/ Recepty /

3 výdatné hubové polievky, ktoré vás v zime zohrejú aj zasýtia

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Husté jedlá zo sušených húb sú počas týchto chladných dní ideálnym obedom aj večerou. Pripravte si bohatú polievku, v ktorej budú zastúpené všetky dôležité zložky živín. Zohrejú, zasýtia, dodajú vitamíny a minerály. Jedlom „z jedného hrnca“ ušetríte čas aj energiu. Vyskúšajte niektorý z našich troch zimných hubových receptov.

Výdatná polievka s hubami a špikovou kosťou

Ingrediencie:

  • 10-15 pohárov vody
  • 2 hovädzie špikové kosti
  • 1 a ½ šálky sušených húb
  • 3-4 hovädzie rebrá
  • ½ cibule
  • 1/3 až 1/2 balíčka zmesi na hŕstkovú polievku
  • ½ šálky jačmeňa
  • 1 veľká mrkva nakrájaná na plátky
  • 1 šálka nasekaných zelených fazuliek
  • ½ šálky kukurice
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička mletej papriky,
  • 1 kyslá smotana
  • pažítka na ozdobenie

Postup prípravy

Do veľkého hrnca vlejte ¾ vody a priveďte ju k varu. Pridajte kosti a znížte teplotu na strednú. Varte 20 minút.

Medzitým do malej misky na 20 minút namočte sušené huby. Vodu zlejte a huby pridajte do vody s kosťami. Pridajte rebrá a nasekanú cibuľu. Nechajte zovrieť a potom pri nižšej teplote duste asi 1 hodinu.

Pridajte hŕstkovú zmes a jačmeň. Varte, kým nie je hovädzie mäso a hŕstková zmes mäkká. Doplňte mrkvu, zelené fazule, kukuricu, soľ a korenie. Za občasného miešania varte do zmäknutia zeleniny – 15-20 minút.

Vyberte kosti a špik opatrne zoškrabte do polievky. Mäso z kostí natrhajte 2 vidličkami a pridajte späť do polievky. Polievku môžete podávať s kyslou smotanou a pažítkou.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Kuracia hubová polievka s ryžou

Ingrediencie:

Kurací vývar:

  • 1 celé kurča nakrájané na 8 kusov
  • 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
  • 2 veľké mrkvy, nahrubo nasekané
  • 2 stonky zeleru, nahrubo nasekané
  • 4 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 2 bobkové listy
  • ½ zväzku petržlenovej vňate
  • 6 vetvičiek čerstvého tymianu
  • 14 šálok studenej vody

Hubová polievka:

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 a ½ šálky cibule nakrájanej na kocky
  • 4 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 a ½ šálky zmesi divokej ryže
  • 1 šálka mrkvy nakrájanej na kocky
  • 1 šálka zeleru nakrájaného na kocky
  • 1 a ¾ čajovej lyžičky soli
  • ½ čajovej lyžičky mletého korenia
  • 1 hrnček sušených húb
  • ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu

Postup prípravy

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Najskôr si pripravte vývar. Do veľkého hrnca dajte kuracie mäso, nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, cesnak, bobkové listy, petržlenovú vňať a vetvičky tymianu. Pridajte vodu. Priveďte do varu a rýchlo znížte teplotu na jemné dusenie. Odokryté varte 2 hodiny, pravidelne odstraňujte všetku penu.

Kuracie mäso vyberte, oberte z kostí a natrhajte dvoma vidličkami. Vývar preceďte cez sito s jemnými okami a zvyšky zeleniny zlikvidujte alebo odložte na ďalšie použitie.

Potom si pripravte hubovú polievku. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a varte 3 až 4 minúty, kým nezačne hnednúť. Znížte teplotu a varte ešte asi 5 minút. Pridajte cesnak, krátko povarte.

Pridajte do hrnca s vývarom. Doplňte ryžu, mrkvu, zeler, sušené huby, soľ a korenie. Prikryte a na prudkom ohni priveďte k varu. Znížte teplotu a ďalej varte polievku zakrytú, kým ryža nie je jemná, 25 až 30 minút. Pridajte petržlen, tymian a natrhané kuracie mäso a varte ešte 5 až 8 minút.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Vegetariánska hubová polievka s cibuľou

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 veľké cibule, nakrájané
  • 1 šálka nakrájaného póru
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • 3 šálky vopred namočených sušených húb
  • 1 šálka najemno nakrájanej mrkvy
  • 4 dl kuracieho vývaru
  • 1 a ¾ šálky vody
  • 1 a ½ šálky varenej divokej alebo hnedej ryže
  • 2 lyžice suchého sherry
  • ⅛ lyžička mletej papriky
  • ½ šálky studenej vody
  • 2 lyžice univerzálnej múky

Postup prípravy

Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a pór a zakryté varte asi 15 minút, potom vmiešajte hnedý cukor. Na miernom plameni varte ešte 4 až 5 minút.

Do cibuľovej zmesi miešajte huby a mrkvu, po 5 minútach pridajte kurací vývar, 1 a 3/4 šálky vody, varenú ryžu, sherry a korenie.

Zmiešajte 1/2 šálky studenej vody a múku, cez sitko pridajte do polievky a dobre premiešajte. Varte ešte 1 minútu a môžete podávať.

domáca hubová polievka
Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
foto: istock

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.