Takto čerešne asi nepoznáte! Inšpirujte sa zdravými receptami, ktorým neodoláte
Najjednoduchší spôsob, ako si poriadne vychutnať čerešne, je naložiť si ich do misky a jednoducho zjesť. Existuje však mnoho zábavných a kreatívnych spôsobov ich konzumácie. Vytvorte si z nich zdravé a chutné jedlá.
Pečené ovsené vločky s čerešňami a čokoládou
Slúžia ako výživné bezlepkové raňajky, ale aj fantastický dezert.
Na 4 až 6 porcií potrebujete:
- 2 šálky ovsených vločiek
- ⅓ šálky hnedého cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nasekaných lieskových orechov
- 2 šálky rozpolených čerešní
- ½ šálky nalámanej tmavej čokolády alebo čokoládových lupienkov
- 2 šálky čokoládového sójového mlieka
- 1 veľké vajíčko
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup prípravy:
Rozohrejte rúru na 190 ° C. Vymažte pekáč, optimálne veľkosti 20 x 20 centimetrov alebo podobný.
Vo veľkej mise rozmiešajte ovos, hnedý cukor, prášok do pečiva, škoricu, soľ, polovicu lieskových orechov, polovicu čerešní a polovicu čokolády. Zmes vložte do pekáča.
Na vrch poukladajte zvyšné lieskové orechy, čerešne a čokoládu.
V miske zmiešajte čokoládové mlieko, vajce a vanilkový extrakt. Nalejte na suchú zmes v pekáči a jemne pretrepte tak, aby tekutá zmes bola rovnomerne rozložená.
Pečte 35 až 40 minút. Pred podávaním nechajte mierne vychladnúť.
Osviežujúca čerešňovo-višňová ľadová drť
Ideálne osvieženie na horúce dni.
Na 4 porcie potrebujete:
- 2 šálky višní
- 1 šálka sladkých čerešní
- 1/2 šálky čerstvej limetkovej šťavy
- kôra z limetky
- ¾ šálky medu alebo sladidla podľa vášho výberu
- 4 šálky vody
- 2 šálky drveného ľadu
Postup prípravy:
Do mixéra pridajte višne i čerešne, limetkovú šťavu, nastrúhanú kôru, sladidlo, vodu a drvený ľad. Zmes mixujte najmenej minútu, alebo kým nie je hladká. Ozdobte čerešňami.
Čerešňové muffiny s čokoládou a orechovou múkou
Rýchlo pripravené a veľmi chutné občerstvenie.
Na muffiny potrebujete:
- ½ šálky cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
- ¼ šálky cmaru
- 1 a 2/3 šálky univerzálnej múky
- 1 šálka orechovej múky alebo pomletých lieskových orechov
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 2 ½ šálky sladkých čerešní
- 1 šálka polosladkých čokoládových lupienkov alebo rozlámanej čokolády
Postup prípravy:
Predhrejte rúru na 190 stupňov a plech na muffiny vysteľte papierovými košíkmi.
Vymiešajte cukor, vajcia a vanilku. Pridajte rozpustené maslo a cmar, znova premiešajte.
V druhej miske skombinujte oba druhy múky, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ. Premiešajte. Pridajte čerešne a zapracujte do zmesi.
Suché prísady primiešajte do vlhkých prísad a dobre vypracujte. Nakoniec pridajte čokoládové lupienky. Naplňte muffinové košíky cestom (nie úplne povrch) a pečte asi 25 minút. Pre podávaním nechajte 5 až 10 minút ochladiť.
Čerešňové rizoto naslano
Čerešne osviežia aj slané jedlá. Môžete si ich pridať do šalátov, alebo pripraviť takýto chutný recept vhodný aj na cesty či do práce.
Budete potrebovať:
- 1 šálka tmavej ryže, jačmenných krúpov alebo quinoy
- 400 g cíceru z konzervy, prepláchnutý
- ½ šálky stonkového zeleru, nakrájaného
- ¼ šálky zelenej cibuľky, nakrájanej
- 1 šálka rozpolených čerešní
- ¼ šálky opečených mandlí
- 60 g rozdrveného kozieho syra
Na zálievku:
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžica bieleho balsamicového octu
- 1 lyžica hroznového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica medu
- ½ lyžice soli
- trošku čierneho korenia
Postup prípravy:
Bežným spôsobom uvarte ryžu, quinou alebo jačmeň. Odstavte a pridajte cícer, zeler, cibuľku, opečené mandle.
V malej miske rozmiešajte zálievku vlejte do rizota a dobre premiešajte. Pridajte rozpolené čerešne, kozí syr a jemne premiešajte. Šalát chutí teplý, ale aj v studenom stave.
Dobrú chuť!
Sabína Zavarská, foto: istock
Komentáre