domáci čerešňový sorbet
Zdroj: istock.com

Vynikajúce maškrty na horúce dni: Osviežte sa týmito dezertmi z čerešní

Čerstvé čerešne sú fantastické len tak samotné, ale môžeme z nich spraviť aj veľa osviežujúcich dezertov. V horúčavách vám určite budú viac chutiť mrazené alebo chladené recepty.

Mrazený čerešňový dezert

Na 12 porcií potrebujete:

  • 3 šálky vychladenej šľahačkovej smotany
  • 30 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka drvených grahamových sušienok a ďalšie na ozdobu
  • 1 šálka vykôstkovaných čerešní – časť môžete rozmixovať dohladka

Ako pripravíte mrazený čerešňový dezert?

Vo veľkej miske vyšľahajte šľahačku dotuha. Pridajte kondenzované mlieko a vanilku a miešajte ďalej, potom pridajte rozdrvené grahamové sušienky a premiešajte.

Polovicu zmesi preneste na menší plech alebo formu na pečenie, ideálne o rozmere 22 x 12 centimetrov. Na vrch uložte ½  čerešňovej zmesi a nožom alebo vidličkou krúžte, aby ste vytvorili vzory a zmes prenikla hlbšie. Pridajte zvyšnú šľahačkovú zmes a opäť zapracujte čerešne. Vrch posypte grahamovými sušienkami.

Takto pripravený dezert dajte zmraziť – najmenej 8 hodín, po 4 hodinách ho zľahka zakryte igelitom.   Pred servírovaním nechajte 10 minút zmäknúť pri izbovej teplote. 

Čerešňový sorbet

Sorbety sa stali obľúbenou a zvyčajne aj zdravšou alternatívou bežnej zmrzliny. Pripravte si chutné osvieženie doma z čerstvých čerešní.

Potrebujete:

  • 900 g čerešní
  • 1 šálka vody
  • 2/3 šálky cukru
  • 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy

Ako si pripravíte čerešňový sorbet?

Čerešne odstopkujte a vyberte z nich kôstky.

V stredne veľkom hrnci premiešajte čerešne s vodou na strednom ohni, cukrom a citrónovou šťavou a varte ich, kým nebudú mäkké, asi 10 – 15 minút.

Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom schlaďte v chladničke.

Schladenú zmes pretlačte cez jemné sitko, tekutinu vylejte. Potom už stačí sorbet vložiť do formy na zmrzlinu či na nanuky a zamraziť. Dobrú chuť!

čerešňový sorbet
Zdroj: istock.com

Nepečený čerešňový dezert so želatínou

Potrebujete:

  • 2 šálky vyšľahanej šľahačky, môžete použiť hotovú z obchodu
  • 240 g balenie krémového syru typu riccota
  • 1 balenie želatíny
  • 500 g vykôstkovaných čerešní
  • 2 šálky vriacej vody, prípadne šťava z čerešní

Ako pripravíte nepečený čerešňový dezert so želatínou?

Vyšľahajte šľahačku so syrom. Vo vriacej vode alebo v šťave rozpustite želatínovú zmes (respektíve pripravte podľa návodu) a miešajte, kým sa nerozpustí, pridajte čerešne. Ochlaďte na izbovú teplotu. Želatínu s čerešňami vmiešajte do šľahačkového základu.

Zmes nalejte do formy – môže byť tortová, ale aj na muffiny a nechajte vychladnúť najmenej dve hodiny v chladničke. Podávajte chladené.

Nepečený čerešňový dezert so želatínou
Zdroj: istock.com

Čerešňový dip s ricottou

Na 4 – 6 porcií potrebujete:

  • 240 g ricotty, prípadne mascarpone
  • 1 ½ šálky šľahačkovej smotany
  • ½ šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky škorice
  • 500 g vykôstkovaných rozpolených čerešní, môžu byť čiastočne rozmixované

Ako pripravíte čerešňový dip so ricottou?

V stredne veľkej mise vyšľahajte ricottu so smotanou, pridajte práškový cukor, vanilku a škoricu a šľahajte, kým zmes nie je ľahká a nadýchaná.

Všetko rozotrite do malého pekáča a na vrch dajte čerešňovú zmes. Podávajte pri izbovej teplote alebo chladené, so sušienkami či oblátkami.

Náš tip: Čerešňovú zmes zahustite so želatínou – podľa postupu na želatíne, ktorú sa rozhodnete použiť.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje