domáca hubová polievka
Galéria (6) Zdroj: istock.com

3 výdatné hubové polievky, ktoré vás v zime zohrejú aj zasýtia

Husté jedlá zo sušených húb sú počas týchto chladných dní ideálnym obedom aj večerou. Pripravte si bohatú polievku, v ktorej budú zastúpené všetky dôležité zložky živín. Zohrejú, zasýtia, dodajú vitamíny a minerály. Jedlom „z jedného hrnca“ ušetríte čas aj energiu. Vyskúšajte niektorý z našich troch zimných hubových receptov.

Galéria

domáca hubová polievka
domáca hubová polievka
domáca hubová polievka
domáca hubová polievka
domáca hubová polievka

Výdatná polievka s hubami a špikovou kosťou

Ingrediencie:

  • 10-15 pohárov vody
  • 2 hovädzie špikové kosti
  • 1 a ½ šálky sušených húb
  • 3-4 hovädzie rebrá
  • ½ cibule
  • 1/3 až 1/2 balíčka zmesi na hŕstkovú polievku
  • ½ šálky jačmeňa
  • 1 veľká mrkva nakrájaná na plátky
  • 1 šálka nasekaných zelených fazuliek
  • ½ šálky kukurice
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička mletej papriky,
  • 1 kyslá smotana
  • pažítka na ozdobenie

Postup prípravy

Do veľkého hrnca vlejte ¾ vody a priveďte ju k varu. Pridajte kosti a znížte teplotu na strednú. Varte 20 minút.

Medzitým do malej misky na 20 minút namočte sušené huby. Vodu zlejte a huby pridajte do vody s kosťami. Pridajte rebrá a nasekanú cibuľu. Nechajte zovrieť a potom pri nižšej teplote duste asi 1 hodinu.

Pridajte hŕstkovú zmes a jačmeň. Varte, kým nie je hovädzie mäso a hŕstková zmes mäkká. Doplňte mrkvu, zelené fazule, kukuricu, soľ a korenie. Za občasného miešania varte do zmäknutia zeleniny – 15-20 minút.

Vyberte kosti a špik opatrne zoškrabte do polievky. Mäso z kostí natrhajte 2 vidličkami a pridajte späť do polievky. Polievku môžete podávať s kyslou smotanou a pažítkou.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Kuracia hubová polievka s ryžou

Ingrediencie:

Kurací vývar:

  • 1 celé kurča nakrájané na 8 kusov
  • 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
  • 2 veľké mrkvy, nahrubo nasekané
  • 2 stonky zeleru, nahrubo nasekané
  • 4 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 2 bobkové listy
  • ½ zväzku petržlenovej vňate
  • 6 vetvičiek čerstvého tymianu
  • 14 šálok studenej vody

Hubová polievka:

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 a ½ šálky cibule nakrájanej na kocky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 a ½ šálky zmesi divokej ryže
  • 1 šálka mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 šálka zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 a ¾ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého korenia
  • 1 hrnček sušených húb
  • ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu

Postup prípravy

Najskôr si pripravte vývar. Do veľkého hrnca dajte kuracie mäso, nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, cesnak, bobkové listy, petržlenovú vňať a vetvičky tymianu. Pridajte vodu. Priveďte do varu a rýchlo znížte teplotu na jemné dusenie. Odokryté varte 2 hodiny, pravidelne odstraňujte všetku penu.

Kuracie mäso vyberte, oberte z kostí a natrhajte dvoma vidličkami. Vývar preceďte cez sito s jemnými okami a zvyšky zeleniny zlikvidujte alebo odložte na ďalšie použitie.

Potom si pripravte hubovú polievku. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a varte 3 až 4 minúty, kým nezačne hnednúť. Znížte teplotu a varte ešte asi 5 minút. Pridajte cesnak, krátko povarte.

Pridajte do hrnca s vývarom. Doplňte ryžu, mrkvu, zeler, sušené huby, soľ a korenie. Prikryte a na prudkom ohni priveďte k varu. Znížte teplotu a ďalej varte polievku zakrytú, kým ryža nie je jemná, 25 až 30 minút. Pridajte petržlen, tymian a natrhané kuracie mäso a varte ešte 5 až 8 minút.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Vegetariánska hubová polievka s cibuľou

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 veľké cibule, nakrájané
  • 1 šálka nakrájaného póru
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • 3 šálky vopred namočených sušených húb
  • 1 šálka najemno nakrájanej mrkvy
  • 4 dl kuracieho vývaru
  • 1 a ¾ šálky vody
  • 1 a ½ šálky varenej divokej alebo hnedej ryže
  • 2 lyžice suchého sherry
  • ⅛ lyžička mletej papriky
  • ½ šálky studenej vody
  • 2 lyžice univerzálnej múky

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a pór a zakryté varte asi 15 minút, potom vmiešajte hnedý cukor. Na miernom plameni varte ešte 4 až 5 minút.

Do cibuľovej zmesi miešajte huby a mrkvu, po 5 minútach pridajte kurací vývar, 1 a 3/4 šálky vody, varenú ryžu, sherry a korenie.

Zmiešajte 1/2 šálky studenej vody a múku, cez sitko pridajte do polievky a dobre premiešajte. Varte ešte 1 minútu a môžete podávať.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
foto: istock

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.