Bezlepkové sviatočné dobroty: Vianočné ovocné rezy
Máte doma celiatika? Má niekto z vašej rodiny problém so znášanlivosťou lepku? V tom prípade to rozhodne neznamená, že si nemôže pochutiť – a spolu s ním aj vy – na skvelých sviatočných receptoch. Ponúkame vám dva netradičné „mokré“ bezlepkové recepty.
Potrebujete:
100 g datlí bez kôstok
150 g hrozienok
150 g ríbezlí
100 g sušených brusníc
100 g kôry z chemicky neošetrovaných citrusov
200 g hnedého cukru alebo dve lyžice stévie
1/2 lyžičky soli
300 g masla
100 g vody
90 g brandy
300 g múky bez obsahu lepku
150 g pekanových orechov
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky muškátového orieška
1/2 lyžičky mletého zázvoru
1/4 lyžice mletých klinčekov
80 g zaváraných čerešní
5 vajec
1/4 šálky práškového cukru
Ako na to?
Do misky vložte nakrájané datle, hrozienka, ríbezle, brusnice, cukor, citrusovú kôru, soľ, maslo a vodu a varte 10 minút. Premiestnite do veľkej misy. Pridajte brandy a miešajte v mixéri, aby sa chute skombinovali. Potom odložte asi na 4 hodiny a nechajte macerovať.
Rúru predhrejte na 130 ° C. Menší hlbší plech vyložte papierom na pečenie.
V mixéri premiešajte zmes múky, orechov, všetkých uvedených korenín a čerešní. Pridajte vajcia a opäť premiešajte. Zmes pridajte do veľkej misy s ovocnou zmesou, ktorú ste nechali macerovať. Dobre premiešajte.
Dôkladne premiešané cesto rozotrite na pripravený plech a uhlaďte pomocou špachtle. Pečte 2 ½ až 3 hodiny pri teplote 130 ° C, alebo kým zapichnuté špáradlo do stredu koláča nezostane čisté. Nechajte koláč vychladnúť. Zabaľte ho do hliníkovej fólie a pred podávaním poprášte cukrom alebo ozdobte čerstvým ovocím.
Dobré vedieť, že tento koláč vydrží dôkladne zabalený v hliníkovej fólii až mesiac, potrebuje však raz za týždeň poliať dvoma lyžicami brandy.
Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock
Koláče
Je recept vidím iba jeden…