/ Recepty /

Zdravý nektárinkový koláč s limetkou

nektárinkový koláč s limetkou
Zdroj: istock

Limetka s nektárinkou vytvára veľmi chutnú a zdravú kombináciu. Oceníte ju v surovom stave v rámci ovocného šalátu, ale napríklad aj v chutnom koláči.

Budete potrebovať

100 g nesoleného masla
1 lyžica rastlinného oleja
3 lyžice studenej vody
1 lyžica cukru
soľ
1 šálka múky na koláče
zázvor

Plnka:

5 nektáriniek, očistených, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky
kôra a šťava z limetky
malý nastrúhaný kúsok zázvoru
¼ šálky cukru

Sirup

½ šálky cukru
malý kúsok zázvoru, nakrájaný na veľmi tenké plátky
plátky limetky
½ šálky vody

nektárinkový koláč s limetkou
Zdroj: istock

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 200° C. Zmiešajte maslo, olej, vodu, cukor a soľ v ohňovzdornej mise. Zmes vložte do rúry a vyberte, keď bude hnedá, ale nespálená a prebubláva.

Pridajte múku a zázvor, zamiešajte. Po vychladnutí cesto vložte do okrúhlej formy s priemerom 23 cm a dôsledne ním vysteľte dno i boky formy. Poprepichujte vidličkou a nechajte na 10 minút zapiecť a potom dajte chladnúť, kým urobíte plnku. Rúru nevypínajte, teplotu v rúre znížte na 180 ° C.

Zmiešajte plátky nektárinky, limetovej kôry a šťavy, zázvoru a cukru. Nakrájané ovocie poukladajte na pečené pečivo – smerom od okrajov do stredu.

Pripravte si sirup: Všetky ingrediencie vložte do hrnca, priveďte do varu, potom znížte teplotu a jemne duste, až kým sa nevytvorí sirup – asi 10 minút. Nalejte sirup na upečený koláč, kým je ešte horúci. Podávajte so šľahačkou.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.