Vynikajúce maškrty na horúce dni: Osviežte sa týmito dezertmi z čerešní
Čerstvé čerešne sú fantastické len tak samotné, ale môžeme z nich spraviť aj veľa osviežujúcich dezertov. V horúčavách vám určite budú viac chutiť mrazené alebo chladené recepty.
Mrazený čerešňový dezert
Na 12 porcií potrebujete:
- 3 šálky vychladenej šľahačkovej smotany
- 30 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka drvených grahamových sušienok a ďalšie na ozdobu
- 1 šálka vykôstkovaných čerešní – časť môžete rozmixovať dohladka
Ako pripravíte mrazený čerešňový dezert?
Vo veľkej miske vyšľahajte šľahačku dotuha. Pridajte kondenzované mlieko a vanilku a miešajte ďalej, potom pridajte rozdrvené grahamové sušienky a premiešajte.
Polovicu zmesi preneste na menší plech alebo formu na pečenie, ideálne o rozmere 22 x 12 centimetrov. Na vrch uložte ½ čerešňovej zmesi a nožom alebo vidličkou krúžte, aby ste vytvorili vzory a zmes prenikla hlbšie. Pridajte zvyšnú šľahačkovú zmes a opäť zapracujte čerešne. Vrch posypte grahamovými sušienkami.
Takto pripravený dezert dajte zmraziť – najmenej 8 hodín, po 4 hodinách ho zľahka zakryte igelitom. Pred servírovaním nechajte 10 minút zmäknúť pri izbovej teplote.
Čerešňový sorbet
Sorbety sa stali obľúbenou a zvyčajne aj zdravšou alternatívou bežnej zmrzliny. Pripravte si chutné osvieženie doma z čerstvých čerešní.
Potrebujete:
- 900 g čerešní
- 1 šálka vody
- 2/3 šálky cukru
- 1 ČL čerstvej citrónovej šťavy
Ako si pripravíte čerešňový sorbet?
Čerešne odstopkujte a vyberte z nich kôstky.
V stredne veľkom hrnci premiešajte čerešne s vodou na strednom ohni, cukrom a citrónovou šťavou a varte ich, kým nebudú mäkké, asi 10 – 15 minút.
Odstavte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu, potom schlaďte v chladničke.
Schladenú zmes pretlačte cez jemné sitko, tekutinu vylejte. Potom už stačí sorbet vložiť do formy na zmrzlinu či na nanuky a zamraziť. Dobrú chuť!
Nepečený čerešňový dezert so želatínou
Potrebujete:
- 2 šálky vyšľahanej šľahačky, môžete použiť hotovú z obchodu
- 240 g balenie krémového syru typu riccota
- 1 balenie želatíny
- 500 g vykôstkovaných čerešní
- 2 šálky vriacej vody, prípadne šťava z čerešní
Ako pripravíte nepečený čerešňový dezert so želatínou?
Vyšľahajte šľahačku so syrom. Vo vriacej vode alebo v šťave rozpustite želatínovú zmes (respektíve pripravte podľa návodu) a miešajte, kým sa nerozpustí, pridajte čerešne. Ochlaďte na izbovú teplotu. Želatínu s čerešňami vmiešajte do šľahačkového základu.
Zmes nalejte do formy – môže byť tortová, ale aj na muffiny a nechajte vychladnúť najmenej dve hodiny v chladničke. Podávajte chladené.
Čerešňový dip s ricottou
Na 4 – 6 porcií potrebujete:
- 240 g ricotty, prípadne mascarpone
- 1 ½ šálky šľahačkovej smotany
- ½ šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky škorice
- 500 g vykôstkovaných rozpolených čerešní, môžu byť čiastočne rozmixované
Ako pripravíte čerešňový dip so ricottou?
V stredne veľkej mise vyšľahajte ricottu so smotanou, pridajte práškový cukor, vanilku a škoricu a šľahajte, kým zmes nie je ľahká a nadýchaná.
Všetko rozotrite do malého pekáča a na vrch dajte čerešňovú zmes. Podávajte pri izbovej teplote alebo chladené, so sušienkami či oblátkami.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre