Ako zberať egreše, najlepšie ich skladovať a využiť?
Pestujete egreše? Potom vás bude určite zaujímať, kedy a ako ich zberať. A tiež, akým skladovaním predĺžite ich životnosť. Viete, kde všade môžete egreše využiť a čo z nich pripraviť?
Výhodou egrešov je, že podobne ako maliny nedozrievajú naraz. Zber zvyčajne môžete začať v júli a z úrody sa budete tešiť ešte ďalšie 4 až 6 týždňov. Pred zberom myslite na to, že egreše majú tŕne, preto si nasaďte hrubé záhradné rukavice. Ak si všimnete popadané bobule na zemi, tie už nezberajte, sú prezreté, kašovité.
Plody egreša zberajte podľa zámeru, na čo ich chcete použiť. Zrelé sú vhodné na priamy konzum – najlepšie chutia čerstvé priamo z kríka. Dajú sa však zberať aj skôr, keď ešte nedosiahnu plnú zrelosť. V takomto štádiu sú skvelé na konzervovanie – budú pevné a mierne horké. Zrelosť bobúľ spoznáte podľa farby a mäkkosti, v závislosti od odrody. Niektoré druhy egrešov sa v čase zberu egrešov zmenia na červené, biele, žlté alebo ružové, ale najlepší spôsob, ako zistiť, či sú zrelé, je jemne ich stlačiť. Ak sú mäkšie, šupka je tenšia, ale stále pevná, je správny čas na zber na priamu konzumáciu – sú zrelé. Stav vášho ovocia si potvrdíte ochutnaním – niekomu chutia menej zrelé, kyslejšie, iným prakticky už prezreté plody.
Egreše môžete zbierať aj hromadne, je to rýchlejšie
Rozložte pod krík a okolo neho plátno, plastovú plachtu alebo staré plachty. Zatraste vetvami kríka, aby sa z konárikov uvoľnili všetky zrelé (alebo takmer zrelé) bobule. Z plachty vytvorte kornútik tak, že spojíte jej okraje, a bobule vsypte do vedra. Pokračujte v zbere egrešov raz týždenne. Zrelé bobule ihneď zjedzte alebo zmrazte na neskoršie použitie. Nezrelé bobule sa dajú zavárať.
Ako skladovať egreše?
Existujú štyri hlavné spôsoby skladovania egrešov: chladenie, mrazenie, konzervovanie a sušenie. Chladenie funguje iba krátkodobo (asi jeden týždeň), ale ostatné tri metódy sú dlhodobejšie. V mrazničke egreše vydržia šesť mesiacov, sušené taktiež šesť mesiacov a konzervované až rok. Ak egreše sušíte a potom zmrazíte, vydržia ešte dlhšie. Pri izbovej teplote egreše pravdepodobne nevydržia viac ako deň alebo dva. Nechajte ich vyložené len vtedy, ak ich plánujete priebežne jesť.
Chladenie egrešov
Najbežnejší a najľahší spôsob skladovania egrešov je v chladničke. Vďaka tomu zostanú čerstvé dlhšie, ako keby ste ich nechali na pulte, ale i tak ich musíte jesť pomerne rýchlo.
Zrelé egreše neumývajte, vložte ich v uzavretej nádobe do chladničky. Takto vydržia dobré asi týždeň. Ak ich však umyjete, trvanlivosť sa výrazne zníži. Preto umývajte len tie egreše, ktoré mienite v priebehu jedného-dvoch dní zjesť.
Mrazenie egrešov
Ak chcete, aby vám egreše vydržali viac ako týždeň, môžete ich skladovať v mrazničke. Máte tri možnosti.
- spôsob mrazenia: Egreše položte na podnos vystlaný papierom na pečenie v jednej vrstve a dajte na štyri až osem hodín do mrazničky. Keď sú úplne zmrazené, preložte ich do uzavretej nádoby alebo mraziaceho vrecka a uložte do mrazničky.
- spôsob mrazenia: Vložte egreše do mrazuvzdornej nádoby a zalejte ich cukrovým sirupom. V hornej časti nádoby necháte určitý priestor, pretože sa roztiahnu. Nádobu pevne uzatvorte a vložte do mrazničky.
- spôsob mrazenia: Na ¼ kilogramu egrešov pridajte ¾ šálky cukru a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom dajte ovocie do nádob, opäť ponechajte hore trochu priestoru a zmrazte.
Bez ohľadu na to, akú metódu použijete, mrazené egreše vydržia až šesť mesiacov.
Konzervovanie egrešov
Konzervované egreše vydržia až rok, pokiaľ zostanú vzduchotesne uzatvorené. Egreše môžete konzervovať dokonca aj bez toho, aby ste ovocie varili. Naložte čerstvé egreše do nádoby a zalejte ich horúcim cukrovým sirupom. Podľa potreby sterilizujte a skladujete na chladnom mieste.
Sušené egreše
Aj sušiť môžete doma, a to i bez sušičky. Egreše povarte šesť až sedem minút variť v pare, nakrájate a nechajte schnúť na slnku alebo sušte pri nízkej teplote v rúre niekoľko hodín. Usušené plody vydržia pri izbovej teplote až šesť mesiacov, v mrazničke podstatne dlhšie. Ak ich chcete opäť urobiť mäkkými, stačí pridať trochu vody.
Ako použiť egreše
Okrem surového stavu, v ktorom oživia ovocné šaláty, koktaily, fungujú ako zdravé občerstvenie, ale dajú sa použiť aj do varenia. Vynikajúce sú vo forme želé, džemu a salsy. Chutia aj v koláčoch – prakticky vo všetkých, kde používate bobuľové ovocie. Z egrešov sa dá urobiť aj omáčka k mäsu, podobne ako z brusníc.
Aké živiny egreše obsahujú?
100 g egrešov obsahuje 48 kalórií, 0,2 g tukov, 11,8 g sacharidov, 3,6 g vlákniny. Dodajú vám vitamín A, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C, E, omega 6 a omega 3 kyseliny. Z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, selén, železo, meď, zinok a mangán.
Pozitívne pôsobia na cievny systém, krvný tlak, podporujú trávenie, imunitu, bojujú proti starnutiu a dokonca pomáhajú lepšie spať i redukovať hmotnosť.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre