nektárinkový koláč s limetkou
Zdroj: istock

Zdravý nektárinkový koláč s limetkou

Limetka s nektárinkou vytvára veľmi chutnú a zdravú kombináciu. Oceníte ju v surovom stave v rámci ovocného šalátu, ale napríklad aj v chutnom koláči.

Budete potrebovať

100 g nesoleného masla
1 lyžica rastlinného oleja
3 lyžice studenej vody
1 lyžica cukru
soľ
1 šálka múky na koláče
zázvor

Plnka:

5 nektáriniek, očistených, vykôstkovaných a nakrájaných na plátky
kôra a šťava z limetky
malý nastrúhaný kúsok zázvoru
¼ šálky cukru

Sirup

½ šálky cukru
malý kúsok zázvoru, nakrájaný na veľmi tenké plátky
plátky limetky
½ šálky vody

nektárinkový koláč s limetkou
Zdroj: istock

Postup prípravy

Predhrejte rúru na 200° C. Zmiešajte maslo, olej, vodu, cukor a soľ v ohňovzdornej mise. Zmes vložte do rúry a vyberte, keď bude hnedá, ale nespálená a prebubláva.

Pridajte múku a zázvor, zamiešajte. Po vychladnutí cesto vložte do okrúhlej formy s priemerom 23 cm a dôsledne ním vysteľte dno i boky formy. Poprepichujte vidličkou a nechajte na 10 minút zapiecť a potom dajte chladnúť, kým urobíte plnku. Rúru nevypínajte, teplotu v rúre znížte na 180 ° C.

Zmiešajte plátky nektárinky, limetovej kôry a šťavy, zázvoru a cukru. Nakrájané ovocie poukladajte na pečené pečivo – smerom od okrajov do stredu.

Pripravte si sirup: Všetky ingrediencie vložte do hrnca, priveďte do varu, potom znížte teplotu a jemne duste, až kým sa nevytvorí sirup – asi 10 minút. Nalejte sirup na upečený koláč, kým je ešte horúci. Podávajte so šľahačkou.

Dobrú chuť!

Sabína Zavarská
Foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje