Zdravý nektárinkový koláč s limetkou
Limetka s nektárinkou vytvára veľmi chutnú a zdravú kombináciu. Oceníte ju v surovom stave v rámci ovocného šalátu, ale napríklad aj v chutnom koláči.
Budete potrebovať
100 g nesoleného masla
1 lyžica rastlinného oleja
3 lyžice studenej vody
1 lyžica cukru
soľ
1 šálka múky na koláče
zázvor
Plnka:
5 nektáriniek, očistených, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky
kôra a šťava z limetky
malý nastrúhaný kúsok zázvoru
¼ šálky cukru
Sirup
½ šálky cukru
malý kúsok zázvoru, nakrájaný na veľmi tenké plátky
plátky limetky
½ šálky vody
Postup prípravy
Predhrejte rúru na 200° C. Zmiešajte maslo, olej, vodu, cukor a soľ v ohňovzdornej mise. Zmes vložte do rúry a vyberte, keď bude hnedá, ale nespálená a prebubláva.
Pridajte múku a zázvor, zamiešajte. Po vychladnutí cesto vložte do okrúhlej formy s priemerom 23 cm a dôsledne ním vysteľte dno i boky formy. Poprepichujte vidličkou a nechajte na 10 minút zapiecť a potom dajte chladnúť, kým urobíte plnku. Rúru nevypínajte, teplotu v rúre znížte na 180 ° C.
Zmiešajte plátky nektárinky, limetovej kôry a šťavy, zázvoru a cukru. Nakrájané ovocie poukladajte na pečené pečivo – smerom od okrajov do stredu.
Pripravte si sirup: Všetky ingrediencie vložte do hrnca, priveďte do varu, potom znížte teplotu a jemne duste, až kým sa nevytvorí sirup – asi 10 minút. Nalejte sirup na upečený koláč, kým je ešte horúci. Podávajte so šľahačkou.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská
Foto: istock
Komentáre