/ Recepty /

Neodolateľné perníkové kocky s tekvicou, škoricou a orieškami

image 23929 25 v1

Jesenná inšpirácia pre všetkých maškrtníkov. Chuť perníkovej piškóty so slivkovým lekvárom a dyňovo-škoricovou plnkou uzatvárajú nadrobno posekané lieskové oriešky. To všetko pod výbornou čokoládovou polevou. 

Ingrediencie:

na rozvar:

3/4 šálky oleja (repíkový, slnečnicový = 185 ml)
1/2 šálky vody (125ml)
1/2 šálky cukru
3 PL kakaa
1 šálka = 250 ml

Všetky suroviny zmiešame a dáme variť, kým sa cukor nerozvarí. Odstavíme do úplného vychladnutia.

na perníkovú piškótu (všetky suroviny delíme na 1/2, pečieme 2 pláty !!!)
rozmer plechu 27×37 cm (vnútorný rozmer)

260 g polohrubej múky
6 vajec
6 PL cukru
1 KL prášku do pečiva
1 KL sódy bikarbóny
1 PL korenia do perníka
2x štipka soli

na krém:

500 g mascarpone
500 g dyňového pyré
4-6 PL práškového cukru
2 KL mletej škorice
12 g želatíny
30 ml vody

na poliatie piskoty:

1/2 šálky kávového likéru alebo kávy
1 PL Amaretto (možno vynechať)

na čokoládovú polevu:

100 g horkej čokolády
100 ml šľahačkovej smotany
30 g masla

okrem toho:

50 – 70 g nadrobno nasekaných orechov (orechy podľa chuti, ja som použila lieskové, popražené na suchej panvici)
3/4 šálky slivkového lekváru (džemu)
mletá škorica na posyp

Postup:

Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Prípravu tekvicového pyré pozri tu. Je dobre si ho pripraviť deň vopred. Pripravene pyré necháme dobre schladiť v chladničke, najlepšie cez noc.
Uvaríme rozvar a odstavíme dobre vychladnúť.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



Na piskotu bielka vyšľaháme so štipkou soli. Po lyžiciach do našľahaných bielkov po lyžici pridávame cukor a za každým dobre vyšľaháme. Pridáme žĺtka a zašľaháme.

Rozvar rozdelíme na polovicu (bolo to 200 ml na jednu dávku) a ručne zamiešame do cesta. Nakoniec ručne vmiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180 stupňov asi 20 minút. Kontrola špajľou. Vyberieme a necháme piskotu vychladiť. Je možné upiecť z uvedených surovín aj jednu hrubú piškótu a potom po dôkladnom vychladení ju prerezať ostrým nožom na dve polovice. Ja som však volila cestu pečenia dvoch piškótových plátov.

Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.

Pripravíme si kávu. Môžeme ju ochutiť Amarettom. Necháme vychladiť.

Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom a pridáme mletú škoricu. Keď je krém našľahaný, po častiach pridáme dyňové pyré. Miešame mixérom, kým sa nám suroviny pekne prepoja do hladkého krému. Mascarpone aj dyňové pyré musia byť pred použitím dobre zachladené (najlepšie celú noc).
Napučanú želatínu zahrejeme na miernom ohni. Miešame, kým je tekutá. Pozor, nesmie sa variť. Stráca tak schopnosť tuhnúť. Asi dve lyžice krému pridáme do tekutej želatíny, dobre rozmiešame a pridáme do zvyšku mascarpone-dyňového krému. Z krému odoberieme 1 pohár a odložíme bokom na zdobenie zákusku.

Z vychladnutého cesta stiahneme papier a vrátime späť do plechu. Cesto pokvapkáme uvarenou kávou (kávovým likérom) a natrieme tenkou vrstvou slivkového lekváru. Ja som dala trochu väčšiu vrstvu lekváru a šmýkala sa mi plnka. Trochu ťažšie sa manipulovalo už s narezanými kockami, ale tá úžasná chuť zákusku stála za trochu námahy. Na dyňovú plnku uložíme druhý plát a pofŕkame druhou polovicou kávy (kávového likéru). Nalejeme čokoládovú polevu. Posypeme nadrobno nasekanými orechmi. Nožom naznačíme kocky (5×5 cm) a do prostriedku nanesieme pomocou cukrárenského vrecka krém, ktorý sme si odložili. Poprášime cez sitko mletou škoricou. Zákusok odložíme do chladničky zatuhnúť.

Čokoládová poleva:

Nad parou rozpustime čokoládu a pridáme smotanu. Miešame a potom pridáme maslo. Dobre vymiešame a necháme mierne ochladiť. Nanesieme na koláč v rovnomernej vrstve.

Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky
Perníkové kocky

adkas-tastyfood.blogspot.sk

Komentáre

  1. omg vyzera to super, ale namna je to asi nejak moc zlozite… :))

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.