Recept na tradičný nedeľný obed alebo „vepřo-knedlo-zelo“

03.11.2015
Recept na tradičný nedeľný obed alebo „vepřo-knedlo-zelo“

Výborné jedlo, typické pre našich susedov Čechov, sa aj v slovenských domácnostiach pomerne často podáva ako klasický nedeľný hlavný chod. Ak by ste si radi na ňom pochutnali, no bojíte sa jeho prípravy, lebo sa vám zdá komplikovaná, vedzte, že to nie je nič ťažké. Teda v prípade, ak si pomôžete knedľou z obchodu alebo od šikovnej gazdinky. Knedľa je asi najťažšou časťou prípravy tohoto jedla. 

Ako pripravíme perfektné mäso a kapustu, si ukážeme v tomto recepte, vhodnom najmä pre tých, ktorí obľubujú chudšie mäso a aromatickejšiu kapustu.

Ingrediencie:

1 kg bravčového mäsa (my sme použili karé, ktoré sa niekomu môže zdať príliš suché, v tom prípade vyberte radšej klasicky krkovičku)

4 strúčiky cesnaku

2 cibule

olej/masť

1 hlávka červenej kapusty

2 dcl suchého červeného vína

škorica

soľ

čierne korenie

0,5 dcl octu

podľa chuti rasca – mletá alebo celá (my sme ju nepoužili)

1 lyžica medu

1-2 zemiaky na zahustenie kapusty

ako príloha buď knedľa alebo pečené zemiaky 

Postup:

Vepro, knedlo, zelo - 1
1. Pripravíme si suroviny. Mäso umyjeme, osušíme. Jednu cibuľu si nakrájame na kocky, pripravíme veľký hrniec s troškou oleja, v ktorom budeme variť kapustu. Očistíme si 3 strúčky cesnaku a 1-2 zemiaky na zahustenie kapusty. Predhrejeme rúru na 190°C.

Vepro, knedlo, zelo - 2a
Vepro, knedlo, zelo - 2b

2. Kapustu umyjeme, odstránime suché vrchné listy, rozkrojíme na polovicu a pokrájame na pásky.

Vepro, knedlo, zelo - 3a
Vepro, knedlo, zelo - 3b
Vepro, knedlo, zelo - 3c
Vepro, knedlo, zelo - 3d

3. V hrnci na pripravenom oleji alebo masti opražíme cibuľu do sklovita. Pridáme kapustu, kto chce, môže v tomto kroku pridať aj rascu. Kapustu zasypeme lyžičkou-dvomi soli, premiešame, zakryjeme a chvíľku necháme dusiť na miernom plameni, pričom občas skontrolujeme a premiešame. Nie je nutné podlievať ihneď vodou, kapusta vďaka soli pustí vlastnú šťavu, podlejeme iba v prípade, že jej hneď na úvod nepustí dostatok. Po niekoľkých minútach odokryjeme, premiešame, podlejeme 1 dcl vína a necháme dusiť. Keď sa víno vyparí, dolejeme, posypeme kapustu škoricou podľa chuti a dusíme až kým nebude takmer úplne mäkká. Na záver pridáme ocot (opatrne, radšej menej ako viac), lyžicu medu a podľa potreby ešte trošku škorice. Zároveň pridáme nastrúhaný zemiak, premiešame a ešte niekoľko minút podusíme. Odstavíme z plameňa a necháme dôjsť.

Vepro, knedlo, zelo - 4a
Vepro, knedlo, zelo - 4b
Vepro, knedlo, zelo - 4c

4. Medzitým ako sa kapusta dusí, resp. ešte hodinu predtým (ak chceme mať kapustu a mäso hotové zároveň) pripravíme mäso. Na plech alebo pekáč dáme olej alebo masť a poukladáme druhú cibuľu nakrájanú na hrubé plátky. Do mäsa zvrchu nožom urobíme tenké zárezy a vložíme do nich rozpolené strúčiky cesnaku. V našom mäse sú 4 strúčiky, čiže 8 otvorov s cesnakom. Následne mäso kvalitne nasolíme, okoreníme, podľa chuti pridáme aj rascu. Položíme ho na kolieska cibule, podlejeme cca 0,5l vody a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečie sa približne hodinu a pol až 2 hodiny (podľa konkrétneho kusu a rúry), počas tohoto času ho podľa potreby podlievame vriacou vodou a polievame jeho povrch výpekom, pričom sa snažíme rúru otvárať čo najmenej , najmä v úvode pečenia.

Vepro, knedlo, zelo - 5c

5. Mäso nakrájame na plátky, naservírujeme s kapustou a knedľou (prípadne zemiakmi), mäso aj knedľu polejeme výpekom podľa chuti a celé jedlo môžme doplniť troškou brusnicového džemu (znie to netradične, ale je to výborná kombinácia). Mäso je šťavnaté, kapusta má sladko-kyslú korenistú chuť a výpek dodáva celému jedlu tú správnu iskru. Takto pripravené jedlo vydrží v chladničke aj niekoľko dní.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Helene | 05.11.2015, 04:15
Vy co tu nadavate tak u nas sa uz pred 59 rokmi doma robilo takto ako pisu,kare neorezane,s trochou slaniny na vrchu maso bolo dobre,prespikovane cesnakom a posypane rascou a solou a takto upecene,kapusta dusena na cibulke ochutena rascou a dochutena miernym sladkokyslim nalevom ziadna kysnuta kapusta to by bol hnus,jedla som raz take no nieco odporne ako priloha k masu ,tento recept sme mali od kucharky rodenej cesky,nie kazdy to robi s krkovickou lebo to je velmi mastne maso a kare je velmi fajnove a podstatne dietnejsie a nieje suche ked sa podleje vypekom
milánio | 04.11.2015, 12:25
...sorry ale ani mňa tento recept neočaril a v podstate nemá ani právo nosiť názov vepro-knedo-zelo... ...karé??? ...úplne zlá a veľmi nešťastná voľba!!! ...skús to povedať niekomu v čechách a urazíš ho...to je ako by česi dali do bryndzových halušiek namiesto bryndze - tvaroh... ...veľmi zlý recept...
Julanda | 03.11.2015, 17:39
Všetko robím úplne inak - karé je na pečenie suché ako drevo, kapustu dusím zásadne kyslú, je ľahšie stráviteľná, škoricu nedávam.
kremel | 04.11.2015, 21:19
Veľmi hlúpy recept, urážka vepřo-zelo-knedlo. Každý hlupák sa už pasuje za kuchára!!!
Prečítajte si
Reklama