Medovníky s farebnou polevou
Zdroj: shutterstock.com

Chcete medovníky s farebnou polevou? Vyskúšajte prírodné farbivá – nájdete ich aj doma

Chcete sa pustiť do zdobenia medovníkov, no tento rok by ste radi vyskúšali nejakú zmenu? Čo tak základnú bielu polevu dofarbiť? Nie však pridaním umelých farbív, ale za pomoci potravín, ktoré možno máte v špajze alebo v chladničke. Hoci výsledok nebude taký intenzívny, estetické prifarbenie určite nezostane bez povšimnutia.

Základná poleva na zdobenie medovníkov

Na zdobenie medovníkov sa najlepšie osvedčila jednoduchá poleva iba z dvoch ingrediencií – práškového cukru a vaječného bielka. Aby mala poleva správnu konzistenciu (ani riedka, no ani príliš tuhá), je dôležité odsledovať počas prípravy množstvo cukru. Na jeden bielok z vajíčka veľkosti M sa pridáva približne 180 g cukru. Ak je bielok z menšieho vajíčka, postačí okolo 150 – 160 g, na bielok z veľkého vajíčka zase treba pridať až 200 g práškového cukru, aby mala poleva na zdobenie správnu hustotu.

Budete potrebovať:

  • 1 bielok
  • cca 180 g práškového cukru
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľná prísada)
Zdobenie medovníkov polevou
Zdroj: shutterstock.com

Postup prípravy polevy na zdobenie medovníkov:

  1. Opatrne oddeľte bielok od žĺtka.
  2. Práškový cukor preosejte, aby bol jemný a bez jedinej hrudky.
  3. Do bielku najskôr zapracujte 4 polievkové lyžice preosiateho práškového cukru pomocou metličky alebo šľahaču na nízkych otáčkach.
  4. Akonáhle sa spoja, pokračujte s pridávaním zvyšného množstva cukru.
  5. Miešajte dovtedy, kým nevznikne krásne lesklá poleva, ktorá nesteká z metličky. Pridať môžete aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Medovníky s farebnou polevou
Zdroj: shutterstock.com

Čím dofarbiť polevu na zdobenie medovníkov?

Je veľmi jednoduché kúpiť si potravinárske farbivo a dofarbiť ním polevu na akýkoľvek zákusok alebo sladký dezert. Ak však máte chuť experimentovať, môžete sa do prifarbenia bielkovo-cukrovej polevy pustiť aj tradičnejším a rýdzo prírodným spôsobom – pomocou ovocia, zeleniny či niektorých druhov korenín. Vopred však počítajte s tým, že prírodné farbivo môže istým spôsobom ovplyvniť aj chuť polevy. Keďže však pridáte iba niekoľko kvapiek a samotná poleva je extra sladká, zmena nebude príliš veľká. Čo použiť, ak chcete polevu na zdobenie medovníkov dofarbiť na ružovo, zeleno alebo žlto?

Medovníky s farebnou polevou
Zdroj: shutterstock.com
  • Ružová – Na zafarbenie polevy do ružova výborne poslúžia maliny alebo jahody. Niekoľko kusov popučte, podlejte malým množstvom vody a v hrnci zohrievajte, kým sa nezačne púšťať šťava. Odoberte iba šťavu a krátko ju zohrievajte, aby sa z nej odparila časť vody a stala sa koncentrovanejšou. Polevu s ružovo-červenkastým odtieňom získate z černíc alebo pridaním niekoľkých kvapiek cviklovej šťavy.
  • Modro-fialová – Túto farbu zabezpečia čučoriedky. Postup je podobný, ako pri malinách.
  • Zelená – Jemne zelenú farbu získate z baby špenátu alebo matcha prášku. Listy baby špenátu pomixujte úplne na jemno a vytlačte z nich zelenú šťavu. Pri čaji matcha je postup ešte jednoduchší – jemný zelený prášok stačí zaliať horúcou vodou, premiešať, odobrať z neho pár kvapiek a pridať do bielej polevy.
  • Žltá – Ani príprava žltej polevy nie je náročná. O typické žlté sfarbenie sa postará prášková kurkuma. Ak máte zálusk na žlto-oranžovú, oplatí sa siahnuť po práškovom šafráne.
  • Oranžová – Máte v chladničke mrkvovú šťavu? Už niekoľko kvapiek dodá bielej poleve svetlo oranžový odtieň.
  • Stredne hnedá – Do malého množstva práškového kakaa pridajte trochu horúcej vody a rozmiešajte. Takmer okamžite a bez veľkej námahy máte k dispozícii prírodné tekuté hnedé farbivo.
Hustejšia poleva na medovníky je ideálna na detailné zdobenie a okraje. Redšia poleva je zase vhodná na vypĺňanie/pokrývanie väčších súvislých plôch. Pred prifarbovaním si najskôr odoberte menšie množstvo bielej polevy a skúšajte, koľko znesie. Už pridaním niekoľkých kvapiek zafarbenej tekutiny sa totiž poleva trochu rozriedi, preto je lepšie, ak je na začiatku hustejšia.

Text: Lucia Gogová
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.