Koľko vody potrebujú rastliny?

Zdroj: shutterstock

Základom dobrej úrody je voda. Veď plody, ale i celé rastliny obsahujú v čerstvom stave až 90 % vody, stromy nad 80 %.

Povrchové odparovanie vody z pôdy výrazne znížime jej mulčovaním buď čiernou fóliou, alebo nastlaním organického materiálu.

Každá rastlina však potrebuje inú hĺbku prevlhčenia pôdy pri závlahe, aby bolo zavlažovanie účinné.

V prípade zelenín sa predpokladá ich plytké zakoreňovanie, no napriek tomu niektoré druhy korenia i vo väčších hĺbkach, napr. korene mrkvy často siahajú do hĺbky 140 – 180 cm, rajčín do hĺbky 80 – 120 cm. Pre účinnú závlahu je však najdôležitejšia hĺbka, v ktorej sa nachádza rozhodujúca časť koreňového systému, prostredníctvom neho sa totiž pokryje množstvo vody odparené z rastliny. Z praktických pozorovaní vychádza nasledujúca potreba účinného (nie nadmerného) prevlhčenia pôdy pri závlahe:

  • do 30 cm pre špenát, šalát, reďkovky,
  • 30 – 40 cm pre uhorky, cibuľu, cesnak,
  • 40 – 50 cm pre zeler, mrkvu, koreňový petržlen, pór, melóny, tekvice, kaleráb, papriku,
  • 50 – 60 cm pre kapustu, kel, karfiol, rajčiny, šalátovú repu.
zavlažovanie záhrady
Zdroj: iStock

Každý druh pôdy si vyžaduje iný zavlažovací postup

Napríklad pri piesočnatej pôde 20 mm intenzívna závlaha prenikne do hĺbky 30 cm, pri hlinito-ílovej pôde prenikne len do hĺbky asi 10 – 15 cm (závisí to aj od kyprosti pôdy). Ešte horšie je, že z piesočnatej pôdy túto vlahu dokáže rastlina získať, ale ílovitá pôda vodu tak silno viaže, že pri tomto nasýtení k rastline vodu „nepustí“. Zloženie a kvalita pôdy teda tiež výrazne ovplyvňujú výsledok zavlažovania. Najcitlivejšie na tento vzťah reagujú zeleniny. Preto sa ľahko môže stať, že aj keď rovnakou dávkou vody zavlažíme tú istú zeleninu, ale v jednom prípade zasadenú do piesočnatej pôdy a v druhom prípade do ťažšej ílovej pôdy, v oboch prípadoch bude výsledok iný:

» Na pieskovej pôde môžeme tou istou dávkou vody pôdu akoby „preliať“, zdalo by sa, že nežiaduco premokriť, ale k skutočnému premokreniu nepríde, lebo prebytočná voda nie je viazaná na piesok a unikne do hlbších vrstiev pôdy. Horšie však je, že so sebou splaví aj rozpustené hnojivá, ochudobní tak rastliny o potrebnú výživu a zamorí spodné vody.

» Na ílovej pôde, naopak, tá istá dávka vody môže byť nedostatočná, pôda vodu k rastline „nepustí“ a tá vädne, často i uschne. Naopak, ak ílovitú pôdu zavlažíme vyššou jednorazovou dávkou vody, ako je schopná za daný čas vsiaknuť, tak sa rozbahní, voda z pôdy vytlačí vzduch, takže korienky rastlín sa budú dusiť. Po obschnutí takto rozbahnenej pôdy vznikne na jej povrchu prísušok, čím sa doslova „zabetónuje“ prístup vzduchu do pôdy a situácia sa pre rastliny ešte zhorší.

Za týmto všetkým je rozdielne silné viazanie vody pôdnymi časticami. Možno ho upraviť prídavkom humusu do oboch extrémnych druhov pôdy aj prídavkom pieskovejšej pôdy k ťažšej ílovej a naopak. Ešte účinnejšie zlepšenie vlastností pôd dosiahneme, ak takúto úpravu robíme cez kompost, teda do kompostu určeného do pieskovejšej pôdy pri jeho príprave pridávame ílovejšiu a naopak.

zavlažovanie záhrady
Zdroj: shutterstock

Úspornejšie povrchové spôsoby zavlažovania

  • Kvapková závlaha s možnosťou automatickej regulácie.
  • Pomocou poréznych alebo dierkovaných hadíc položených vedľa rastlín, tiež s možnosťou automatickej regulácie.
  • Kompromisný systém, teda kolmé dierované alebo porézne rúrky zapustené do hĺbky koreňovej sústavy, najmä drevín, obsluhované väčšinou manuálne.
  • Tieto systémy majú síce výhodu rýchlejšej a jednoduchšej realizácie, ale neprinášajú ani zďaleka výhody a vodné úspory podpovrchových závlah.
odchytávanie dažďovej vody
Zdroj: shutterstock

Výhody podpovrchovej závlahy rastlín

  • Umožní ušetriť významné množstvo závlahovej vody.
  • Umožňuje aj samoreguláciu intenzity vsakovanej vody do pôdy podľa jej odberu rastlinami.
  • Eliminuje vyparovanie závlahovej vody z povrchu pôdy.
  • Väčšinou neprekáža pri ošetrovaní rastlín a obrábaní pôdy.
  • Dovoľuje zavlažovanie v každej vývojovej fáze rastlín bez ohľadu na poveternostné podmienky.
  • Poskytuje možnosť priamej aplikácie živín vo forme roztoku do koreňovej zóny rastlín.
  • Neporušuje pôdnu štruktúru, nevytvára prísušok a nevedie k erózii.
  • Zmenšuje chorobnosť kultúr, obmedzuje rast burín, lebo nezvyšuje priamo vlhkosť povrchovej vrstvy pôdy ani vzduchu, ani povrchu rastlín, čo by pomohlo množeniu hubových chorôb.
  • Povrch pôdy môžeme chrániť ešte aj mulčovaním pred prípadným nežiaducim odparovaním vlahy.
  • Popri úspore vody zvyšuje aj úrodu a kvalitu plodov pestovaných rastlín.
  • Závlahové systémy sa dajú ľahko upraviť na automatickú prevádzku.

Dobré rady

Aby rastliny mohli prijať 1 kg hnojiva, musí sa toto v pôde rozpustiť v 500 l vody na takú nízku koncentráciu, aby sa korienky rastliny nepopálili.

Jednoročný jabloňový očkovanec denne spotrebuje 5 – 7 l vody, staršie vysokokmenné jablone a hrušky spotrebujú v letnom dni 150 – 300 l vody.

Počas vegetácie sa z 1 m2 listovej plochy ovocného stromu odparí 120 – 200 l vody, z 1 m2 pôdy sa odparí 200 – 400 l vody, priemerná potreba na jeden strom je teda okolo 5 000 l vody.

Pri nesprávnom obrábaní pôdy a povrchovej závlahe v lete dochádza k neužitočnej strate vody vyparovaním v množstve až 300 l za deň na 1 ár, za celú vegetáciu je to 30 – 50 m3, celková potreba vody pri povrchovej závlahe počas vegetácie je teda 80 – 100 m3 vody na 1 ár záhrady.

Ak sa priemer teplôt vo vegetačnom období zvýši napríklad o 1 °C, zväčší sa spotreba vody na 1 m2 pôdy o 60 – 80 l.

Množstvo napršanej vody pri daždi sa meria v milimetroch, pričom každý 1 mm predstavuje 1 l spadnutej vody na 1 m2.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, iStock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 8/2019

Tip: Všetok nábytok a záhradné doplnky na jednom mieste



Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.