/ Recepty /

Tri výdatné husté polievky, ktoré vás v zime nielen nasýtia, ale aj zahrejú

Výdatné husté polievky v zime
Zdroj: iStock

Husté zimné polievky s poriadnou dávkou korenia a byliniek sú to najlepšie, čím sa môžeme zahriať. Komfortné jedlá z jedného hrnca obsahujú všetky potrebné živiny a majú špeciálny dar – potešia nielen telo, ale pohladia aj dušu. Vyskúšajte niektorý z týchto troch chutných receptov.

Výdatný hovädzí guláš z rúry

Tento recept na dusené hovädzie mäso využíva každý krok prípravy na maximum. Výsledkom je krásny, bohatý a výdatný hovädzí guláš.

Hovädzí guláš z rúry
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 8 porcií

  • 900 g hovädzieho steaku nakrájaného na 2,5 cm kocky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • ¼ šálky múky
  • 1 lyžica údenej papriky
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 3 šálky nakrájanej cibule
  • 6 strúčikov cesnaku, prelisovaného alebo strúhaného
  • 4 lyžice paradajkovej pasty
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • 1 lyžica sušeného rozmarínu
  • 1 polievková lyžica provensalských byliniek
  • 3 bobkové listy
  • 2 šálky hovädzieho vývaru alebo viac podľa potreby
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 3 šálky nakrájanej mrkvy
  • 3 šálky na kocky nakrájaných zemiakov
  • 1 šálka mrazeného hrášku
  • 1 a ½ čajovej lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymianu alebo podľa chuti

Postup

Predhrejte rúru na 175 stupňov. Vložte kocky hovädzieho mäsa do veľkej misy. Pridajte soľ a čierne korenie, múku a papriku a dobre premiešajte, aby bolo mäso zmesou rovnomerne pokryté.

Vo veľkom hrnci zahrejte olej. Kocky mäsa opečte v dávkach z každej strany do tmavohneda, asi 4 minúty z každej strany. Potom ich vyberte a odložte bokom.

Do výpeku z mäsa pridajte cibuľu, soľ a korenie; miešajte, kým nezačne karamelizovať, asi 10 minút. Potom pridajte cesnak a miešajte asi 30 sekúnd. Vmiešajte paradajkový pretlak a varte. Pridajte červené víno a zospodu zoškrabte zhnednuté kúsky. Omáčku nechajte opäť zredukovať – asi 3 minúty.

Pridajte sušený tymian, sušený rozmarín, provensalské bylinky a bobkové listy, 2 šálky hovädzieho vývaru a worcesterskú omáčku. Premiešajte a priveďte do varu. Opečené hovädzie kocky vložte späť do omáčky. Odstráňte z tepla a zakryte hrniec.

Všetko spolu v hrnci, vhodnom do rúry, dajte piecť na 1,5 hodiny. Potom guláš vyberte z rúry a pridajte mrkvu, zemiaky a podľa potreby ešte hovädzí vývar. Prikryte a vráťte do rúry dusiť, kým mäso a zelenina nezmäknú, čo trvá približne 30 minút.

Vyberte bobkové listy, vmiešajte hrášok, čerstvý rozmarín a tymian. Podávajte horúce.

Talianska šošovicová polievka

Výživná farebná polievka, ktorá spestrí každý zimný večer. Ozdobte ju strúhaným syrom a podávajte s chrumkavým domácim chlebom.

Talianska polievka so šošovicou
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 6 porcií

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 mrkvy, nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • 3 stonky zeleru, nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na veľké kocky
  • 1 lyžica mletého cesnaku
  • 1 šálka suchej šošovice
  • 4 šálky vody
  • 420 g nakrájaných paradajok z plechovky
  • 3 kocky kuracieho bujónu
  • 1 bobkový list
  • ½ šálky malých cestovín
  • 1 stredná cuketa, nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 stredná žltá tekvica nakrájaná na veľké kúsky
  • 1 lyžička sušenej bazalky alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky sušeného oregana alebo podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

Na panvici zohrejte olivový olej a orestujte mrkvu, zeler, cibuľku a cesnak, kým cibuľa nie je priehľadná, asi 5 minút.

Prepláchnite šošovicu. Vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, paradajky, bujón a bobkový list, dajte variť na mierny oheň. Pridajte mrkvovú zmes a šošovicu a poduste asi 7 minút. Potom pridajte cestoviny a varte 3 minúty.

Nakoniec do polievky vložte cuketu a tekvicu; varte asi 5 minút. Pridajte bazalku, oregano a korenie. Odstráňte polievku z ohňa a nechajte ju 30 minút prikrytú.

Sýta kuracia a ryžová polievka

Tento recept je rovnakou mierou zdravý, ako aj výdatný. Polievka je ozvláštnená šťavou z limetky. Samozrejme, ak nemáte radi citrusy, môžete ju vynechať.

Zdravá ryžová polievka s kuracím mäsom a limetkou
Zdroj: iStock

Ingrediencie na 8 porcií

  • 10 šálok kuracieho vývaru
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 1 šálka nakrájaného zeleru
  • 1 šálka nakrájanej mrkvy
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ½ lyžičky sušených tymianových listov
  • 1 bobkový list
  • 340 g kuracieho mäsa, nakrájaného na kocky
  • 2 šálky uvarenej ryže
  • 2 lyžice limetkovej šťavy, prípadne citrónovej
  • nakrájaná limetka alebo citrón na ozdobu

Postup

Vo veľkom hrnci skombinujte kurací vývar, cibuľu, zeler, mrkvu, petržlen, korenie, tymian a bobkový list. Priveďte do varu. Znížte oheň na minimum a duste, kým cibuľa a zeler nezačnú mäknúť, 10 až 15 minút. Kuracie mäso vmiešajte do vriaceho vývaru; varte, kým nie je v strede ružové, 5 až 10 minút. Potom vyberte bobkový list. Do vývaru vmiešajte ryžu a limetkovú šťavu; varte a miešajte, kým nie je ryža horúca a zrnká sa neoddelia, asi 1 minútu. Môžete servírovať. Polievku v miskách ozdobte plátkami limetky.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.

Ak už registráciu máte, prihláste sa.