3 výdatné hubové polievky, ktoré vás v zime zohrejú aj zasýtia
Husté jedlá zo sušených húb sú počas týchto chladných dní ideálnym obedom aj večerou. Pripravte si bohatú polievku, v ktorej budú zastúpené všetky dôležité zložky živín. Zohrejú, zasýtia, dodajú vitamíny a minerály. Jedlom „z jedného hrnca“ ušetríte čas aj energiu. Vyskúšajte niektorý z našich troch zimných hubových receptov.
Galéria
Výdatná polievka s hubami a špikovou kosťou
Ingrediencie:
- 10-15 pohárov vody
- 2 hovädzie špikové kosti
- 1 a ½ šálky sušených húb
- 3-4 hovädzie rebrá
- ½ cibule
- 1/3 až 1/2 balíčka zmesi na hŕstkovú polievku
- ½ šálky jačmeňa
- 1 veľká mrkva nakrájaná na plátky
- 1 šálka nasekaných zelených fazuliek
- ½ šálky kukurice
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička mletej papriky,
- 1 kyslá smotana
- pažítka na ozdobenie
Postup prípravy
Do veľkého hrnca vlejte ¾ vody a priveďte ju k varu. Pridajte kosti a znížte teplotu na strednú. Varte 20 minút.
Medzitým do malej misky na 20 minút namočte sušené huby. Vodu zlejte a huby pridajte do vody s kosťami. Pridajte rebrá a nasekanú cibuľu. Nechajte zovrieť a potom pri nižšej teplote duste asi 1 hodinu.
Pridajte hŕstkovú zmes a jačmeň. Varte, kým nie je hovädzie mäso a hŕstková zmes mäkká. Doplňte mrkvu, zelené fazule, kukuricu, soľ a korenie. Za občasného miešania varte do zmäknutia zeleniny – 15-20 minút.
Vyberte kosti a špik opatrne zoškrabte do polievky. Mäso z kostí natrhajte 2 vidličkami a pridajte späť do polievky. Polievku môžete podávať s kyslou smotanou a pažítkou.
Kuracia hubová polievka s ryžou
Ingrediencie:
Kurací vývar:
- 1 celé kurča nakrájané na 8 kusov
- 1 veľká cibuľa, nahrubo nasekaná
- 2 veľké mrkvy, nahrubo nasekané
- 2 stonky zeleru, nahrubo nasekané
- 4 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 bobkové listy
- ½ zväzku petržlenovej vňate
- 6 vetvičiek čerstvého tymianu
- 14 šálok studenej vody
Hubová polievka:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 a ½ šálky cibule nakrájanej na kocky
- 4 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 a ½ šálky zmesi divokej ryže
- 1 šálka mrkvy nakrájanej na kocky
- 1 šálka zeleru nakrájaného na kocky
- 1 a ¾ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky mletého korenia
- 1 hrnček sušených húb
- ½ šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu
Postup prípravy
Najskôr si pripravte vývar. Do veľkého hrnca dajte kuracie mäso, nahrubo nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler, cesnak, bobkové listy, petržlenovú vňať a vetvičky tymianu. Pridajte vodu. Priveďte do varu a rýchlo znížte teplotu na jemné dusenie. Odokryté varte 2 hodiny, pravidelne odstraňujte všetku penu.
Kuracie mäso vyberte, oberte z kostí a natrhajte dvoma vidličkami. Vývar preceďte cez sito s jemnými okami a zvyšky zeleniny zlikvidujte alebo odložte na ďalšie použitie.
Potom si pripravte hubovú polievku. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a varte 3 až 4 minúty, kým nezačne hnednúť. Znížte teplotu a varte ešte asi 5 minút. Pridajte cesnak, krátko povarte.
Pridajte do hrnca s vývarom. Doplňte ryžu, mrkvu, zeler, sušené huby, soľ a korenie. Prikryte a na prudkom ohni priveďte k varu. Znížte teplotu a ďalej varte polievku zakrytú, kým ryža nie je jemná, 25 až 30 minút. Pridajte petržlen, tymian a natrhané kuracie mäso a varte ešte 5 až 8 minút.
Vegetariánska hubová polievka s cibuľou
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 4 veľké cibule, nakrájané
- 1 šálka nakrájaného póru
- 2 lyžičky hnedého cukru
- 3 šálky vopred namočených sušených húb
- 1 šálka najemno nakrájanej mrkvy
- 4 dl kuracieho vývaru
- 1 a ¾ šálky vody
- 1 a ½ šálky varenej divokej alebo hnedej ryže
- 2 lyžice suchého sherry
- ⅛ lyžička mletej papriky
- ½ šálky studenej vody
- 2 lyžice univerzálnej múky
Postup prípravy
Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a pór a zakryté varte asi 15 minút, potom vmiešajte hnedý cukor. Na miernom plameni varte ešte 4 až 5 minút.
Do cibuľovej zmesi miešajte huby a mrkvu, po 5 minútach pridajte kurací vývar, 1 a 3/4 šálky vody, varenú ryžu, sherry a korenie.
Zmiešajte 1/2 šálky studenej vody a múku, cez sitko pridajte do polievky a dobre premiešajte. Varte ešte 1 minútu a môžete podávať.
Sabína Zavarská
foto: istock
Komentáre