Bezlepková slivková torta s čokoládou
Túto neodolateľnú slivkovú tortu si poľahky pripravíte aj bez múky.
Ingrediencie:
cca 850 g sliviek (vykôstkovaných)
250 g čokolády (najlepšie je použiť aspoň z 60 % obsahom kakaa)
150 g masla
150 g kryštálového cukru
4 vajcia
Postup:
Rúru si predhrejeme na 150 až 160 stupňov. Dno tortovej formy (cca 22 – 25cm) si vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom. Na dno tortovej formy si uložíme slivky, reznou stranou nadol.
Roztopíme si čokoládu s maslom a necháme mierne vychladnúť. Medzitým si dáme do hrnca 100 g cukru a 75 ml vody. Privedieme k varu, a akonáhle je cukor rozpustený, tak zmes stiahneme z ohňa a mierne vychladnutú ju prilejeme k čokoláde.
Vajcia si vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny. Opatrne primiešame čokoládu a nalejeme na slivkový základ. Formu si zo spodu dôkladne zabalíme do alobalu a pečieme vo „vodnom kúpeli“ cca 50 minút. Povrch by mal byť pri správnom upečení pevný.
Necháme chvíľu vychladnúť, na vrch si položíme podnos a potom obrátime hore dnom. Opatrne stiahneme papier na pečenie a nasávame omamnú čokoládovú vôňu 🙂
K podávaniu by sa výborne hodila lyžica šľahačky, créme fraiche, alebo aj kopček zmrzliny.
P.S. Upozorňujem, že konzistencia tejto tortičky je skôr vlhká a pudingovitá, keďže tam nie je žiadna múka. Tak, aby ste neboli náhodou sklamaní, ak očakávate klasickú koláčovú konzistenciu 🙂
Dobrú chuť aj Vám !
Komentáre