Upečené jaternice
Zdroj: shutterstock.com

Ako upiecť jaternice? Stačí poznať tieto praktické tipy a riziko prasknutia bude nízke

Zbiehajú sa vám slinky na do zlatista prepečenú jaternicu? Pripraviť jaternice je celkom jednoduché, no predsa sa z času na čas stáva, že viac obsahu skončí na plechu a po úhľadnom tvare nie je ani stopy. Ako upiecť jaternice, aby sa netrhali a nepraskali?

Jaternice – tradičná pochúťka na tanieri

Jaternice, hurky, ale aj jelitá – pod týmito názvami môžete u nás poznať tradičné mäsové výrobky, ktoré sú typické pre krajiny strednej a východnej Európy. Ide o vyčistené bravčové črevá, ktoré sú plnené zmesou bravčového mäsa, odrezkov, vnútorností, krúpov, ryže, žemlí, ale aj krvou a dochutené rôznymi aromatickými koreninami.

Príprava takýchto zabíjačkových špecialít sa spájala najmä so zimným obdobím – konkrétne s vianočnými sviatkami a Fašiangami. Hoci sa poctivo pripraveným jaterniciam z domácej zabíjačky od skúseného gazdu iba máločo vyrovná, dnes si ich už môžete zakúpiť kedykoľvek počas roka v dobre zásobených lokálnych mäsiarstvach a v supermarketoch.

Jaternice
Zdroj: shutterstock.com

Jaternice sú tepelne upravenými výrobkami (predovšetkým v prípade jaterníc z obchodu). Pred ich podávaním je však dobrým zvykom upiecť ich v rúre, opiecť na panvici alebo na grile. Vďaka tomu sa ich aróma a chuť stanú ešte výraznejšími, črievko zostane príjemne chrumkavé a lesklé. Podávané s varenými zemiakmi, čerstvým pečivom a uhorkami alebo kyslou kapustou majú potenciál stať sa plnohodnotným a veľmi sýtym tradičným obedom.

Jaternice pri pečení praskajú – prečo sa to deje?

Pri pečení jaterníc sa môžu objaviť menšie komplikácie v podobe prasknutia čriev, následkom čoho obsah jaterníc vytečie na plech. Hoci sú takéto pripečené kúsky naďalej jedlé (a chutia dobre), mať na tanieri krásne lesklú a rozvoniavajúcu pečenú jaternicu v celosti poteší milovníkov dobrého jedla ešte viac.

Prečo jaternice praskajú? Dôvodov je hneď niekoľko. Môže to byť slabšie bravčové črievko, s ktorým sa neopatrne manipulovalo, nadmerné preplnenie bravčových čriev, ale aj prudké teplotné šoky (napríklad pri vložení zamrznutých jaterníc do rozohriatej rúry). Pečením sa tiež z jaterníc uvoľňuje tuk, ktorý v reakcii s vodou na plechu začne prskať a jaternice popraskajú.

Ako upiecť jaternice v rúre?

Pečenie jaterníc v rúre patrí medzi najjednoduchšie a najčastejšie využívané spôsoby. Na jednom plechu sa dá upiecť viac kusov naraz a netreba strácať čas s častým otáčaním jaterníc na panvici.

  • Pred pečením vyberte jaternice z chladničky a nechajte aspoň polhodinu postáť pri izbovej teplote. Ak ich aj vopred zabudnete vybrať, vložte ich na niekoľko minút do teplej vody. Nezabudnite ich osušiť.
  • Jaternice rovnomerne rozložte na plech tak, aby sa navzájom nedotýkali. Je dobrým zvykom plech vymastiť masťou. Zaujímavým spôsobom, ako predísť pripáleniu spodnej strany jaterníc o plech je použitie papiera na pečenie. Ušetríte tak čas pri neskoršom umývaní plechu.
  • Vidličkou urobte na vrchnej strane jaterníc pár malých dierok. Zjednoduší sa tak unikanie horúcich pár, ktoré často pri pečení spôsobujú praskanie a roztrhanie črievka. Pozor však, tieto otvory vidličkou nesmú byť veľké ani ich nesmie byť príliš veľa, inak sa stanú miestami, cez ktoré jaternice prasknú.
  • Jaternice poukladané v plechu vložíme do rúry vyhriatej na 160 – 170 °C a pečieme približne 30 – 45 minút (v závislosti od množstva či veľkosti jaterníc). Hotové jaternice rozvoniavajú, črievka sú zlatisté a dochrumkava upečené.
Upečené jaternice v rúre
Zdroj: shutterstock.com
Zakrývať plech s jaternicami? Ak bude na plechu či v pekáči viac kusov, nezaškodí, ak ho aspoň na prvých 20 minút prikryjete druhým plechom alebo alobalom. Jaternice zostanú viac šťavnatejšie. V druhej fáze pečenia (po odobratí krytu) sa budú už iba dopekať.

Dajú sa upiecť aj mrazené jaternice?

Hoci je lepšie počkať na ich rozmrazenie, pri časovom nedostatku sa nemusíte obávať ani pečenia zamrznutých jaterníc. Rozdiel bude v dĺžke pečenia a manipulácii.

Zamrznuté jaternice sú často k sebe prilepené, preto ich postačí iba položiť na plech a vložiť do rúry, ktorá ešte nie je vyhriata. Až po vložení plechu s jaternicami, nastavte teplotu na spomínaných 160 – 170 °C a zapnite ohrev. Teplota v rúre sa bude pozvoľna zvyšovať, vďaka čomu sa budú dať aj zamrznuté jaternice už po krátkej chvíli od seba celkom jednoducho oddeliť. Netrhajte ich nasilu, aby nepraskli črevá. Vložením do ešte studenej rúry sa tiež zmierni riziko prudkého teplotného šoku.

Upečené jaternice na panvici
Zdroj: shutterstock.com

Ako pripraviť jaternice na panvici?

Ani pred pečením (či skôr opekaním) jaterníc na panvici nemusíte mať obavy. Je to spôsob, ktorý je ideálny na tepelnú úpravu iba niekoľkých kusov, pre ktoré sa „neoplatí“ zapínať veľkú rúru.

  • Panvicu s nepriľnavou povrchovou úpravou potrite bravčovou masťou.
  • Do panvice poukladajte jaternice, zapnite ohrev na slabý výkon a prikryte panvicu veľkostne vyhovujúcou pokrievkou.
  • Prvé minúty sa budú jaternice iba zahrievať a nebudú si už budú vyžadovať vašu pozornosť. V druhej polovici prípravy sa im však oplatí venovať čas. Jaternice na panvici opatrne otáčajte, aby sa opiekli dochrumkava zo všetkých strán.
  • Jaternice budú pripravené približne za 15 – 20 minút. Aj tu platí pravidlo, že nadmerné pichanie vidličkou môže spôsobiť zbytočné prasknutie bravčových čriev, preto je lepšie používať kuchynskú obracačku bez ostrých výstupkov.

Text: Juraj Koreň
Foto: shutterstock.com

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje