Šampiňónová krémová polievka na francúzsky spôsob
Zdroj: Peugeot

Vynikajúca šampiňónová krémová polievka na francúzsky spôsob

Receptov na šampiňónovú polievku je mnoho, tento konkrétny pochádza z francúzskeho regiónu Franche-Comté. Nechýba v ňom, samozrejme, víno, z ktorého sa však alkohol varením odparí.

Príprava polievky je jednoduchá a rýchla, takže do pol hodinky máte hotové jedlo na stole.

Budeme potrebovať

  • 120 g hnedých šampiňónov
  • 35 g sušených húb
  • 1 šalotka
  • 4 cl bieleho suchého vína
  • 40 cl smotany na varenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • kocka zeleninového bujónu alebo vývar
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • soľ
  • nakrájaný vidiecky chlieb

Postup prípravy šampiňónovej polievky

  1. Sušené huby dáme do misky so studenou vodou, aby sme im vrátili objem.
  2. Šampiňóny umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Šalotku si nasekáme nadrobno a orestujeme na troche olivového oleja. Potom pridáme šampiňóny aj precedené sušené huby.
  3. Zalejeme bielym vínom, alkohol sa úplne odparí asi po 5 minútach. Osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme zeleninový vývar a smotanu. Stiahneme teplotu a necháme polievku variť ďalších 10 minút.
  4. Medzitým si v rúre alebo na panvici opečieme tenké plátky chleba, pokvapkáme ich pred tým trochou olivového oleja.
  5. Polievku podávame s kúskami opečeného chleba a posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Sláva Štefancová
Foto: Peugeot

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.