčicou, ktorá jej prepožičia aj atraktívnejší žltý odtieň.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.