/ Recepty /

Bezlepkové sviatočné dobroty: Vianočné ovocné rezy

image 45887 25 v1

Máte doma celiatika? Má niekto z vašej rodiny problém so znášanlivosťou lepku? V tom prípade to rozhodne neznamená, že si nemôže pochutiť – a spolu s ním aj vy – na skvelých sviatočných receptoch. Ponúkame vám dva netradičné „mokré“ bezlepkové recepty.

Potrebujete:

100 g datlí bez kôstok
150 g hrozienok
150 g ríbezlí
100 g sušených brusníc
100 g kôry z chemicky neošetrovaných citrusov
200 g hnedého cukru alebo dve lyžice stévie
1/2 lyžičky soli
300 g masla
100 g vody
90 g brandy
300 g múky bez obsahu lepku
150 g pekanových orechov
1 lyžička mletej škorice
1/2 lyžičky muškátového orieška
1/2 lyžičky mletého zázvoru
1/4 lyžice mletých klinčekov
80 g zaváraných čerešní
5 vajec
1/4 šálky práškového cukru

Ako na to?

Do misky vložte nakrájané datle, hrozienka, ríbezle, brusnice, cukor, citrusovú kôru, soľ, maslo a vodu a varte 10 minút. Premiestnite do veľkej misy. Pridajte brandy a miešajte v mixéri, aby sa chute skombinovali. Potom odložte asi na 4 hodiny a nechajte macerovať.

Rúru predhrejte na 130 ° C. Menší hlbší plech vyložte papierom na pečenie.
V mixéri premiešajte zmes múky, orechov, všetkých uvedených korenín a čerešní. Pridajte vajcia a opäť premiešajte. Zmes pridajte do veľkej misy s ovocnou zmesou, ktorú ste nechali macerovať. Dobre premiešajte.

Dôkladne premiešané cesto rozotrite na pripravený plech a uhlaďte pomocou špachtle. Pečte 2 ½ až 3 hodiny pri teplote 130 ° C, alebo kým zapichnuté špáradlo do stredu koláča nezostane čisté. Nechajte koláč vychladnúť. Zabaľte ho do hliníkovej fólie a pred podávaním poprášte cukrom alebo ozdobte čerstvým ovocím.

Dobré vedieť, že tento koláč vydrží dôkladne zabalený v hliníkovej fólii až mesiac, potrebuje však raz za týždeň poliať dvoma lyžicami brandy.

Sabína Zavarská
Foto: isifa/shutterstock

Komentáre

  1. Je recept vidím iba jeden…

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.