vegetarianske jaternice

Vegetariánske jaternice

Pán Plšek nám poslal recept na chutné vegeteriánke jedlo, ktoré si môžete vychutnať aj vy...

Na prípravu budeme potrebovať:

Suroviny na 4 porcie:
1 kg zemiakov
3 ks stredne veľké cibule
1 hlávka cesnaku
črevá bravčové (2–3 metre)
majoránka
mletý kmín
čierne mleté korenie
soľ
rastlinný olej 1-2 dl
1 vajce  na zahustenie (nemusí byť)
múka na zahustenie

Postup prípravy:

Očistíme cibuľu, pokrájame ju na drobno a na oleji opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky a najemno postrúhame. Očistíme cesnak a prelisujeme ho. Zmiešame postrúhané zemiaky, cibuľu aj s olejom, prelisovaný cesnak, majorán, čierne mleté korenie, kmín, soľ, vajce a podľa potreby zahustime múkou, zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky.

Vyčistíme a dobre umyjeme črevá, nakrájame ich na 25 cm kúsky, na ktorých jednu stranu uzavrieme drevenou zaostrenou špajdľou, alebo uviažeme uzol. Zemiakovou kašou naplníme črevá, plníme ich pomocou mlynčeka na mäso do ktorého miesto noža a „šajby“ dáme nadstavec na plnenie čriev, ak nemáme mlynček musíme si pomôcť polievkovou lyžicou ktorou plníme črevá. Po naplnení jaternicu uzavrieme aj na druhom konci drevenou špajdľou, alebo tam urobíme zase uzol. Takto naplnené vegetariánske jaternice dáme variť v mierne osolenej vode pri teplote 90stupňov C asi na 20 minút. Pri vyššej teplote by nám popraskali. Uvarené jaternice opláchneme studenou vodou, dáme na dosku a necháme vychladnúť. Pred pečením jaternice popicháme, na panvicu dáme troška oleja, podlejeme vodou a pomaly pečieme do zlatista. Pri pečení ich otočíme, aby boli opečené z oboch strán.

Ak nie sme vegetariáni, môžeme do zemiakovej kaše pridať 0,5 kg slaniny, alebo bravčového bôčiku na drobno pokrájaného a vyškvareného na bravčovej masti, ak sú škvarky veľké môžeme ich aj pomlieť. V tomto prípade môžeme aj nahradiť rastlinný olej v základnej zmesi bravčovou masťou.

Teplé zemiakové jaternice podávame s kyslou kapustou.

Dobrú chuť 🙂 praje  Ing. Miroslav Plšek   –>

  1. Karol says:

    pan inzinier nech skusi poradit nam vegetarianom aj nejaku nahradu za bravcove creva. vopred dakujem

    1. Joe says:

      Keby ste obsah hotovych jaternic vytlacili bez toho aby ste sa criev dotkli, prezili by ste to?

      1. Karol says:

        prepac Joe, ale to by poniektori vegetariani a s nimi aj ja, ako hovoris, neprezili… odporucam zmenit nazov, je zavadzajuci…

      2. Joe says:

        Vzdy som obdivoval vase presvedcenie… Skus kolagenove creva, tie nemaju s nicim zivim nic spolocne.

      3. Anonym says:

        Ani kolagenove creva nie su vegetarianske.

  2. Joky70 says:

    sak to nie jaternice aôe klasicke ciganske goja

  3. JanVikovsky says:

    Vegetarianske – ánojaternice – určite nieDali ste kombináciu na úrovni Ježiša Krista ako presedu XV. zjazdu KSČ !

  4. Anonym says:

    Ďakujem za recept, je super že si môžeme pochutnať na dobrom jedle a pritom nezaťažiť telo 🙂

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.