Najlepší kysnutý koláč s čerešňami
Tento kysnutý koláč nie je tak úplne tradičný, lebo chutí niečo ako medzi piškótovým a kysnutým cestom, keďže do cesta sa pridáva aj vyšľahaná bielková pena. A práve v tom je jeho kúzlo nadýchanosti!
Ingrediencie:
500 g polohrubej múky(ja som použila pol na pol s hladkou múkou )
štipka soli
250 ml mlieka
1 kocka droždia
70 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru
trochu mletej škorice
5 vajec
150 g masla
1 kg čerešní
50 g mletých orechov (ja som použila pekanové )
Toto vám vystačí na jeden plech . Ja som robila z polovičnej dávky do koláčovej formy.
Postup:
Vo vlažnom mlieku s cukrom si rozpustíme droždie a necháme postáť 5 minút . Potom si mlieko vylejeme do misy s múkou a vanilkovým cukrom, primiešame žĺtky a vlažné rozpustené maslo.
Vypracujeme cesto a na záver k nemu primiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto bude redšie, ale presne také má byť. Vylejeme ho do vymazanej a múkou vysypanej formy a necháme pol hodinu kysnúť.
Posypeme čerešňami a mletými orechmi zmiešanými so škoricou a vanilkovým cukrom.
Pečieme pri 180 stupňoch asi 20-25 minút. Samozrejme, koláč sledujeme, vo vašej rúre to možno bude iný čas.
Komentáre