Tri výdatné husté polievky, ktoré vás v zime nielen nasýtia, ale aj zahrejú
Husté zimné polievky s poriadnou dávkou korenia a byliniek sú to najlepšie, čím sa môžeme zahriať. Komfortné jedlá z jedného hrnca obsahujú všetky potrebné živiny a majú špeciálny dar – potešia nielen telo, ale pohladia aj dušu. Vyskúšajte niektorý z týchto troch chutných receptov.
Galéria
Výdatný hovädzí guláš z rúry
Tento recept na dusené hovädzie mäso využíva každý krok prípravy na maximum. Výsledkom je krásny, bohatý a výdatný hovädzí guláš.
Ingrediencie na 8 porcií
- 900 g hovädzieho steaku nakrájaného na 2,5 cm kocky
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- ¼ šálky múky
- 1 lyžica údenej papriky
- 1 lyžica repkového oleja
- 3 šálky nakrájanej cibule
- 6 strúčikov cesnaku, prelisovaného alebo strúhaného
- 4 lyžice paradajkovej pasty
- 2 šálky suchého červeného vína
- 1 lyžica sušeného tymianu
- 1 lyžica sušeného rozmarínu
- 1 polievková lyžica provensalských byliniek
- 3 bobkové listy
- 2 šálky hovädzieho vývaru alebo viac podľa potreby
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3 šálky nakrájanej mrkvy
- 3 šálky na kocky nakrájaných zemiakov
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 a ½ čajovej lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymianu alebo podľa chuti
Postup
Predhrejte rúru na 175 stupňov. Vložte kocky hovädzieho mäsa do veľkej misy. Pridajte soľ a čierne korenie, múku a papriku a dobre premiešajte, aby bolo mäso zmesou rovnomerne pokryté.
Vo veľkom hrnci zahrejte olej. Kocky mäsa opečte v dávkach z každej strany do tmavohneda, asi 4 minúty z každej strany. Potom ich vyberte a odložte bokom.
Do výpeku z mäsa pridajte cibuľu, soľ a korenie; miešajte, kým nezačne karamelizovať, asi 10 minút. Potom pridajte cesnak a miešajte asi 30 sekúnd. Vmiešajte paradajkový pretlak a varte. Pridajte červené víno a zospodu zoškrabte zhnednuté kúsky. Omáčku nechajte opäť zredukovať – asi 3 minúty.
Pridajte sušený tymian, sušený rozmarín, provensalské bylinky a bobkové listy, 2 šálky hovädzieho vývaru a worcesterskú omáčku. Premiešajte a priveďte do varu. Opečené hovädzie kocky vložte späť do omáčky. Odstráňte z tepla a zakryte hrniec.
Všetko spolu v hrnci, vhodnom do rúry, dajte piecť na 1,5 hodiny. Potom guláš vyberte z rúry a pridajte mrkvu, zemiaky a podľa potreby ešte hovädzí vývar. Prikryte a vráťte do rúry dusiť, kým mäso a zelenina nezmäknú, čo trvá približne 30 minút.
Vyberte bobkové listy, vmiešajte hrášok, čerstvý rozmarín a tymian. Podávajte horúce.
Talianska šošovicová polievka
Výživná farebná polievka, ktorá spestrí každý zimný večer. Ozdobte ju strúhaným syrom a podávajte s chrumkavým domácim chlebom.
Ingrediencie na 6 porcií
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 mrkvy, nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 3 stonky zeleru, nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na veľké kocky
- 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 šálka suchej šošovice
- 4 šálky vody
- 420 g nakrájaných paradajok z plechovky
- 3 kocky kuracieho bujónu
- 1 bobkový list
- ½ šálky malých cestovín
- 1 stredná cuketa, nakrájaná na veľké kúsky
- 1 stredná žltá tekvica nakrájaná na veľké kúsky
- 1 lyžička sušenej bazalky alebo podľa chuti
- ½ lyžičky sušeného oregana alebo podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
Na panvici zohrejte olivový olej a orestujte mrkvu, zeler, cibuľku a cesnak, kým cibuľa nie je priehľadná, asi 5 minút.
Prepláchnite šošovicu. Vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, paradajky, bujón a bobkový list, dajte variť na mierny oheň. Pridajte mrkvovú zmes a šošovicu a poduste asi 7 minút. Potom pridajte cestoviny a varte 3 minúty.
Nakoniec do polievky vložte cuketu a tekvicu; varte asi 5 minút. Pridajte bazalku, oregano a korenie. Odstráňte polievku z ohňa a nechajte ju 30 minút prikrytú.
Sýta kuracia a ryžová polievka
Tento recept je rovnakou mierou zdravý, ako aj výdatný. Polievka je ozvláštnená šťavou z limetky. Samozrejme, ak nemáte radi citrusy, môžete ju vynechať.
Ingrediencie na 8 porcií
- 10 šálok kuracieho vývaru
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 1 šálka nakrájaného zeleru
- 1 šálka nakrájanej mrkvy
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky sušených tymianových listov
- 1 bobkový list
- 340 g kuracieho mäsa, nakrájaného na kocky
- 2 šálky uvarenej ryže
- 2 lyžice limetkovej šťavy, prípadne citrónovej
- nakrájaná limetka alebo citrón na ozdobu
Postup
Vo veľkom hrnci skombinujte kurací vývar, cibuľu, zeler, mrkvu, petržlen, korenie, tymian a bobkový list. Priveďte do varu. Znížte oheň na minimum a duste, kým cibuľa a zeler nezačnú mäknúť, 10 až 15 minút. Kuracie mäso vmiešajte do vriaceho vývaru; varte, kým nie je v strede ružové, 5 až 10 minút. Potom vyberte bobkový list. Do vývaru vmiešajte ryžu a limetkovú šťavu; varte a miešajte, kým nie je ryža horúca a zrnká sa neoddelia, asi 1 minútu. Môžete servírovať. Polievku v miskách ozdobte plátkami limetky.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com
Komentáre